RUSIJA ĆE UZ POMOĆ KINE I INDIJE OSTVARITI CILJ: Zamenik Sergeja Lavrova vidi BRIKS kao ključ u svemu

Novosti online

19. 07. 2022. u 14:11

ZAMENIK ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin rekao je da će se država boriti protiv pokušaja da je izoluju u međunarodnom sportu, a ključnu ulogu u tome, prema njegovim rečima, imaće zemlje BRIKSA.

РУСИЈА ЋЕ УЗ ПОМОЋ КИНЕ И ИНДИЈЕ ОСТВАРИТИ ЦИЉ: Заменик Сергеја Лаврова види БРИКС као кључ у свему

Foto: AP Photo/Richard Drew

Rusija će aktivnije sarađivati sa partnerima kao što su Kina i Indija na razvoju sportskih takmičenja suočena sa pokušajima Zapada da je izoluje.


- Mi uzimamo u obzir te pokušaje izolacije Rusije, uključujući i Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Za nas je ovo negativna realnost i nastavićemo da se borimo protiv toga i vredno radimo na tome - izjavio je Veršinjin.


On je naveo da će Rusija uticaj pokušati da ostvari putem organizacija kao što su BRIKS (skraćenica za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i JAR, kao pet najbrže rastućih ekonomija u razvoju), ZND (Zajednica nezavisnih država), ŠOS (Šangajska organizacija za saradnju).

- Želimo da iskoristimo i sportski potencijal udruženja kao što su BRIKS, ZND i ŠOS. Većina svetske populacije živi u ovim zemljama, koje su sve vidljivije na međunarodnom nivou. Ministarstvo sporta Ruske Federacije, sa kojim blisko koordiniramo našu interakciju, aktivno radi sa ovim krugom zemalja - rekao je diplomata.

Ruskim sportistima je zabranjeno da se takmiče na globalnim događajima u raznim sportovima nakon preporuke MOK-a objavljene krajem februara.

- Svi moramo da shvatimo da je sport na visokom nivou danas izuzetno politizovan. Sport treba da bude van politike - rekao je Veršinjin novinarima u UN ove nedelje, a preneo je TASS.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin je na sličan način govorio o mogućnostima za pojačanu saradnju sa zemljama BRIKS-a kao način da Rusija uravnoteži sadašnje sankcije.

U bilateralnom smislu, Maticin je iskoristio posetu Indiji prošlog meseca da unapredi veze, čak je ponudio pomoć Indiji u slučaju da ta zemlja uspešno konkuriše za budućeg domaćina Olimpijskih igara.

BONUS VIDEO: Novak se obratio mladim teniserima
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024