OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE SUSPENDOVAO VESLAČKI SAVEZ! Hitna akcija zbog zaštite kvalifikovanih veslačica i veslača za Olimpijske igre

Novosti online

27. 05. 2024. u 12:11

Na hitno sazvanoj sednici Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije održanoj danas, pokrenut je postupak protiv Veslačkog saveza Srbije usled narušavanja Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta zbog niza nepravilnosti u radu u produženom vremenskom periodu. Veslački savez Srbije je do okončanja ovog procesa suspendovan iz članstva u Olimpijskom komitetu Srbije.

ОЛИМПИЈСКИ КОМИТЕТ СРБИЈЕ СУСПЕНДОВАО ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ! Хитна акција због заштите квалификованих веслачица и веслача за Олимпијске игре

FOTO: OK Srbije

U saopštenju OKS-a se navodi sledeće:

"Svetska veslačka federacija obratila se krajem prošle nedelje Ministarstvu sporta i Olimpijskom komitetu Srbije pismom u kome zahteva da se hitno reši situacija u Veslačkom savezu Srbije.

U nizu nepravilnosti koje prate rad VSS kroz ceo četvorogodišnji olimpijski ciklus, Svetska veslačka federacija posebno ističe negativni kontekst koji je već izazvao višestruke štetne posledice u organizaciji dva velika veslačka takmičenja u našoj zemlji, navodeći Svetski kup 2022. i Svetsko prvenstvo 2023. Netransparentno delovanje i velika dugovanja VSS doveli su do oduzimanja Evropskog prvenstva 2025. godine našoj zemlji. Svetska veslačka federacija posebno ističe činjenicu da su bili primorani da donesu nezabeleženu odluku do sada i da suspenduju Veslački savez Srbije (u januaru 2024. godine), čime je našim veslačicama i veslačima u tom trenutku bilo zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima.

Događaji pred početak kvalifikacione olimpijske regate u Lucernu doveli su do situacije koju Svetska veslačka federacija više nije spremna da prihvati. Vođeni dugoročnim interesom za sportiste iz Srbije, Svetska veslačka federacija navela je da je posvećena preduzimanju čvrstih mera kako bi zaustavila delovanje VSS koje karakterišu kao direktne poteze na štetu naših veslača. Posebno je apostrofirana uvredljiva i preteća komunikacija prema zvaničnicima Svetske veslačke federacije od strane gospodina Dušana Kovačevića, predsednika Izvršnog odbora VSS koja se dogodila 20. maja 2024. godine.

Svetska veslačka federacija je vrhovnim institucijama sporta u našoj zemlji dala rok od mesec dana za rešavanje situacije u Veslačkom savezu Srbije. Kao jednu od mera ukoliko to ne bude urađeno, navode moguću novu suspenziju VSS.

Da bi se izbegla ova situacija i da bi se zaštitili naši najbolji veslači i veslačice od mogućih negativnih uticaja na pripreme i nastup na Olimpijskim igrama, Izvršni odbor OKS je na današnjoj hitnoj sednici na osnovu mišljenja Statutarno–pravne komisije, doneo jednoglasnu odluku da pokrene postupak protiv Veslačkog saveza Srbije zbog moguće povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta i da do okončanja tog postupka suspenduje VSS iz članstva. Ova suspenzija se ne odnosi na veslačice i veslače koji su učesnici sportskih programa OKS koji se takmiče na takmičenjima u ingerenciji Olimpijskog komiteta Srbije. Olimpijski komitet Srbije će nadalje nastaviti direktno da finansira pripreme i nastupe naših najboljih veslačica i veslača, kako bi se obezbedile njihove nesmetane pripreme za nastup na Olimpijskim igrama.

U narednim danima, Olimpijski komitet Srbije će u direktnoj komunikaciji sa Ministarstvom sporta i Svetskom veslačkom federacijom pronaći najbolji i najbrži način za rešavanje statusa veslačkog sporta u domaćim i međunarodnim okvirima, kako bi se zaštitili sportisti Srbije", navodi se u saopštenju VSS-a.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura