BIO JE VEĆI OD ŽIVOTA: Svet hokeja oplakuje legendarnog Gija Laflera (FOTO/VIDEO)

Novosti online

22. 04. 2022. u 18:24

SVET hokeja na ledu ostao je bez dva velikana za šest dana. Posle legende Njujork Ajlendersa Marka Bosija, koji je preminuo prošle subote, ovaj svet napustio je član slavne generacije Montreal Kanadijensa iz sedamdesetih godina prošlog veka, Gi Lafler.

БИО ЈЕ ВЕЋИ ОД ЖИВОТА: Свет хокеја оплакује легендарног Гија Лафлера (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP

Poput Bosija i Lafler je preminuo od karcinoma pluća, a imao je problema i sa srcem.

- Ostali smo bez dve hokejaške legende ove nedelje. Bila je čast igrati sa obojicom. Mislima i molitvom sam uz njihove porodice, napisao je na društvenim mrežama najbolji hokejaš sveta svih vremena Vejn Grecki.

Furiozno krilo Kanadijensa iz generacije koja je dala najveći broj članova hokejaške Kuće slavnih, igrao je pred kraj karijere i za njujorške Rendžerse i Kolorado avalanše, pre nego što su se potonji preselili iz Kebek sitija u Denver.

Prvi je igrač u istoriji NHL koji je postigao pedeset golova u šest uzastopnih sezona, kao i pedeset golova i sto poena (golvi plus asistencije) u šest uzastopnih sezona.

U dvadesetogodišnjoj karijeri pet puta je osvajao Stenli kup, tri puta je bio lider Lige u poenima, a po dva puta MVP ligaškog dela sezone i plej-ofa.

Po njemu je 1985. godine nazvana nagrada koja se svake godine dodeljuje amaterskom hokejašu u Kanadi koji najbolje kombinuje sportska i akademska dostignuća.

Bio je igrač posebnog stila, zbog čega je dobi nadimak "Cvet". Duge plave kose koja je vijorila na ledu - u to vreme kacige su nosili samo golmani - niste morali da vidite njegov ikonični broj 10, koji je odavno zauvek penzionisan, niti ime na dresu da biste znali da je to on.

- Svi smo maštali da jednog dana imamo dugu kosu koja vijori na ledu dok bez šlema klizamo preko plave linije - rekao je bivši defanzivac Kebeka Stiv Djušen.

Izraze saučešća uputio je i premijer Kanade Žastin Trudo, koji je rekao da je Lafler bio njegov idol dok je odrastao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega