PUTIN JE PONOSAN NA NJEGA, ALI... Ruski sportista prkosio Zapadu, a onda je usledio odgovor svetskih moćnika

Novosti online

18. 05. 2022. u 08:02

JEDAN momak je nedavno oduševio Vladimira Putina i njegove pristalice. Ali sada će skupo platiti potez za koji se odlučio.

ПУТИН ЈЕ ПОНОСАН НА ЊЕГА, АЛИ... Руски спортиста пркосио Западу, а онда је уследио одговор светских моћника

Foto: Printskrin

Reč je o gimnastičaru Ivanu Kuljaku (20), koji je osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu u Dohi.

Ipak, nije bronza na njegovim grudima privukla najviše pažnje - nego simbol koji je imao ispisan na opremi.

Naime, Kuljak je na grudima imao belo latinično slovo "Z", isto ono koje je ispisano na ruskim tenkovima koji su ušli u Ukrajinu.

I dok je Rus na podijumu bio bez zastave ili bilo kakvog obeležja države iz koje dolazi, a Rusiji su u skoro svim sportovima uvedene sankcije pa je to tako moralo da bude, Kuljak je odlučio da "prošvercuje" simbol koji ga od danas skupo košta.

Foto: Printskrin

 

 

Kako prenosi britanski javni medijski servis Bi-Bi-Si (BBC), disciplinski organi Svetske gimnastičke federacije (FIG) doneli su odluku da se pomenutom ruskom takmičaru zabrani učešće na svim takmičenjima - na godinu dana. I ne samo to.

- Trenutno su zaštitne mere takve da drže ruske sportiste podalje od nadmetanja, a ako one budu na snazi i 17. maja 2023 (kada Ivanu Kuljaku ističe suspenzija), onda će mu se zabrana učešća na takmičenjima produžiti i isteći tek šest meseci kada pomenute mere (svim Rusima) budu ukinute - navodi se u saopštenju FIG-a.

Stvari, dakle, tako stoje: "rusko Z", koje je zapravo obično, latinicom ispisano Z, je zabranjeno u sportu. I to zabranjeno od onih koji kolektivno izbacivanje takmičara, čija je jedina krivica njihovo državljanstvo, nazivaju "zaštitnim merama".

"Vrati nam medalju!"

Nadležni u svetskoj gimnastici naredili su Kuljaku da vrati medalju, kao i novčanu nagradu u iznosu od 500 švajcarskih franaka. Uz to, naređeno mu je i da plati troškove disciplinskog procesa u iznosu od 2.000 "švajcaraca".

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (4)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti