PARTIZAN MELJE! Baskonija doživela fijasko u Beogradu

Novosti online

13. 01. 2023. u 22:25

KOŠARKAŠI Partizana savladali su Baskoniju u "Štark areni" u okviru 19. kola Evrolige. Konačan rezultat bio je 83:65 u korist srpskog tima.

ПАРТИЗАН МЕЉЕ! Басконија доживела фијаско у Београду

FOTO: ABA liga

"Parni valjak" melje sve redom, nakon kiksa protiv Makabija u Izraelu, crno-beli priredili su svojim pristalicama još jedno nezaboravno veče. Ako ne najbolja, onda definitivno jedna od najboljih partija Obradovićevih pulena ove sezone, posebno u defanzivnom segmentu.

Pobeda niti jedne sekunde gotovo da nije došla u pitanje, a Partizan je dominirao u svim statističkim parametrima od prve, pa do poslednje sekunde.

Start iz košarkaških snova svih u crno-belom. Matijas Lesor "kinjio" je čuvare u reketu koji su se odbijali od njega u pokušaju da ga zaustave. Rolinzi, pivotiranje, horozi, pokazivao je Francuz zašto se smatra jednim od najboljih igrača Evrolige u ovom trenutku.

FOTO: M. Vukadinović

Trifunović vezuje dve trojke, potom Aleksa Avramović ulazi sa klupe i pravi mini-seriju 5:0 u svojoj režiji, a Partizan već krajem prve deonice ide na ogromnih +15, na semaforu 27:12, na tribinama delirijum.

Huk grobara nastavio je da nosi "parni valjak" koji je mleo rivala. Šuterska rapsodija, pogađao je ko je stigao. Panter, Papapetru, Egzum, svi su pronalazili dno mrežice, a Partizan uz lepo raspoređene poene, fluidan protok lopte i sjajnih 8/11 u šutu van linije 6,75 gradi i maksimalnih +21. 

Takav kvalitet i tempo igre bilo je prosto nemoguće održati, pa je nekoliko izgubljenih lopti i promašenih šuteva u finišu prvog poluvremena, koliko toliko, vratilo Baskoniju u život, koja na odmor odlazi sa deficitom od 13 poena. 

FOTO: EPA

 

Najefikasniji, i najbolji na parketu u redovima gostujućeg sastava, Vanja Marinković, upravo bivši igrač beogradskog velikana, koji je na poluvremenu bio i najefikasniji igrač susreta, sa 11 poena.  U redovima crno-belih to je bio Janis Papapetru sa 10, svih 10 u prvom kvartalu. 

Srpski reprezentativac u redovima španskog tima bio je posebno inspirisan protiv svog dečačkog tima. Treći kvartal otvara sa 5 vezanih poena, topi prednost rivala sa ogromnih 21 poen prednosti, na samo 6. 

FOTO: N. Paraušić

U tom trenutku utihnuli su gotovo svi u crno-belom, u strahu da bi rival mogao do velikog preokreta, sličnom onom koji su već priredili crno-belima u prvom meču ove dve ekipe.

Ipak, Vanja Marinković bio je jedini raspoloženi u redovima svog tima, a to nije bilo dovoljno za povratak u paklu "Arene", protiv večeras grantine odbrane srpskog predstavnika.

Obradović zove tajm-aut, a onda, Partizan se vraća na pravi kolosek i ponovo gradi nenadoknativ suficit, na krilima Matijasa Lesora i uz dobre role Danila Anđušića i Uroša Trifunovića.  

FOTO: ABA liga

Na kraju, najefikansiji igrač susreta došao je iz poražene ekipe bio je to Vanja Marinković sa 16 poena.

U redovima domaćeg tima, sjajno raspoređeni poeni, čak šest dvocifrenih. Trifunović je ubacio 15, Papapetru 13 uz 4 skoka i 6 asistencija. Panter je meč završio sa 12, Lesor je ubacio 11, Egzum i Madar po 10.

ČETVRTA ČETVRTINA

37. minut - Uroš Trifunović za tri! Njegov 15 poen, Partizan ide na 20 razlike, Baskonija u nokdaunu.

36. minut - Tajm-aut Partizan! Baskonija prilazi na -15, Obradović ništa ne prepušta slučaju i munjevito reaguje pozivanjem svojih igrača na klupu.  

32. minut - Matijaas Lesor! Kakvo monstruozno zakucavanje! Strateg Baskonije besan, zove tajm-aut, Španci ne znaju šta da rade sa Lesorom, 71:55. Sada i ukradena lopta Partizana, ide munjevita kontra, Lesor je pokušao atraktivno da zakuca, ali je snažno fauliran, francuz ide na liniju penala, ali promašuje oba puta.

TREĆA ČETVRTINA, Partizan - Baskonija 67:50

30. minut - Danilo Anđušić, trojka kao kap! Samo što je ušao u igru Anđušić pokazuje šta je njegovo najjače oružje Špancima, a Partizan ponovo na velikih +16. Potom i Egzum fauliran, Baskonija u bonusu, plej Partizana polovičan sa linije penala, sledi ofanzivni skok, Anđušić sa poludistance promašuje. Isto čini i Baskonija, poslednji napad za domaćina, Egzum je šutirao uz zvuk sirene, ali nema poena, ostaje 67:50.

28. minut - Ideee trojkaaaaaaaa! Papapetru pogađa iz ugla, važni poeni, Kocar je vezao 7 poena za Baskoniju, poeni Grka drže parni valjak u dvocifrenoj prednosti, 61:50.

25. minut - Bum-bum-bum! Kako važne dve vezane trojke za Partizan! Prvo Madar, a potom i Kevin Panter trojka kao kap! Partizan ponovo na dvocifrenoj prednosti, Arena ponovo podrhtava,  55:43.

24. minut - Ovo boli sve u crno-belom! Novi poeni Vanje Marinkovića, dete Partizana je sada zatrpalo koš svog nekadašnjeg tima. Njegov već 17 poena, a Baskonija na -6, i sa posedom lopte u rukama. 

22. minut - Ponovo Vanja Marinković, koliko je samo inspirisan Srbin protiv tima u kom je odrastao. Aleksa Avramović potom promašuje za tri na drugoj strani. Baskonija ne koristi svoj naredni napad, ali i nova izgubljena lopta za crno-bele. Avramović je ponovo pogrešio, Obradović reaguje i izacuje svog Čačnina iz igre. Potom i poeni Darijusa Tomsona,katastrofalno otvaranje drue četvrtine domaćina. Imao je Partizan i ogromnih 21 poen prednosti, sada samo +6.

DRUGA ČETVRTINA, Partizan - Baskonija 47:36.

20. minut - Serija promašaja i izgubljenih lopti na obe strane u poslednja dva minuta. Ofazivni skok Španaca i dalje pravi velike probleme srpskom timu, Enoh je poentirao nakon ekstra-poseda. Kraj prvog poluvremena, Partizan u svlačionicu odlazi sa +12.

Najefikasniji akter susreta za sad je Vanja Marinković sa 11 poena, odmah iza njega je Janis Papapetru sa 10, svih 10 u prvoj deonici.

18. minut - Tajm aut Obradović! Veliki pad u poslednja dva minuta. Serija gostiju 8:0, Darijus Tomson je vezao poslednja četiri poena, Baskonija u deficitu 13 poena sada.

16. minut - Madar pogađa oba penala, Partizan na +19, na drugoj stran Ledej faulira Enoha, a ova takođe ne greši sa line sobodnih bacanja. Napad za Partizan i novi fenomenalan prodord Alekse Avramovića, probušio je protivničku zonu i položio na obruč. 47:28.

14. minut - 14 - Dante Egzuuuuuuuuuum! Nova trojka za Partizan, maksimalnih +14, međutim vraća Baskonija istom merom, 37:26. Napad za crno-bele i ponovo Dante Egzum za tri! Kakvo šutersko veče Partizana. A zatim i Kevin Panter za tri, 8 od 11 u šutu za tri, ovo se ne pamti! Ogromnih 43:26.

12. minut - Druga trojka Vanje Marinkovića ove večeri, a zatim i treća. Savršena odbrana crno-belih, bio je srpski reprezentativac primoran da šutira preko ruke u poslednjoj sekundi napada, ali lopta prolazi kroz obruč. Potom Madar pogađa sa poludistance, a zatim i pomenuta druga trojka Marinkovića, Napad za Partizan, Madar je ponovo uzeo loptu u svoje ruke, ali je fauliran pri šutu, ide Izraelac na liniju penala, i pogađa oba puta, 33:23.

 

PRVA ČETVRTINA, Partizan - Baskonija 29:17

10. minut - Papapetru ponovo za tri! Nastavak šuterske klinike, na drugoj strani Baskonija nakon dva ofanzivna skoka dolazi do serije 5:0, ali Papapetru uz zvuk sirene u padu, za svoj deseti poen već i +12 za Partizan na kraju prvog kvartala.

8. minut - Šuterska raspodija! Sada Papapetru pogađa za tri, 4 od 6 crno-beli van linije 6,75, +10 za srpski tim.

6. minut - Rafalna paljba crno-belih! Aleksa Avramović je ušao i odmah pogodio za tri, pa potom i polaganje, na drugoj strani Vanja Marinković pogađa za dva. 

5. minut - Ide novaaa! Ponovo Uroš Trifunović van linije 6,75 pogađa, pre toga Lesor je nastavio da se iživljava na čuvarima, ponovo je oduvao u kontaktu rivala i silovito zakucao, cela Arena na nogama! 

3. minut - Trojkaaa! Uroš Trifunović! Partizan ponovo vodi. Baskonija ne koristi naredni napad, lopta se spušta pod obruč, a tamo je Matijas Lesor oduvao čuvara kontaktom, i poentirao, 9:6. 

2. minut - Odličan početak Partizana u ofanzivnom smislu! Prvo je Papapetru pogodio, pa i Lesor napada reket i dolazi do poena. Ipak dve trojke za Baskoniju, drugu je pogodio bišvi igrač Partizana, Vanja Marinković, 6:4 za goste.

20:25 - Sjajna uvertira i koreografija "grobara" za današnji meč, "pakao" Pionira čeka Špance.

Navijači crno-belih još uvek ne mogu da zaborave poraz iz drugog kola kada je Partizan poražen u Vitoriji. Gledali smo tada jednu sjajnu utakmicu u "Fernando Buesa" areni. 

Imao je "parni valjak" sve u svojim rukama, međutim, Markus Hauard se potrudio da protivnik ipak ne odnese bodove.

Amerikanac je trojkom u poslednjoj sekundi odveo svoj tim u produžetak, da bi pet minuta kasnije puleni Đoana Penjaroje slavili rezultatom 103-96.

Ono što svakako raduje crno-bele je to što omalenog plejmejkera večeras neće biti na terenu. Momak iz Nju Džerzija je prinuđen da propusti ovaj duel zbog povrede.

Izabranici Željka Obradovića su upisali osam pobeda u dosadašnjem delu takmičenja. Niz od četiri trijumfa prekinut je porazom od Makabija rezultatom 90-81.

FOTO: ABA liga/ Dragana Stjepanović

 

U Tel Avivu je ove sezone jako teško igrati. "Ponos Izraela" prikazuje sjajnu košarku u "Menora Mivtačim" dvorani i jedina ekipa koju nisu uspeli da savladaju je Barselona.

Ono što svakako raduje šefa stručnog štaba je forma Kevina Pantera koja ide uzlaznom putanjom. U prethodna dva evroligaška meča je na proseku od 20,5 poena.

Dante Egzum je takođe prikazao sjajnu partiju protiv Izraelaca. Australijanac je brojao do 17.

Sa druge strane Baskonija je upala u mini-krizu. Nakon neverovatnog početka sezone stigli su i porazi. Prošle nedelje su poraženi od berlinske Albe, dok se pre tri dana ni u Minhenu nisu dobro proveli. "Bavarci" su slavili rezultatom 92-79.

Obe ekipe forsiraju brzu košarku te verujemo da će granica poena biti prebačena.

REČ TRENERA

Susret Partizana sa timom iz Vitorije zakazan je za petak od 20.30 u "Areni", a uoči meča stigla je povoljna vest po crno-bele pošto postoje indicije da najbolji igrač Baskonije Markus Hauard neće moći da nastupi zbog problema sa leđima.

- Neću time da se bavim, pripremamo se kao da je tu - poručio je Željko Obradović o košarkašu koji je u prvom meču u Vitoriji postigao čak 33 poena, uz čak sedam ubačenih trojki.

FOTO: M. Vukadinović

Što se tiče same utakmice, Željko Obradović se nada da će Partizan nastaviti dobru seriju na domaćem parketu, međutim svi su svesni činjenice da je nemoguće ni odmoriti se, a kamoli trenirati kada su na programu dve utakmice u roku od 48 sati, i to u različitim državama.

- Napravićemo video-analizu i postaviti meč protiv Baskonije. Veliki rad u ovakvom ritmu nije moguć, odradićemo trening kao na dan utakmice. Ništa se previše nije previše promenilo kada je igra Baskonije u pitanju, samo su i oni i mi dosta uigraniji. Odigrali smo dobro u Vitoriji, ali nismo uspeli da pobedimo. Igraju drugačije od Makabija i za to ćemo se spremiti - podvukao je Obradović uoči utakmice sa Baskonijom.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)