OTAC MILOŠ BI BIO PONOSAN: Nikola Grbić sa odbojkašima Poljske pokorio Evropu: "Bio sam negde pomešanih osećanja..."

S. Krstović

17. 09. 2023. u 20:00

NIKOLI Grbiću su emocije u Rimu bile pomešane. Na dan, kada je Vanjin i njegov otac legendarni kapiten Jugoslavije Miloš preminuo, sa odbojkašima Poljske je postao prvak Evrope. Taj 16.septembar pamti i po prvoj tituli Jugoslavije na šampionatima Starog kontinenta, kada je 2001.u Ostravi nadigrala, kao i sinoć belo-crveni, Italiju sa 3:0

ОТАЦ МИЛОШ БИ БИО ПОНОСАН: Никола Грбић са одбојкашима Пољске покорио Европу: Био сам негде помешаних осећања...

FOTO: Profimedia

Još na terenu se videlo da Nikola nije bio euforičan kao ostali iz poljskog tabora, delovao je ponosno, srećno, ali i – setno...

- Bio sam negde pomešanih osećanja, stvarno sam želeo da bude baš na taj 16. septembar. Ima posebnu težinu, da tako kažem. Znam da bi tata Miloš bio ponosan na ono što Vanja i ja radimo, što smo postali. Žao mi je što nije tu, sa nama. Zato i 16. septembar pamtim po lepim i ne tako lepim stvarima, ali takav je život – priča u telefonskom razgovoru za „Novosti“ selektor Poljske Nikola Grbić.

Nekadašnji selektor i kapiten Srbije u Poljskoj  doživljava zvezdane trenutke. Pre dve godine ZAKSU je doveo to titule prvaka Evrope, a od kada je lane preuzeo reprezentaciju zna samo za uspehe. Lane je bio vicešampion sveta, ove godine je posle Lige nacija pokorio i Evropu.

- Retko se dešava da osvojiš Ligu nacija kod kuće, kao domaćin. To je poslednji put pošlo -za rukom Holandiji 1996. u Svetskoj ligi... Kada se u istoj sezoni osvoje dva važna turnira, kao što je Liga nacija i EP onda možete da mislite kakva je euforija. Pogotovu što su pitali kapitena Kureka na presu da uporedi ovu titulu, sa prvom, osvojenom 2009.na EP u Turskoj. On je rekao da smo pre 14 godina bili autsajderi, da nisu imali pritisak, ni očekivanja kao sada. Naša pozicija u odnosu na 2009. je potpuno drugačija. Sada su očekivanja velika, svi misle da treba da osvojimo. U tom smislu bilo je teže – -priča Grbić.

Naša legenda primećuje da trijumf odbojkaša u Poljskoj dolazi i u dobrom i posebnom momentu.

- Njihovima fudbalerima sada ne ide dobro i onda sad, svi porede, kako to oni imaju toliko para, to sam negde čuo, a vidi kako odbojkaši osvajaju. Mislim, kada pobediš svi su euforični, svi su najbolji, svi su majstori, a mi moramo da budemo pametni, za koji dan kada se završi sa slavljem da se vratimo u „radni odnos“ i da se pripremo što bolje za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Parizu 2024, koji se igra u Kini. Ovo sezona je jako duga i ritam je lud – spušta loptu na pod Grbić.

Bilo je vidljivo da je Poljska servisom poremetila Italijane...

- To je bio ključ pobede, od koga je krenulo sve. Naravno, ne možeš samo dobro da serviraš, moraš i da se dobro braniš, da napadaš, da radiš sve ostalo. Ali, od toga je sve krenulo dobrim servisom uspeli smo da ih poremetio, da ih odvojimo od mreže, da napravimo asove. Primera radi protiv Slovenije i Srbije u prvim setovima smo napravili osam grešaka, nismo imali asove i izgubili taj deo igre. Na našu sreću u finalu je servis počeo da funkcioniše od starta i uspeli smo da taj ritam zadržimo do kraja. Definitno presudio je odličan početak,koji smo nadogradili sa ostalim elementima – objašnjava vidno umorni Grbić.

Odmora nema, Poljaci pripremaju veliko slavlje

- U ponedeljak je prijem kod premijera, pa kod sponozora. Imaćemo obaveze ceo dan. Ali, brzo ćemo morati da se vratimo obavezama zbog kvalifikacija za Pariz – podvlači Grbić

Radost sa porodicom

NIKOLA je po završetku utakmice otišao na deo tribine gde su bili supruga i sinovi.

- Momci su krenuli u školu, a živimo u Peruđi, koja je dva sata koliko od Rima – kaže Grbić

Najteže sa Srbijom

KORMILAR evropskih prvaka priznaje da mu je najteži meč na šampionatu, bio četvrtfinalni sa Srbijom (3:1).

- I u emotivnom i u igračkom smislu bio je najteže. Jer, igrati protiv ekipe od koje javnost ne očekuje da će vas pobediti, jer vas vidi već u finalu nije nimalo lako.

Srbija je prepuna iskusnih igrača, koji su prošli takve situacije bezbroj puta i koji su najopasniji kada ih neko otpiše ili kada niko ne veruje da to mogu da urade, a više puta su vaskrsli.Bio sam svestan koliko je važna i teška utakmica. Mislim da ukoliko budu imali tu energiju koju smo imali na EP i atmosferu koja je bila stvarno fantastična imaju veliku šansu da se na turniru u Japanu kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu – ističe Grbić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!