Tuga za svetski vaterpolo: Preminuo legendarni vaterpolista Tibor Benedek

Novosti online

18. 06. 2020. u 11:35 >> 12:19

Tuga za vaterpolo. Bivši mađarski vaterpolista Tibor Benedek preminuo je u 48. godini posle teške bolesti, saopštio je Vaterpolo savez Mađarske.

Туга за светски ватерполо: Преминуо легендарни ватерполиста Тибор Бенедек

EPA

U maju ove godine iznenada se povukao sa klupe mađarskog prvoligaša UVSE. Razlog je bila opaka bolest, koja ga je ubrzo odnela.


Benedek je rođen u Budimpešti 12. jula 1972. godine. Bio je jedan od najpopularnijih sportista Mađarske.


Tokom karijere je osvajao desetine državnih i međunarodnih titula, uključujući reprezentativne i klupske sa UTE-om i Honvedom, kao i Romom i Pro rekom u Italiji.


Sedam puta je bio šampion Italije, šest Mađarske, dok je pet puta osvajao Evroligu, jednom sa UTE i četiri puta sa Pro rekom.


Bio je suspendovan na osam meseci 1999. godine zbog dopinga, a kazna mu je istekla pred Olimpijske igre u Sidneju, gde je bio jedan od zaslužnijih za zlatnu medalju.


Za reprezentaciju Mađarske je nastupio 437 puta.


Fantastični levoruki vaterpolista, po mnogima jedan od najboljih igrača svih vremena, bio je predvodnik zlatne generacije koja je pod zastavom Mađarske dominirala svetom. Oni su tri puta za redom osvojili zlato na Olimijskim igrama (2000, 2004. i 2008).

Kada je završio igračku karijeru posvetio se trenerskom poslu, a od 2013. godine predvodio je selekciju svoje domovine. I tu je bio fenomenalan: Na Igrama u Rio de Žanejru Mađarska je osvojila zlato.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni