RUSKI GIMNASTIČARI ŠOKIRALI SVET: Uradili ovo i sad oni što dele sankcije ne znaju šta će

Novosti online

03. 02. 2024. u 21:06

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

РУСКИ ГИМНАСТИЧАРИ ШОКИРАЛИ СВЕТ: Урадили ово и сад они што деле санкције не знају шта ће

FOTO: AP

Nedugo nakon što je počeo rat u Ukrajini 2022. godine, počele su i brojne sankcije Ruskoj Federaciji. Ruski sport uopšte nije izostavljen: i ekipe i maltene svi pojedinci nisu mogli da se nadmeću na međunarodnim takmičenjima, a oni koji jesu mogli (poput tenisera) to su uspevali samo uz ponižavajuće uslove - da se nastupi bez imena države iz koje se dolazi, bez nacionalnih obeležja poput grba i himne, već isključivo uz "neutralnu zastavu". Belu. Koja, inače, simbolizuje predaju.

I, nešto tako se Rusima sprema i za predstojeće Olimpijske igre. Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, koliko-toliko uspeva da izdrži pritiske "zapadnog sveta" koji insistira da ruski sportisti uopšte ne učestvuju u Parizu 2024, ali se i on drži onoga da se određeni nivo sankcija mora "održavati", pa će, ako ostane po njegovom, Rusi koji budu učestvovali na Olimpijskim igrama ove godine - isključivo to činiti u pojedinačnoj konkurenciji i samo pod uslovom da se takmiče pod belom zastavom. "Neutralnom".

Na sve to, Svetska gimnastička federacija je propisala za Ruse i sledeće:

"1) Na nadmetanja mogu da dođu samo oni sportisti koji nisu javno podržavali specijalnu vojnu operaciju i nemaju veze sa oružanim snagama;

2) sportistima se ne dozvoljavaju nacionalni simboli na njihovoj opremi. Uz to, zabranjeno je svako intoniranje ruske himne i (dosad nezabeleženo) javno verbalno iskazivanje kom narodu se pripada;

3) zainteresovani za međunarodna takmičenja moraju da napišu molbu na engleskom jeziku, a o njoj se će odlučivati u roku od 30 dana;

Uz to, pored sportista, samo šef delegacije, trener, doktor i fizioterapeut mogu da dobiju dozvolu da dođu na takmičenja, nikakva druga zvanična lica".

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je, na sve to, "dopisao" i svoje novo pravilo:

Čak i da nadležna svetska federacija za neki sport izda dozvolu određenom ruskom takmičaru da može da učestvuje na pariskim Igrama, konačnu odluku daće novoformirana posebna komisija MOK-a, koja će, iz svog, "neutralnog ugla", videti da li taj sportista odgovara ili ipak ne odgovara za olimpijsko nadmetanje.

I...

Ruski gimnastičari su danas odlučili - da neće da se igraju te igre.

Prosto, rešili su sami da uopšte i ne idu na Olimpijske igre u Parizu.

Kako prenosi novinska agencija RIA Novosti, selektorka ruskih gimnastičara, Valentina Rodionenko, izjavila je da niko iz nacionalne selekcije koja je pod njenom komandom ne želi da ide na Olimpijske igre pod "neutralnom zastavom".

Po njenim rečima, "niko nije morao da bude ubeđivan u to", odnosno, to je slobodan stav svih reprezentativaca.

- Odmah da vam kažem da u umetničkoj gimnastici nema naših sportista koji su se prijavili za učešće u neutralnom statusu. Imali smo tu mogućnost, dozvoljeno nam je da se prijavimo (pod tim uslovima), ali smo kao odbili da se prijavimo neutralni sportisti. Prosto, nećemo da se takmičimo pod takvim uslovima - rekla je u ime reprezentativaca Rusije Rodionenkova.

I, tu leži ključ neočekivanog odgovora svetskim sportskim moćnicima. U slobodi da se kaže "nećemo tako da se igramo". Ruski gimnastičari, koji su na prošlim Olimpijskim igrama bili drugi najuspešniji, sa 10 medalja (dve zlatne, po četiri srebrne i bronzane, od čega je bolja bila samo Kina sa 11 odličja) radije neće učestvovati na olimpijskom nadmetanju u Parizu, nego se odreći svoje zastave.

Oni koji su određivali sankcije sada su ostali bez mogućnosti da pokazuju svoju silu: nemaju nad kime da sprovode pomenute odluke, jer je žrtva, jednostavno, rešila da iz te priče izađe. Sport će svakako biti siromašniji za neke asove (uostalom, Denis Abljazin, David Beljavskij, Artur Dalalojan i Nikita Nagornji su osvojili timsko zlato na minulim Igrama kada se radi o muškarcima, a i Lila Ahaimova, Viktorija Listunova, Angelina Meljnikova i Vladislava Urazova su osvojile ekipno zlato kod dama), no... 

Nije sve u (olimpijskom) zlatu.

Ima nečeg i u zastavi.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave