"DA RAT NE POSTANE RAJ ZA PREVARANTE": Ruski sportisti pod budnim okom Svetske antidoping kontrole i pored sankcija

Novosti online

20. 09. 2022. u 22:08

RUSKA invazija na Ukrajinu dovela je do toga da je gotovo svim ruskim predstavnicima zabranjeno da na sportskim borilištima brane boje i zastavu svoje zemlje. Uprkos tome, to nije sprečilo Svetsku antidoping agenciju (WADA) da budnim okom motri eventualnu upotrebu nedozvoljenih sredstava sportista "zbornaje"

ДА РАТ НЕ ПОСТАНЕ РАЈ ЗА ПРЕВАРАНТЕ: Руски спортисти под будним оком Светске антидопинг контроле и поред санкција

FOTO: Tanjug/AP

Ovu informaciju u javnost je izneo predsednik Svetske antidoping agencije Vitold Banka.

Višegodišnja suspenzija ruskih sportista zbog, kako se otkrilo, sistematskog dopinga velikog broja atleta, uz znanje i podršku države, ističe na kraju ove godine. Dok je kazna na snazi, ruski takmičari se takmiče pod neutralnom zastavom, tamo gde se još mogu takmičiti, kao što je to bio slučaj na poslednja dva olimpijska turnira.

U međuvremenu, izbio je rat u Ukrajini, Rusija je izvršila agresiju na susednu zemlju i novonastala situacija, tačnije izolacija Rusije iz svih organizacija, je dodatno zakomplikovala težnje Rusa da uskalde svoje antidoping aktivnosti sa Svetskom antidoping federacijom.

Banka je ipak potvrdio da VADA uspeva da održi nadzor nad radom ruske antidoping agencije, uprkos činjenici da je zemlja u ratu. Mnogim sportistima zbornaje uništene su karijere, izgubili su godine prolivenog znoja i truda u borbi za svetskim vrhom, finansijske posledice karijera koje stagniraju su velike. Svet je zažmurio ponovo i dopustio da politika utiče na sport, ali zato ne žmure u nadi da će, iako se Rusi ne takmiče, eventualno naći nekog ko koristi nedozvoljena sredstva.

- Imamo otvorenu liniju sa Ruskom antidoping agencijom kako bismo u svakom trenutku bili sigurni da rat ne postane raj za prevarante - poručio je Banka novinarima na svetskoj konferenciji na temu edukacije, održanoj u Sidneju.

- Motrimo ih pažljivo da vidimo šta će se dogoditi, nismo prekinuli linije komunikacije. A šta će biti narednih nedelja, meseci, zbog rata i situacije u Ukrajini, i u Rusiji, teško je predvideti. Moramo sačekati kraj godine, pratimo šta rade, hajde da vidimo šta će se dešavati narednih nedelja, kako će se i da li će se uskladiti sa našim zahtevima - dodao je prvi čovek Svetske antidoping agencije.

Ruska Antidoping agencija je prethodne nedelje potvrdila da je završila istragu u vezi sa slučajem dopinga klizačice Kamile Valieve, njen test je bio pozitivan i uskoro će biti pokrenuto saslušanje. Valieva je "pala" na doping testu tokom ruskog nacionalnog šampionata decembra 2021. godine, ali su rezultati testa obelodanjeni tek 8. februara naredne godine, dan pošto je ona pomogla ekipi da dođe do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu.

- Znamo kad je dan saslušanja tako da moramo sačekati da se to završi i posle toga će VADA doneti odluku. Pratimo intenzivno ovaj slučaj, a prošlog meseca sam izrazio svoju volju da se taj slučaj što pre reši. Da ga ubrzaju. Videćemo, saslušanje je uskoro - kazao je Banka.

Zbog slučaja ruske klizačice, koji tek treba da bude rešen, drugoplasirani i trećeplasirani sa takmičenja u Pekingu još uvek nisu dobili svoje medalje

BONUS VIDEO: Vlahović novi rekorder - pet najvećih transfera srpskih fudbalera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)