ŠAMAR ZAPADU: Svetski šampion video nove uslove da Rusi odu na Olimpijske igre "Pariz 2024" i uradio - ovo!

Novosti online

23. 01. 2024. u 15:14

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" objavio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), obelodanivši izuzetno stroge uslove za učešće Ruske Federacije na Igrama čiji je domaćin Pariz 2024. godine. Ali, nedugo potom desilo se i jedno "istorijsko NE!".

ШАМАР ЗАПАДУ: Светски шампион видео нове услове да Руси оду на Олимпијске игре Париз 2024 и урадио - ово!

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u završnici ofanzive ukrajinskih snaga snaga, ali i novim prodorima ruskih (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nedavno su članovi Izvršnog komiteta MOK-a su postavili nove, zvanične uslove stavljene pred Ruse da bi mogli da se pojave na pomenutom sportskom spektaklu.

A u pitanju su sledeći:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali isključivo u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, zatim opreme koja nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve države ispunjava uslove za učešće, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • "Veoma ograničen broj" ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportisti koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, prošle sedmice MOK je, pod pritiskom nekih zemalja koji se veoma protive bilo kakvom ruskom učešću, odlučio da dodatno pooštri uslove, uvodeći jedan novi:

Čak i da neka međunarodna sportska organizacija, npr. zadužena za plivanje, ili atletiku, izda dozolu određenom sportisti ili sportistkinji iz Rusije da može da učestvuje na Igrama u Parizu, konačnu reč će dati svojevrsni "Odbor za podobnost", posebna komisija MOK-a koja će odlučivati može li ta individua, bez obzira na sve prethodno ispunjene uslove, da učestvuje na pariskim Olimpijskim igrama ili ipak ne.

Kada je video ovo, jedna od najvećih zvezda ruskog sporta, plivač Andrej Minakov, rešio je da odmah javno reaguje. 

U pitanju je sportista koji je čak tri puta bio svetski prvak, ima još sedam medalja sa šampionata planete, a bio je i prvak Evrope. Kako ima samo 21 godine, ove pariske Igre trebalo bi da su mu kruna karijere, ali...

Iako se celog života spremao da baš ovog leta, u punoj snazi, pokaže na najvećoj sceni šta može, odlučio je da na onakav ultimatum ne pristane.

I, dok su ovih dana ruski mediji uglavnom osudili poštravanje ionako oštrih olimpijskih propisa za sportiste iz Ruske Federacije, pitajući se "kome uopšte trebaju takve Igre?", Andrej Minakov je poručio sledeće:

- Na ovakve uslove, po kojima treba se potrudim da "dostignem" (tj. umolim nekog da mi to prizna, prim. prev.) status neutralnog sportiste, ja nisam spreman da pristanem - rekao je Minakov i, prosto, rešio da se za Olimpijske igre u Parizu ni ne prijavi.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!