NEKI NOVI KLINCI: Srbija maestralna na startu Svetskog prvenstva u rukometu!

Novosti online

13. 01. 2023. u 21:55 >> 21:08

RUKOMETNA reprezentacija Srbije je operaciju "Svetsko prvenstvo 2023" otpočela kako je i želela: pobedila je Alžir u meču prvog kola sa 36:27 (16:13) i time napravila možda i odlučujući korak ka plasmanu u drugu rundu, u koju prolaze sve sem poslednjih ekipa iz četvoročlanih grupa.

НЕКИ НОВИ КЛИНЦИ: Србија маестрална на старту Светског првенства у рукомету!

FOTO: Tanjug/AP

Ali, nije baš isprva sve bilo kako je ekipa selektora Tonija Đerone očekivala, jer ni Alžirci baš nisu "mačji kašalj", iako su "orlovi" slovili za favorite. Što zbog dobrog golmana Gedbena, što zbog forsiranja igre preko gorostasnog pivota Hermuča, afrička selekcija je u dva navrata uspevala da anulira tri gola prednosti Srbije, ali ne i kada je na teren ušao mladi Stefan Dodić.


Momak koji je 2022. okončao sa titulom MVP-a juniorskog prvenstva Evrope, na kome je sa Srbijom osvojio bronzu, što asistencijama, što golom, a što dvema oduzetim loptama, pomogao je Srbiji da ode na +5, pre nego što se to "vratilo" na tri razlike na velikom predahu.

A nakon tog odmora, te početnog naleta Alžira koji nije bio naivan jer su se ređali šutevi bez promašaja, razgopodadili su se uz Dodić i neki drugi igrači.  Pa i oni iz "mlađe garde". Tako je 25-godišnji Vorkapić dao četiri gola bez ijednog kiksa, Đorđić nastavio s razornim udarcima s pozicije levog krila, a ostali - taman kako i treba učestvovati u timskom sportu. To je i donelo ogromnih 27:19, kada je meč bio rešen, iako je poraženi rival davao sve od sebe da, koliko je to moguće, vrati neizvesnost u ovaj duel. Ali, od toga nije bilo ništa.

Marsenić, koji je odmenio povređenog Pešmalbeka, kome je izgleda stradao skočni zglob, svojim bravurama (najčešće na Dodićeve asistencije) iz minuta u minut, a onda i njegovi saigrači - pobrinuli su se da prednost dostigne i dvocifrene visine.

Srpski tim u nedelju igra protiv trostrukog šampiona sveta, Nemačke, od 18 časova, a grupnu fazu završava protiv Katara u utorak 17. januara od 20.30. Nemci su dobili Katar u prvom kolu sa 31:27.


Svetsko prvenstvo u rukometu 2023., 1. kolo
Srbija - Alžir 36:27
(16:13)
Srbija: Bomaštar, Vorkapić 4, Borzaš 2, Abutović, Radivojević, N. Ilić 4, Pešmalbek 1, V. Ilić 2, Vejin 3, Kukić, Popović, Nikolić, Marsenić 9, Orbović 1, Milosavljević, Dodić 2, Đorđić 8, Cupara
Alžir: Naim 3, Helal 1, Abderafik, Hičem 4, Selim 4, Zemuši, Jasin, Kabeš 2, Gedbane, Sofiane, Kuri, Rajan, Melazem, Abdekader 2, Arib 5, Ajub 4, Kermuč 1, Sami

Svetsko prvenstvo u rukometu 2023 - rezultati utakmica igranih u petak:

Argentina - Holandija 19:29

Bahrein - Tunis 27:27

Nemačka - Katar 31:27

Maroko - SAD 27:28

Hrvatska - Egipat 22:31

Danska -Belgija 43:28

Norveška - Severna Makedonija 39:27

Srbija - Alžir 36:27

 

KRAJ! Srbija - Alžir 36:27

60' - Gol za golom se igra u finišu, bez neke naročite odbrane. I ne čudi, sve je ovde rešeno... 35:26 je.

58' - Vanja Ilić donosi, svojim golom s leve strane, dvocifrenu razliku - 34:24. Selektor Đerona aplaudira.

56' - Posle novog gola Marsenića došlo je do sudara nekog Alžirca sa Borzašom, malo su se uzbrukale strasti... Ali, teško da je bilo namere da se povredi srpski reprezentativac. Litvanske sudije pregledaju snimak i donose odluku o dvominutnom isključenju, a potom je došlo i do sportskog pozdrava rivala.

55' - Marsenić je odlično zamenio povređenog Pešmalbeka, daje peti gol - opet posle asistencije "super-deteta", 19-godišnjg Dodića - 32:23 za Srbiju.

54' - Marsenić vraća +7 Srbiji svojim četvrtim pogotkom- 30:23. A onda Cupara brani šut rivala s distance, da bi 25-godišnji Vorkapić svoju sjajnu seriju krunio četvrtim golom, bez promašaja iz igre - 31:23.

53' - Đorđić daje (deveti) gol na svoj, razorni način, ali Abdelkader posle "brzog centra" primiče Alžir na 29:23

50' -  Selim donosi mini-seriju Alžircima od 3:0, ali Marsenić lukavo postiže gol za Srbiju - 28:22 vode "orlovi", još 9 i po minuta do kraja

48' - Uzeli su Alžirci, za koje igra dosta "drugopozivaca", loptu Srbiji - i odmah dali gol iz kontre - 27:21 je prednost "orlova" posle drugog uzastopno primljenog gola, bez datog.

47' - Prokockali su naši zicer, jer je lopta pobegla iz ruku, no Vanja Ilić uspeva da ukrade loptu rivalima, pa će "orlovi" ući u 48. minut u napadačkoj akciji

45' - Mijajlo Marsenić nastavlja rapsodiju Srbije, trećim golom odvodi "orlove" na ogromnih 27:19. Alžirci traže tajmaut, 15 minuta je do kraja meča.

43' - Fantastično igra Vorkapić u drugom poluvremenu - daje treći gol, iz trećeg šuta, i to nakon briljantnog bloka Abuatovića. Nažalost, dok "orlovi" igraju sjajno, starter na poziciji pivota, Pešmalbek, nalazi se pored terena, ukazuje mu se pomoć, izgleda da je skočni zglob povređen....

41' - Greše naši u napadu, a Arib u kontri smanjuje deficit Alžira na 23:19. Ali, samo na kratko, Đorđić sedmim golom, preko dva para ruku defanzivaca, a onda i preko ruku golmana Alžira - vraća +5 Srbiji.

39' - Abdi igra izvrsno u napadu Alžira, daje vrlo lep gol s desne strane, no Đorđić "podseća" rivala koliko snažan udarac ima - šestim golom donosi 23:18 Srbiji.

38' - Kakva rapsodija "orlova" u manje od minut. Vorkapić maestralno realizuje šut s desne strane, onda Cupara brani i do pomenutg strelca dolazi lopta, a ovaj u kotnri odlično upošljava Ilića - 22:17!

37' - Predrag Vejin daje treći gol, i to "sa zemlje" - Srbija odlazi na 20:16 posle preciznog udarca 30-godišnjaka koji je promašio samo jedan šut zasad. Ali, opet Selim brzo postiže gol, dok se nije dobro postavila odbrana "orlova".

36' - Odlična akcija Srbije, Vorkapić svojim prvim golom, i to s desne strane, donosi +4 Srbiji, ali uzvrća sa distance svojim trećim golom Selim.

33' - Odlično zasad ide Srbiji na početku drugog poluvremena. Em je Vejin dao gol, em Abdelkader isključen zbog grubog prekršaja s dve ruke - +3, i igrač više.

32' - Stefan Dodić nastavlja gde je stao. Iako sa igračem manje nastupaju "orlovi", ovaj 19-godišnjak se probio kroz odbranu rivala i s leve strane zatresao mrežu - 17:14. Uzvraća odmah Reda Arid, da četvrtim svojim golom, i to s desnokrilne pozicije, smanji zaostatak na "-2".

31' - Milosavljević odmah biva isključen. Ljuti se selektor Đerona što je pribegao grubosti u ne baš tako opasnoj situaciji. Odmah sve to kažnjava Naim, lukavim udarcem "za zemlje" - 16:14.

31' - Počelo je drugo poluvreme. Vorkapić i Ilić su "osveženja" na krilima Srbije. Jedini koji još nije promenjen je golman Cupara.

KRAJ POLUVREMENA! Ilić nije iskoristio šut sa šest metara, a Daud brzo realizuje kontru Alžira - 16:13 vodi Srbija posle 30 minuta igre. Odlično su "orlovi" igrali u većem delu dosadašnjeg toga utakmice, a naročito su konsolidovali kada je šansu dobilo "čudo od deteta", 20-godišnji Stefan Dodić, srednji bek koji je, kao član "bronzane" juniorske reprezentacije Srbije bio proglašen za najboljeg igrača tog Evropskog prvenstva. Ostvario je dve asistencije, dao jedan gol, imao dve "ukradene" lopte. Što se efikasnosti tiče, Nemanja Ilić i Đorđić dali su po četiri gola, a toliko je postigao i Daud za Alžir.

29' - Šteta, moglo je da se ode na +5, ali je Orbović, koji je nadmudrio odbranu rivala, na kraju šutirao pored mete. Ipak, loptu gube Alžirci, poslednji napad će imati Srbija, ali tek posle tajmuta koji je na 37 sekundi do kraja prvog poluvremena zatražio selektor "orlova" Toni Đerona.

28' - Uzalud pripremljena akcija afričke selekcije - sjajan je u odbrani Stefan Dodić, već drugi put u nizu preseca napad rivala, a onda ostvaruje treću asistenciju, u kontri je strelac Borzaš, Srbija prvi put ima +4, vodi sa 16:12!

28' - Tajmaut je zatražio stručni štab Alžira.

27' - Novi brzi gol Srbije, iz kontranapada je precizan Borzaš - 15:12

26' - Odličan nastup mladog Stefan Dodića, posle dve asistencije je postigao i svoj prvi gol na ovom Svetskom prvenstvu - 14:12.

25' - Loši momenti za Srbiju. Taman se povelo sa 13:10, a onda sedmerac za Alžir, pa novi primljeni gol i to iz brze solo-akcije Selima, a na sve to isključen je i Marsenić. Potom  je Radivojević prokockao šut s desnog krila, ali je crnu seriju "orlova" prekinuo dobrom odbranom Cupara. Rezultat je 13:12.

23' - Daud daje gol iz sedmerca, 13:11 je prednost Srbije

22' - Četvrti sedmerac su iznudili Alžirci, ovoga puta Abdi, strelac prethodnog gola, sa distance. Zasad afrička selekcija ima dva pogotka i jedan promašaj.

22' - Na odličan šut s distance Alžiraca za prilazak na 12:10, Dodić bez gledanja, tj. gledajući desno, a bacajući loptu blago ulevo, proigrava Marsenića koji daje gol za 13:10.

21' - Cupara brani šut s distance, a onda Dodić odlično odigrava u kontri, dodaje sa svoje, pozicije srednjeg beka, levo Iliću, a on daje četvrti gol - Srbija opet vodi sa tri razlike, 12:9.

20' - Pregledali su snimak Litvanci i - isključili na dva minuta Kermuša, smatrajući da je teatralno odglumeo pad. Sada su "orlovi" kompletni, imaće stotinak sekundi igrača više. Ušao je mladi Dodić, član juniora koji su bili bronzani na Evropskom prvenstvu. Debituje na seniorskom svetskom.

19' - Prvi napad Alžira s igračem više u ovoj situaciji - završen je prestupom pivota Kemuša. Ali, njegov kolega po poziciji, Marsenić, svoj jubilarni 100. meč za reprezentaciju kruniše golom za 11:9 (uz igrača manje Srbije). Sudije odlaze da pregledaju snimak, da li je Marsenić napravio prekršaj.

18' - Četvrta odbrana Cupare nije donela i dodatnu radost "orlovima" - lopta je otišla u aut, brzo su odigrali Alžirci i iznudi i sedmerac, i drugo isključenje Pešmalbeka, našeg pivota. Daud daje gol - 10:9 je.

17' - Miloš Orbović, odmah po ulasku u igru, daje gol i vraća Srbiji +2, 10:8 je.

16' - Ilić daje treći gol, odličnu realizaciju ima s levog krila - 3/3. Rezultat je 9:8 za Srbiju, posle čega su Alžirci pogrešili u napadu.

15' - Arib, na svom 41. meču za Alžir, daje još jedan gol i to s desnog krila - 8:8 je.

14'- Izjednačili su Alžirci, ali je Đoriđić odmah vratio prednost Srbije - 8:7.

12' - Prvi gol pivota Srbije, Pešmalbeka, koji igra i pored prilično nezgodne povrede leve šake. Ipak, brzo uzvraća Kemuš - 8:6.

11' - Žuti karton za Alžirca Dauda, zbog povlačenja za dres Kukića.

10' - Po dva napada su ostala neiskorišćena usled nepreciznih šuteva, a onda je, nakon  zicera koji je promašio Pešmalbek, na drugoj strani igrališta Radivojević napravio prekršaj iz prostora od šest metara, čime je skrivio sedmerac. A to je Daud iskoristio da primakne Alžir na 6:5.

8'  - Dva brza gola, na obe strane terena, a potom su se odbrane malo "uozbiljile", pa je došlo i do javne opomene sudija zbog prekršaja nad našem reprezentativcem. Trenutno je 6:4, lopta za Srbiju.

7' - Vraća se Srbija na +2. Predrag Vejin, koji ima 30 godina, a igra osmu utakmicu, precizno je završio akciju "orlova" - 5:3, posle čega Alžirci greše u napadu, a Srbija kompletira redove.

6' - Posle kiksa "orlova" u napadu (neprecizan šut) Reda Arib u kontranapadu daje gol za 4:3.

5' - Isključen je naš reprezentativac Pešmalbek, Daud, član RK Limož, koristi "višak" na levoj krilnoj poziciji da zatrese mrežu Srbije - 4:2. 

4' - Petar Đorđić, rukometaš Benfike, srpski levi bek, razornim udarcem s distance uvećava prednost na tri razlike, 4:1!

4' - Cupara brani sedmerac Redi Aribu, koji se vratio posle dvominutnog isključenja. Ostaje 3:1 za Srbiju.

3' - Abdi, na isteku dvomesečne kazne njegovom kolegi, levicom sa devet metara pogađa gol Srbije, ali ekspresno uzvraća srpsko levo krilo, Abdijev kolega iz Tuluza, kapiten Nemanja Ilić - 3:1!

2' - Kapiten Ilić u kontri pogađa za 2:0!

1' - Vodi Srbija 1:0! Levi bek Đorđić silovito šutira i koristi brojčanu prednost (i svoj kvalitet). A odmah na drugoj strani brani golman Cupara šut suparnika sa sedam metara.

1' - Reda Arib je isključen već u 36. sekundu utakmice. "Orlovi" sa igračem više.

1' - Utakmica je počela! "Plavi" (a u plavoj opremi nastupaju naši rukometaši) krenuli su u prvi napad i - najpre se rukovali sa rivalima koji su u belim dresovima i istim takvim šortsevima.

20.29 - Sve je spremno za početak ovog duela.

20.25 - U toku je predstavljanje timova, a potom - intoniranje himni. 

20.24 - Sudije Mindaugas Gatelis i Vaidas Mazeika će deliti pravdu.

20.21 - Iz svake grupe po tri najbolje ekipe prolaze dalje, a četvrtoplasirana ispada nakon tri odigrana kola.

20.20 - U našoj grupi završen je prvi meč. Nemačka je savladala Katar sa 31:27, iako je izgubila drugo poluvreme (13:14).

Uoči utakmice

"Posle nešto više od dve nedelje priprema, ne možemo da dočekamo da Svetsko prvenstvo počne. Alžir poznajem jako dobro jer sam imao priliku da se nadmećem protiv njih kao strateg Tunisa", izjavio je selektor rukometaša Srbije Toni Đerona.

- Očekuje nas potpuno drugačiji meč u odnosu na ono što smo igrali protiv Švedske i zato moramo da budemo na oprezu. Biće izazovno, ali uradili smo detaljnu analizu, a na poslednjem treningu smo radili na finesama u našoj igri i finalnoj pripremi taktike pred utakmicu - izjavio je Đerona na konferenciji za medije, a preneo sajt RSS.

Atmosfera u ekipi je odlična, bila je takva čak i nakon poraza od Švedske u prvom pripremnom meču, dodao je strateg naše nacionalne selekcije.

- Svi igrači koji su ovde su zdravi, uspeli smo da ih oporavimo od utakmica, putovanja i da ih dobro fizički pripremimo za izazov koji Srbiju očekuje - poručio je Đerona.

Selektor rukometne reprezentacije Srbije, Toni Đerenoa / FOTO: N. Paraušić

Čuvar mreže srpskog tima Vladimir Cupara godinama igra na vrhunskom nivou i ima iskustva na velikim takmičenjima, ali u duel sa Alžirom ulazi vrlo oprezno.

- Uzbuđen sam i zahvalna što sam ovde, kao i što smo svi osim Dejana Milosavljeva zdravstveno spremni da odgovorimo zahtevu, ali ono što znam jeste da je i on sve bolje i da će nam se uskoro priključiti. Očekivanja su mi uvek velika, ali se trudim da ih kontrolišem da ne bi bila kontraproduktivna. Što se tiče Alžira, bitno mi je da pobedimo, nebitno kojim rezultatom i da od početka do kraja utakmice igramo svoju igru - istakao je Cupara.

U našoj, E grupi, još su i reprezentacije Nemačke i Katara.

Srpski tim u nedelju igra protiv Nemačke (18.00), a grupnu fazu završava protiv Katara u utorak 17. januara (20.30).

Svetsko prvenstvo u rukometu - jučerašnji rezultati 

Muška rukometna reprezentacija Španije pobedila je selekciju Crne Gore rezultatom 30:25. Najefikasniji u selekciji Španije bio je Kauldi Odriozola Jeregui sa šest golova, a u poraženom timu najbolji je bio Branko Vujović sa sedam pogodaka..

Crna Gora naredni meč igra u subotu protiv Irana, koji je posle velike drame pobedio Čile 25:24.

Slovenija je u grupi A pobedila Saudijsku Arabiju 33:19, dok je Francuska bila bolja od Poljske 26:24.

Švedska je u grupi C savladala Brazil 26:18, dok je selekcija Zelenortskih Ostrva bila bolja od Urugvaja 33:25.

Paulo Moreno iz Zelenortskih Ostva šutira na gol Urugvaja na Svetskom prvenstvu u rukometu / FOTO: Tanjug/AP

Mađarska je u grupi D pobedila Južnu Koreju 35:27, dok je Island nadigrao Portugaliju 30:26.

Bonus video: Crnogorske olimpijske igre - takmičenje u lenjosti

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)