ODBOJKA VIŠE NEĆE BITI ISTA: Drastične promene, čelnici FIVB doneli niz iznenađujućih odluka!

Novosti online

23. 06. 2023. u 15:01

Svetska odbojkaška federacija, FIVB, donela je niz iznenađujućih odluka na sastanku Administrativnog odbora u Punta Kani, u Dominikanskoj Republici.

ОДБОЈКА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТА: Драстичне промене, челници ФИВБ донели низ изненађујућих одлука!

FOTO: volleyballworld.com

Evo kako je te promene predstavila naša kuća odbojke:

Administrativni odbor FIVB je, na sastanku kojim je predsedavao dr Ari da Silva Grasa Filjo, predsednik FIVB, a prisustvovao je Aleksandar Boričić, drugi potpredsednik FIVB, predsednik CEV i počasni predsednik OSS, doneo odluku da se naredno Svetsko prvenstvo u seniorskoj konkurenciji odigra 2025. uz učešće 32 reprezentacije. Odlučeno je da se ubuduće Svetska prvenstva igraju svake neparne godine (2027, 2029...), dok će se kontinentalni šampionati igrati svake parne godine (2026, 2028...). To znači da će se naredno Evropsko prvenstvo odigrati posle tri godine – 2026.

Kalendar takmičenja / FOTO: FIVB

Čelnici FIVB su promenili i sistem kvalifikovanja za Olimpijske igre 2028, koje će se odigrati u Los Anđelesu, u SAD, i to tako da neće biti kvalifikacionih turnira.

Plasman na OI 2028. u obe konkurencije direktno će izboriti SAD, domaćini turnira. Direktno učešće će obezbediti pobednici kontinentalnih šamionata 2026. (prvaci Evrope, Azije, Afrike, Severne i Srednje Amerike i Južne Amerike), tri reprezentacije sa SP 2027. i to najuspešnije koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale, kao i tri najbolje plasirane reprezentacije sa FIVB rang-liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale. U zvaničnoj informaciji o promenama, naglašava se da je "potrebno odobrenje MOK", kao i da postoji mogućnost da se na Igre plasiraju četiri selekcije sa Svetskog prvenstva i dva sa FIVB rang-liste, što će naknadno biti precizirano.

Kvalifikacije za Olimpijske igre "Los Anđeles 2028" / FOTO: FIVB

Na jubilarnom, 20. šampionatu planete u konkurenciji odbojkašica i na 21. prvenstvu sveta u konkurenciji odbojkaša igraće po 32 reprezentacije podeljene u 8 grupa sa po 4 selekcije. Posle tri odigrana meča, plasman u osminu finala izboriće po tri selekcije iz svake grupe, a zatim će se igrati četvrtfinalla, polufinale, utakmica za treće mesto i finale.

Svetski prvak će za 17 dana takmičenja odigrati 7 utakmica.

Administrativni odbor FIVB je odobrio i novi sistem kvalifikovanja za Svetsko prvenstvo, s tim što se ubuduće neće igrati kvalifikacioni turniri.

Plasman na SP 2025. izboriće domaćin ili domaćini prvenstva, aktuelni svetski prvak, tri reprezentacije sa kontinentalnih šampionata 2023. (prve tri selekcije sa EP 2023), kao i 15 selekcija (ili manje, u zavisnosti od broja organizatora SP) sa FIVB rang-liste po završetku sezone reprezentativnih takmičenja u godini pre Svetskog prvenstva, dakle po završetku sezone 2024.

Administrativni odbor FIVB je formirao radnu grupu čiji je zadatak da predloži datume odigravanja takmičenja u periodu od 2025. do 2028. U radnoj grupi FIVB su Aleksandar Boričić, Madelin Mepelink, član AB FIVB i predsednik Sportske komisije, i Fabio Azevedo, član AB FIVB i generalni direktor Svetske odbojkaške federacije.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)