SERVIS ZA ČETVRTU KRUNU: Odbojkašice u finalu Evropskog prvenstva u Briselu igraju sa Turskom

S. K.

03. 09. 2023. u 08:12

ZLATO. To je jedino što motiviše odbojkašice. Svetske prvakinje danas (20.00) u finalu EP u Briselu protiv veoma jake Turske imaju priliku da objedine dve krune, da posle četiri godine ponovo pokore Stari kontinent. Maja Ognjenović i drugarice učiniće sve u prestonici Belgije osvoje četvrtu titulu prvaka Evrope. Šampionke su bile 2011. u Beogradu, 2017. u Bakuu i 2019. u Ankari.

СЕРВИС ЗА ЧЕТВРТУ КРУНУ: Одбојкашице у финалу Европског првенства у Бриселу играју са Турском

FOTO: FIVB

Biće to i repriza finala EP u glavnom gradu Turske. Srpkinje, koje su i tada stigle na šampionat kao svetske prvakinje, su u burnom meču slavile sa 3:2. Na tom prvenstvu zlatne devojke su i u grupi pobedile sa 3:1. Tada je Turkinje sa klupe predvodio Đovani Gvideti. Iskusnog stručnjaka je Srbija i 2011. u Beogradu sprečila da se raduje zlatu, jer je savladala Nemačku sa 3:2. Finale je gubio i kao kormilar Holandije, kada je 2015. bio slabiji od Rusije. Sada je vreme da se konačno raduje tituli.

- Turska je jak tim, biće to dobar i težak meč, srećan sam što ću igrati finale na klupi Srbije, koja mora da bude ponosna na ovu ekipu, jer svake godine igra finale. Niko nema takav kvalitet kao Srbija - ističe za sajt OSS Gvideti.

Trofejni trener je ponosan na devojke kako su pregrmele duel sa Holandijom (3:1). Mada rezultat to ne govori, naše devojke su bile na ivici poraza, u trećem i četvrtom setu su napravile veliki preokret posle 12:16. Još teže su finale izborile Turkinje, koje su od Italije gubile 2:1 u setovima i 20:17 u četvrtom setu i onda na krilima probuđene Melise Vargas napravile velike preokret. Turci su u tom meču ispunile dvoranu, tako da Gvideti očekuje paklenu atmosferu:

- Da nam je rival Italija sve bi bilo 50:50, ali protiv Turske je 80:20, zbog dvorane, navijača. Svi su mogli da vide koliko su glasni, imaćemo osećaj kao da igramo u Istanbulu. Ali, ja verujem u moje devojke, navikle su na ovakve duele - naglašava Gvideti.

Biće to i trenerski okršaj dvojice Italijana. Danijele Santareli je prošle godine vodio Srbiju do svetske krune i više puta je nadmudrio Gvidetija, koji je tada dirigovao igrom Turske.

- Mislim da su treneri dirigentni jednog orkestra, muziku će praviti odbojkašice Srbije i Turske - diplomatski odgovara Gvideti.

Tijana Bošković je ponosna na saigračice što su smogle snage da naprave preokret protiv izvanredne Holandije.

- Pravile smo greške koje nisu svojstvene nama, bilo je konfuzije u terenu, ali kada je bilo najvažanije pokazale smo zube. Jako sam ponosna i sigurna sam da ćemo u finalu protiv Turske igrati mnogo bolje i nadam se da ćemo osvojiti zlato - optimista je najbolja igračica sveta.

Srpkinje od 2011. na evropskim prvenstvima znaju samo za pobede na Turkinjama. Osim u Ankari, tri puta su ih pobeđivale u polufinalima EP (2011. - 3:2, 2017. - 3:0, 2021. - 3:1) i jednom u meču za bronzu, 2015. u Roterdamu, kada je bilo 3:0

- To finale iz 2019. je bilo nezaboravno. Ovo je drugi put da se sa njima borimo za zlato. Reč je o sjajnoj reprezentaciji, koja igra leto za pamćenje, osvojile su Ligu nacija, sada su u finalu. Ali imamo pozitivan skor protiv njih, pogotovo na bitnim utakmicama, tako da čvrsto verujem da ćemo ponoviti 2019. - naglašava Boškovićeva.

Turkinje su dolaskom Kubanke Melise Vargas dobile mnogo na kvalitetu. Ne zaboravimo da je Vargas pre tri godine bila blizu dresa Srbije, ali se predomislila i prihvatila ponudu Turske.

- Turska je kvalitetna reprezentacija na svim pozicijama. Sa Melisom Vargas su dobili na snazi, u napadu vrhunski funkcionišu. Tu je i korektorka Erbar Karakurt, koja igra na poziciji primača, tako da su veoma jake u napadu. Verujem da ćemo naći recept da ih zaustavimo i ponavljam verujem da ćemo osvojiti titulu - uverena je Boškovićeva.

Mina Popović podvlači da su se protiv Holandije izvukle snagom volje i zajedništva. Zato je optimista pred duel sa Turkinjama:

- To je nešto što nas krasi, što ne postoji ni u jednoj drugoj ekipi, zajednici, klubu.Turkinje igraju odličnu odbojku, biće sigurno teška i uzbudljiva utakmica, ali ja verujem u nas.

Buša: Ponovićemo 2019.

BIANKA Buša je bila jedna od junakinja pobede nad Turskom u finalu 2019. u Ankari.

- Veoma dobro se znamo sa Turkinjama. Očekujem težak, neizvestan meč, a potrudićemo se da se ponovi rezultat iz 2019. - nada se sjajna Buša,

Naša finala

Luksemburg - 30.9.2007.

Srbija - Italija 0:3

Beograd - 2.10.2011.

Srbija - Nemačka 3:2

Baku - 1.10.2017.

Srbija - Holandija 3:1

Ankara - 8.9.2019.

Srbija - Turska 3:2

Beograd - 4.9. 2021.

Srbija - Italija 1:3

Brisel - 3.9. 2023.

Srbija - Turska 20.00

SRBIJA - TURSKA (20.00)

DVORANA: "Pales 12 Brisel". Početak utakmice: 20.00.

SRBIJA: Buša, Lazović, Drča, Popović, Uzelac, Ognjenović, Kurtagić, Pušić (libero), Bjelica, Aleksić, Stevanović, Jegdić (libero), Bošković, Lozo. Selektor: Đovani Gvideti.

TURSKA: Orge (libero), Sebnem Akoz (libero), Ozbaj, Vargas, Ajkač, Akman, Baladin, Čebečioglu, Šahin, Erdem, Guneš, Kalač, Ajdin, Karakurt. Selektor: Danijele Santareli.

Raspored

NEDELjA

ZA bronzu

Italija - Holandija 16.30

FINALE

Srbija - Turska 20.00

Osma medalja

ODBOJKAŠICE su plasmanom u finale osvojile osmu medalju na evropskim prvenstvima. U bogatoj riznici imaju tri zlata, dva srebra i dve bronze.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave