KAKVA DRAMA, KAKAV PODVIG! Srbija u finalu Evropskog prvenstva za odbojkašice, Holandija pala u trileru

Novosti online

01. 09. 2023. u 22:35 >> 22:42

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva! Pobeda protiv Holandije izvojevana u polufinalu bila je za pamćenje, i to ne samo zbog konačnog rezultata koji je glasio 3:1, po setovima 25:21, 15:25, 25:22, 25:21.

КАКВА ДРАМА, КАКАВ ПОДВИГ! Србија у финалу Европског првенства за одбојкашице, Холандија пала у трилеру

FOTO: CEV

Isprva je sve delovalo kao u bajci. A onda drama, pa - bajkoviti završetak.

Briljirale su Srpkinje u servisu, napravile samo dve greške, a naterale suparnice na njih sedam, pa i ne čudi što su, počev od završetka prve trećine uvodnog seta, uvećavale svoju prednost konstantno. Uz 17 preciznih smečeva, a maestralna je bila Tijana Bošković, mada ne samo ona, odbijen je poslednji nalet suparnica (prišle na 21:19), pa se u finišu relativno mirno došlo do osvajanja seta.

Ali, početak drugog je od sna napravio noćnu moru. Tri skoro savršena servisa Holanđanki, pa potom i izblokiran udarac naše najefikasnije igračice, bio je prvi veliki nalet "lala". A našavši se u rezultatskom zaostatku, srpske odbojkašice se nisu snašle. Na prvih 2:6 za rivalke nije odgovoreno nikako drugačije do "istom merom", pa je Holandija "ponovila" takvu seriju, otišavši na nenadoknadivih 4:12. Jedinu seriju, i to od 4:1, izabranice selektora Đovanija Gvidetija, napravile su za prilazak na 10:16, ali je minut predaha Holandija iskoristila da stabilizuje igru, što je uz čak devet grešaka srpske selekcije u tom setu bilo više nego dovoljno da se dođe do 1:1.

Rešio je potom Givideti da Drču odmeni kapiten, tehničar Maja Ognjenović, a Aleksićevu Mina Popović, što isprva nije donelo željeni rezultat, ali se potom ispostavilo kao dobar potez. Naime, "lale" su produžile svoju dobru igru i na uvodni deo trećeg segmenta meča, imale i ubedljivo vođstvo od 16:12, a onda je selektor Srbije na tajmautu zatražio da se agresivnije servira, jer dotadašnji početni udarci nisu pravili nikakve probeleme suparnicama. I, nedugo zatim, kada je Jovana Stevanović servirala, sve se izmenilo. I greške Holanđanki su počele da se nižu, i samopouzdanje Srpkinja da raste, pogađale su polje rivalki i Boškovićeva i Popovićeva, a Maja Ognjenović zablistala i "kuvanjima" i odličnom odbranom.

I pored davanja svega od sebe u završnici tog seta, Holanđanke nisu uspele da zaustave započeti preokret Srbije, koja je tako došla do 2:1 i primakla se finalu.

Ali, do njega je bio još dug put. "Lale" su iznova zaigrale sjajno u odbrani, ponovo bile bolje i u prijemu, pa vodile iz minut u minut sve do, ponovo, 16:12. A onda se, ponovo, desio veliki nalet Srbije.

Bianka Buša ga je započela sjajnim servisima, nadovezala se i Boškovićeva i to u odbrani, pa je to uzdrmalo holadnski selekciju, koja je sopstvenom greškom omogućila Srbiji da povede sa 20:19. Od toga se Holanđanke, pre svega psihički, nisu opravile.

Igrale jesu požrtovano, ali su isto tako odgovarale i naše odbojkašice, koje su se za svaku loptu borile, pa čak i kad su grešile - bodrile jedna drugu da to "još malo što je ostalo" - istraju. A kako se prijem potpuno stabilizovao, a Teodora Pušić u tome bila najbolja kad je bilo najvažnije, Tijana Bošković je svojim smečom omogućila prilazak na dva poena od finala. Blok kapitena, Maje Ognjenović, doveo je Srbiju na korak od cilja, a Tijana potvrdila podvig - treće finale zaredom za Srbiju.

Rival u borbi za zlato biće Turska, koja je sa 3:2 savladala Italiju (po setovima 18:25, 25:23, 15:25, 25:22, 15:6).

Radost odbojkašica Srbije na meču protiv Holandije u polufinalu Evropskog prvenstva / FOTO: CEV

Kraj! Srbija - Holandija 3:1 (25:21, 15:25, 25:22, 25:21!)

24:21 - Briljira Teodora Pušić na prijemu, sjajna i Boškovićev au napadu... a onda Maja Ognjenović blokom donosi meč loptu!

22:20 - Tijana sada dobro smečuje, blok-aut je i Srbija je na +2 opet!

21:20 - Au, šteta. Imala je Srbija šansu za +3, ali Boškovićeva je poslala loptu preko bloka u aut.

21:19 - Greše opet igračice "lala", loša dijagonala i Srpkinje odlaze na +2!

20:19 - Greše Holanđanke, Srbija vodi!

18:18 - Blok Tijane Bošković za novo izjednačenje... biće ovde prave, velike drame. Zapravo, već jeste u toku!

16:16 - Plasirala je loptu Buša iz servisa, Holandija imala napad, ali Plakova poslala dijagonalu u aut, izjednačenje! Isto kao u prošlom setu, posle 16:12, Srbija se "vratila"!

15:16 - Ma, tako je! Novi sjajan servis Bianke Buše.

14:16 - Da li je ovo početak preokreta? Super-servis Buše za prilazak na -2!

13:16 - Bianka Buša postaje naša glavna igračica u ovom setu. Uz nju su poene još osvojile samo Boškovićeva i, jedan, Maja Ognjenović.

12:16 - Nova dobra odbrana Holandije i novi dobar smeč. Ponovo je +4. Ali, imale su "lale" isti ovaj rezultat i u prošloj deonici...

12:15 - Šteta, tražile su naše odbojašice od selektora Gvidetija da zatraži video proveru dosuđenog slanja lopte u aut, jer su bile uverene da se to desilo posle bloka suparnica, ali - nije bilo tako...

12:14 - Razigrale su se Holanđanke, došle do +3 za tili čas, imale i napad za još veće vođstvo, a Buša iz izblokirala.

11:11 - Sad i Bianka Buša "matira" suparnice, traži Holandija tajmaut, "nestalo" je njenih +4

10:11 - "Kuva" Maja Ognjenović sjajno na ovom meču. Treće uspešno na ovom meču (uz jedan poen iz bloka), za prilazak na -1!

8:10 - Rasplamsala se borba! Prvo tri poena Srbije predvođene Boškovićevom, pa onda dva poena Holandije, a onda opet Tijana Bošković precizna. Biće ovde napeto do samog kraja. A kraj se bliži

4:8 - Ne valja... Opet "umrtvljuje" holandski blok srpske smečeve, a em Plakova potom dobro poentira, em naše igračice šalju loptu u aut te, uz tri greške, Srpsinje gube sa četiri razlike.

Selektor Đovani Gvideti tokom polufinala Evropskog prvenstva Srbija - Holandija / FOTO: CEV

2:3 - Buša probija dvojni blok "lala".

1:3 - Opet, kao u drugoj deonici, bolje "otvaranje" Holandije. Nadamo se da se neće i ovaj set završiti kao taj drugi.

25:20 - Tijana Bošković smečom "osvaja" set za Srbiju! I to kakav! "Produžilo" se najpre sjajno izdanje Holandije iz druge deonice, ali je Gviidetijev tajmaut "probudio" naše odbojkašice, koje su upravo silovitijim servisima preokrenule posle onih -4 sredinom deonice i došle sada na set od finala.

24:22 - Dve set lopte nisu iskoristile Srpkinje, pa njihov selektor Đovani Gvideti traži tajmaut.

23:19 - Greše Holanđanke u kontri, šalju loptu preko bloka Srbije. Traže video-proveru, ali čini se da će opet biti +4 za našu reprezentaciju. Da, na dva poena od osvajanja seta ja srpska selekcija koja je, podsetimo, gubila sa 12:16. Od tada je napravljena serija 11:3!

22:19 - Bilo je +4 za Srbiju na trenutak, Jasperova smečom s leve strane smanjuje to na tri razlike

21:18 - Novi dobar blok Srbije. Popovićeva za +3!

20:18 - Kakva odbrana Maje Ognjenović! Prišle su suparnice na poen zaostatka posle predaha, imale i kontru za izjednačenje, tačnije dve - a ta druga završena je blokom kapitena Srbije!

19:17 - Sjajan servis Stevanovićeve! Još jedan poen za Srbiju, nastavlja se nestvarna serija...  Novi tajmaut Holandije!

18:17 - Totalni preokret! Nova dobra odbrana, čak i pored napada suparnica 1 na 1, odlično se brane naše (odlično servirala i Jovana Stevanović), pa Boškovićeva donosi prednost. Serija Srbije 6:1 posle onih 16:12 za "lale".

17:17 - Nije prošao napad Holanđanki preko srednjih blokera, a u kontri Srbija osvaja poen!

16:17 - Još jedan poen Srbije, ovoga puta posle dobre odbrane i izuzetno snažnog smeča Tijane Bošković, posle kog je usledio blok-aut! Tajmaut traži Holandija, koja je u prethodnoj akciji mogla i do +4, no to nije iskoristila, posle čega se desilo pomenuto lukavstvo srpskog tehničara, a onda ova odbrana i poen Boškovićeve. 

15:17 - Važan poen osvaja Maja Ognjenović. Kapiten Srbije je "kuvanjem" nadmudrila suparnice, koje su imale svoju šansu, no nisu je iskoristile.

14:17 - Kad nije sjajan servis, kad nije fantastičan blok ili još bolja igra u polju, onda je za Holanđanke tu Jasperova. Njen smeč donosi +3 "lalama".

14:16 - Konačno blok Srbije! Imala je Holandija pre pola minuta +4, a onda jedan poen smečom, pa blok naših odbojkašica za prilazak na dva poena zaostatka.

12:15 - Rezultatska "klackalica" (čas +2 za Holandiju, čas +1) trajala je dok naše nisu pogrešile. Zatražio je tajmaut Gvideti i pojasnio ekipi da mora da se igra agresivnije, naročito iz servisa. Jer, Holanđanke sjajno serviraju, a naše daleko bezopasnije.

6:7 - Vratile su se naše "u život"! Sara Lozo, kao pre dva minuta, razbija blok suparnica.

5:7 - Au, kakva borba za 12. poen u 3. setu! Imale su šanse i jedne i druge, branile se dobro i jedne i druge, a na kraju su Holanđanke "skraćenu dijagonalu" poslale u aut.

3:6 - Kratkotrajan je bio samo prekid naleta "lala", nova dva poena za razigrane Holanđanke...

3:4 - Uh, bilo je nezgodno. Veliku priliku je imala Holandija za peti uzastopni poen, ali je Tijana Bošković blokom smanjila zaostatak Srbije.

2:4 - Opet Holanđanke u naletu. Jasperova je servisiima poremetila igru Srbije

2:2 - Plasirala je Tijana Bošković loptu, ali je ona otišla u aut i to je izjednačenje. Šteta.

2:1 - "Prvi tempo" Holandije donosi joj njen prvi poen u trećoj deonici.

2:0 - Odlično! Popovićeva blokom donosi dva razlike Srbiji.

1:0 - Prvi poen u trećem setu osvaja Srbija, i to preko Tijane Bošković.

Detalj pred meč Srbija - Holandija na Evropskom prvenstvu za odbojkašice / FOTO: CEV

15:25 - Holandija osvaja set. I to impresivnom igrom. Najpre razornim servisima, a potom izvanrednom igrom u odbrani. Sasvim zasluženo "lale" dolaze do 1:1.

14:23 - Ubacio je Gvideti i sveže snage u završnici seta, igraju i Lazovićeva, i Bjelica...

12:22 - Ne vredi. Bio je ono samo privremeni prilazak na -6, opet je deset razlike za Holandiju i to posle novog prejakog smeča naših odbojkašica.

11:19 - Uzvraćaju "lale", Lohuis "vezuje" dobre servise i mini-seriju prave Holanđanke.

10:16 - Nova dobra odbrana i novi dobar smeč Srbije. Opet Boškovićeva, i to za treći uzastopni poen. Holandija sada traži tajmaut jer je malorpe vodila sa 15:6, a onda je usledila serija Srbije od 4:1.

9:16 - Mini serija Srpkinja od 3:1, koju je Tijana Bošković smečom posle kontre okončala za prilazak na -7

6:15 - Pokušavaju naše i snažnim smečevima, i "kuvanjima", ali nailaze na pravi holandski zid... Selekcija "lala" se ne ustručava da razornim udarcima pogađa rupe u odbrani Srbije i zato vodi sa devet razlike. Gvideti traži tajmaut.

4:12 - Ne ide, pa ne ide. Naspram holandske jedne servis greške u celom meču, Srbija stiže do sedme kiksom Tijane Bošković. Sledeći poen jeste pripao našoj selekciji (Sara Lozo ga je osvojila), ali odmah Holanđanke razbijaju srpski dvojni blok - 4:12.

2:10 - Ne vredi, raspala se defanzivna igra Srbije, prijem omogućava brze poene suaprnicama. A kad se nekako i prebaci lopta, pa odbrani napad suparnica, uđe se u dugu razmenu - koje Holanđanke rešavaju u svoju korist.

2:8 - Servis Holandije prosto razara prijem Srbije. Predah je u toku, i to preko potreban našoj selekciji, koja uopšte ne liči na onu iz prve deonice.

2:6 - Sara Lozo jednim smečom donosi poen Srbije, ali potom u kontri prebacuje blok, a promašuje teren. Šteta, lepa prilika za smanjenje zaostatka na -2.

1:5 - Nažlost, servis-greška Srbije odmah vraća +4 suparnicama.

1:4 - Auh, kakav poen - a na kraju je pripao Srbiji. Duga, duga razmena, usled obostrano dobrih odbrana, da bi potom Tijana Bošković uspela da pronađe pukotinu u bloku suparnica.

0:4 - Sad i blokiran smeč Tijane Bošković...

0:3 - Kakva serija dobrih servisa Holandije, tri uzastopna poena

25:21 - Set za Srbiju! Asom Jovane Stevanović krunisana je bolja, a na momente fantastična igra naše nacoinalne selekcije. Nije lako protiv ovako kvalitetne Holandije, ali zaista su u većem delu uvodne deonice srpske odbojkašice bile briljantne i zasluženo povele.

24:21 - Urodio je tajmaut plodom, smirila se igra Srbije, ide to sad mnogo sigurnije ka osvajanju prvog seta - Jovana Stevanović donosi tri uzastopne prilike za tako nešto.

21:19 - Novi dobar poen "lala", Dalderop iznova pogađa paralelu, pa tajmaut traži selektor Srbije Đovani Gvideti, jer je prednost splasla na samo dva poena.

21:18 - Dobra mini-serija Holanđanki, najpre zbog kvalittnih servisa, a onda zbog umirivanja smečeva Srpkinja.

20:15 - Novi as, Bianka Buša! Kakva igra Srpkinja!

18:15 - Jasperova svojim smečevima održava "lale" u životu, ali odmah uzvraća Boškovićea za povratak na +4

16:12 - Na odličan smeč Stevanovićeve "nadovezao" se izuzetan servis Sare Lozo i Srbija odlazi na četiri poena prednosti.

14:11 - Ne pomaže tajmaut Holandiji. Fantastična odbrane Bianke Buše bila je uvod u "kuvanje" Bojane Drče, za novih +3 u korist Srbije.

12:9 - Prišle su Holanđanke na poen zaostatka, potom Srbija iskoristila prvu šansu za novo vođstvo, da bi izuzetna odbrana u narednoj akciji omogućila Tijani Bošković da iznova zablista. To je i učinila, pa zbog +3 suparnici traže tajmaut.

9:7 - Bojana Drča asom donosi +2 Srbiji.

8:7 - Visoke holanske igračice često prave probleme našim igračicama, no odgovara i Jovana Stevanović svojim blokovima, i Tijana Bošković smečevima. A onda i ona blokom, pa dva uzastopna njena poena donose Srbiji prednost 

2:3 - Prilično dobro funkcionišu blokovi na početku, igra se ujednačeno, a mini-serijom od 3:1 Holandija preuzima vođstvo

20.32 - Meč je počeo, i to servisom, pa uspešnim blokom Srbije koja je povela sa 1:0! Bianka Buša je donela taj poen.

Rival Srbije za plasman u veliko finale je Holandija, koja je u svom četvrtfinalnom nastupu sa 3:0 preslišala Bugarsku.

U finale se najpre plasirala Turska, koja je sa 3:2 savladala Italiju (po setovima 18:25, 25:23, 15:25, 25:22, 15:6)

BONUS VIDEO: Sportski skandal koji je ušao u istoriju

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?