VELIKA BRITANIJA "IZDALA" UKRAJINU: Ovom potezu se Ukrajinci nisu nimalo nadali

Novosti online

05. 02. 2023. u 21:04

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez o kome se priča širom sveta. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" i njihovo moguće ukidanje - donele su sa sobom i reakciju Velike Britanije koja se Ukrajincima neće nimalo svideti.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ИЗДАЛА УКРАЈИНУ: Овом потезу се Украјинци нису нимало надали

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u gradovima kao što je Bahmut, gde ovih dana rat bukti u svoj svojoj snazi zbog ofanzive ruskih snaga (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj, današnjoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), a, podsetimo, tokom te ofanzive su prošle sedmice poginula i dva ukrajinska reprezentativca, sve se više priča o tome da li će Rusija moći da ima svoje sportiste na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu. Ta mogućnost prilično uznemirava ukrajinsku javnost, ali možda još više - činjenica da neki od njenih najvećih saveznika, što Britanci jesu, neće da ih podrže u držanju Rusa podalje od Igara.

Naime, kako javlja "Dejli mejl", Velika Britanija po svoj prilici neće bojkotovati "Olimpijske igre - Pariz 2024" ako ruski i beloruski takmičari budu dobili dozvolu da se tamo nadmeću.

To je, naravno, u potpunoj suprotnosti s nastojanjima Ukrajinaca da se i Rusiji i Belorusiji zabrani pojavljivanje na toj sportskoj smotri, čak i kada bi sportisti bili u statusu "neutralnog takmičara".

Pomenuta odluka o učestvovanju sportista iz Velike Britanije će, piše taj list, "sigurno biti doneta iako u britanskoj javnosti postoje brojne kritike na račun nedavne odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta" (da se "preporučuje učešće Rusa i Belorusa u Parizu 2024"), a tu odluk je kritikovala i ministarka kulture Velike Britanije, Mišel Danlan.

"Dejli mejl" takođe navodi da odluka o nastupu Britanaca na pariskim Igrama neće biti promenjena iako Vlada te zemlje pokušava da organizuje globalni sportski samit na kome bi se razmatrali planovi da se blokira učešće ruskih sportista.

Ranije su engleski mediji javili da će 10. februara ministri sporta Evropske Unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Kanade, Južne Koreje i Japana održati sastanak kako bi utanačili zajednički stav po ovom pitanju.

Sportski haos koji ne prestaje

Podsetimo, nakon što su članovi Izvršnog komiteta MOK-a usvojili preporuku da se Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista, pravi mali haos je nastao u svetu sporta. Zaključno sa poslednjim potezom Ukrajine - najvom bojkota pariskih Igara, što je potez za kojim ta zemlja nije posezala otkako je počeo rat pre godinu dana.

Prvo su Ukrajinci preko Mihaila Podoljaka, pomoćnika predsednika države, Vladimira  Zelenskog, optužili MOK da je "to sportsko telo uzimalo mito od Rusije i da promoviše rat“ (što je Međunarodni olimpijski komitet, naravno, demantovao), potom je prvi čovek Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, izjavio "da ruski sportisti mogu da učestvuju na Igrama samo pod istim uslovima kao i drugi takmičari". Mislio je, naravno, na grb, zastavu i himnu. Ali, iako je Međunarodni olimpijski komitet istakao da "nikakve zastave, himne, boje ili bilo koji drugi simboli Rusije i Belorusije ne bi trebalo da budu istaknuti na bilo kom sportskom događaju" (uz dodatak da nijednom ruskom državniku neće biti dozvoljeno prisustvo velikim, međunarodnim sportskim manifestacijama), Ukrajinci su i dalje vrlo besni zbog same pomisli da bi Rusi mogli da se takmiče u Parizu 2024, pa su najavili - pomenuti bojkot Olimpijskih igara.

O tome je zvanično obavešten i MOK, čiji su čelnici hitno reagovali saopštenjem za javnost:

- Pretnja bojkota Olimpijski igara, koju nacionalni olimpijski komitet Ukrajine trenutno razmatra, u suprotnosti je sa osnovnim načelima olimpijskog pokreta i njegovim principima. Bojkot je kršenje Olimpijske povelje, koja obavezuje sve nacionalne olimpijske komitete da "učestvuju u Olimpijskim igrama slanjem svojih takmičara". A kako je istorija pokazala, prethodni bojkoti nisu uspeli da ostvare svoje političke ciljeve i jedino su poslužili da kazne altetičare onih zemalja koje su se za bojkot opredelile - odgovorili su čelnici MOK-a Ukrajincima na njihovu pretnju.

Podsetimo, nedavno se i deo ruske sportske javnosti zalagao za bojkot predstojećih Igara ako njihovi sportisti moraju da nastupe bez ikakvog obeležja, čak i imena države, ali je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, upozorio da bojkot sa sobom donosi bar dva olimpijska ciklusa suspenzije iz svih međunarodnih takmičenja.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

PRELJUBA, JAVNO PONIŽENJE I IZDAJA: Kako je pukao brak Marijane i Lotara Mateusa?