"DELFINI" NA PRAVOM PUTU: Vaterpolisti na Svetskom prvenstvu u Fukuoki pokazali da imaju kvalitet da izbore Olimpijske igre u Parizu

S. K.

28. 07. 2023. u 16:02

ZAVESA na turnir za vaterpolista sutra se spušta na 20. Svetskom prvenstvu u Fukuoki. "Delfini" su napravili iskorak u odnosu na ranija takmičenja, izborili su polufinale, a u subotu ujutro (6.00) sa Španijom se bore za bronzanu medalju. Pobeda bi značila da je osvojena 13 medalja, peta od samostalnosti Srbije. U finalu se od 11.00 sastaju Grčka i Mađarska.

ДЕЛФИНИ НА ПРАВОМ ПУТУ: Ватерполисти на Светском првенству у Фукуоки показали да имају квалитет да изборе Олимпијске игре у Паризу

FOTO: VSS

Dugo osporavani puleni Uroša Stevanovića u dalekom Japanu pokazali su da imaju i srce i znanje i sposobnost da se nadmeću sa najjačim selekcijama na planeti. Tačno je da su u polufinalu igrali loše protiv Grčke (7:13), da nisu odmah izvadili olimpijsku vizu, ali su pokazali da su prava ekipa, borbena, odvažna i da će najverovatnije iskoristiti jednu od dve prilika, EP početkom januara iduće godine u Netanji ili SP u februara u Dohi, da se plasiraju na Olimpijske igre 2024. u Parizu.

Ne zaboravimo i da je Srbija posle evropskog zlata 2018. u Španiji tek drugi put igrala u polufinalu. Prvi put je bilo na Olimpijskim igrama 2021. u Tokiju, kada je osvojeno zlato, i sada kada je podmlađena selekcija, sa sedmoricom debitanata na korak od pobedničkog postolja. Ne smemo nikako da zaboravimo da smo na poslednja dva SP, 2019. u Gvanžuu (Južna Koreja) i 2022. u Budimpešti bili peti, da smo na EP 2020. u mađarskoj prestonici, kada je igrala zlatna generacija, bili peti, a lane u Splitu šokantno deveti. Pride prošle i ove godine, u Svetskoj ligi su bili peti, a u Svetskom kupu sedmi. Bilo je i bolnih poraza od Francuske, Gruzije, Rumunije...

Zato svi moramo da budemo svesni da je bez obzira na ishod duela sa Španijom napravljen iskorak i da tim, koji je još u procesu stvaranja, ima kvalitet da Srbiju vrati na staro mesto.

- Slažem se da je uspeh što smo ušli u polufinale, siguro da nas niko nije video među prve četiri selekcije. Nažalost ni u našoj zemlji, što nam je davalo snagu da prođemo, da napravimo za sada uspeh. Bilo je i padova tokom leta, nekih šokantnih rezultata, ali sve to je jedina škola koju mi prolazimo. Medalja bi bila pravi put ka Parizu, iz priključivanje nekih igrača, koji nisu bili sa nama što zbog povreda, što zbog stvari s kojima je javnost upoznata. Nadam se da ćemo za naredna dva takmičenja imati mirne pripreme, bez trzavica, da ćemo moći da mislimo samo o vaterpolu. Sigurno je da smo u Fukuoki napravili dobar rezultat - ističe Ćirić.

U Fukuoki plasman na Olimpijske igre izborili su finalisti, Grčka i Mađarska. Uz domaćina, Francusku oni od evropskih selekcija nisu konkurenti "delfinima" u borbi za kartu za Pariz. Na EP u Netanji francusku vizu vadi jedna selekcija, a na SP u Dohi četiri. Mnogo toga zavisiće i od žreba, a ne zaboravimo da Srbija na šampionatu Evrope, zbog devetog mesta u Parizu, startuje iz Druge divizije. To znači da je očekuje izuzetno trnovit put do borbe za medalje ili sam tron.

- Nama je plasman na Olimpijske igre 2024. bio primaran cilj u Fukuoki. To jeste donosilo sigurnu medalju, ali je Pariz bio prioritet. Pokušali smo, bili smo nadomak, ali protiv Grčke nije bila ta utakmica koja bi nas odvela u finale. Ako bude mira i ako imamo prave pripreme verujem da ćemo kartu da izvadimo na EP u Netanji ili na SP u Dohi. Pokazali smo da možemo da i pored svih problema izborimo mesto među četiri najbolje ekipe na svetu i imamo razloga da verujemo da ćemo otići na Olimpijske igre - podvlači Ćirić.

Grčka prvi put ili Mađarska četvrti put

FINALE će dati odgovor da li će Grčka u svom prvom finalu osvojiti prvu titulu ili će se trofejna Mađarska posle 1973, 2003. i 2013. četvrti put radovati svetskoj kruni.

Na strani Helena je velika želja, motiv, dok Mađari imaju i veliko iskustvo u finalnim okršajima.

Uostalom, Grci su dosada osvojili tri bronze, prvu 2005. u Montrealu, dok naše severne komšije imaju 11 medalja: tri zlata, sedam srebra i jednu bronzu.

Najtrofejnija je i dalje Srbija, koja kao naslednica Jugoslavije i SCG ima pet zlata, dva srebra i pet bronu, a kao samostalna dva zlata, srebro i bronzu.

DOSADAŠNjA SVETSKA PRVENSTVA

1973. (Beograd) - 1. Mađarska, 2. SSSR, 3. Jugoslavija

1975. (Kali) - 1. SSSR, 2. Mađarska, 3. Italija

1978. (Z. Berlin) - 1. Italija, 2. Mađarska, 3. Jugoslavija

1982. (Gujakil) - 1. SSSR, 2. Mađarska, 3. SR Nemačka

1986. (Madrid) - 1. Jugoslavija, 2. Italija, 3. SSSR

1991. (Pert) - 1. Jugoslavija, 2. Španija, 3. Mađarska

1994. (Rim) - 1. Italija, 2. Španija, 3. Rusija

1998. (Pert) - 1. Španija, 2. Mađarska, 3. Jugoslavija

2001. (Fukuoka) - 1. Španija, 2. Jugoslavija, 3. Rusija

2003. (Barselona) - 1. Mađarska, 2. Italija, 3. SCG

2005. (Montreal) - 1. SCG, 2. Mađarska, 3. Grčka

2007. (Melburn) - 1. Hrvatska, 2. Mađarska, 3. Španija

2009. (Rim) - 1. Srbija, 2. Španija, 3. Hrvatska

2011. (Šangaj) - 1. Italija, 2. Srbija, 3. Hrvatska

2013. (Barselona) - 1. Mađarska, 2. Crna Gora, 3. Hrvatska

2015. (Kazanj) - 1. Srbija, 2. Hrvatska, 3. Grčka

2017. (Budimpešta) - 1. Hrvatska, 2. Mađarska, 3. Srbija

2019. (Gvanžuu) - 1. Italija, 2. Španija, 3. Hrvatska

2022. (Budimpešta) - 1. Španija, 2. Italija, 3. Grčka

2023. (Fukuoka) - 1.Mađ./Grč, 2.Mađ./Grč,3. Srb./Špan.

RASPORED - subota

Za 7. mesto

Crna Gora - SAD 4.30

Za 5. mesto

Italija - Francuska 9.30

Za bronzu

Srbija - Španija 6.00

FINALE

Grčka - Mađarska 11.00

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)