OTIŠAO JEDAN OD NAJVEĆIH SVIH VREMENA: Navijači i saigrači opraštaju se od legende NJujorka (FOTO/VIDEO)

Novosti online

16. 04. 2022. u 10:22

NAVIJAČI Njujork Ajlendersa, ali i cela Kanada i ljubitelji hokeja na ledu širom sveta, oplakuju odlazak jednog od najvećih ikada.

ОТИШАО ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СВИХ ВРЕМЕНА: Навијачи и саиграчи опраштају се од легенде Њујорка (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: NHL

Ovaj svet je u 65. godini života napustio Majk Bosi, jedan od najboljih strelaca u istoriji NHL ipredvodnik sjajne generacije Ajlandersa koja je igrala pet uzastopnih finala Lige, osvojivši prva četiri (1980-1983).

Igrao je desno krilo u čuvenom "Triju Grande" sa Brajanom Trotijeom na centru i Klarkom Žilijem na levom krilu napada Ajlendersa.

U oktobru prošle godine Bosiju je dijagnostikovan tumor na plućima.

Bosi je poseban trag ostavio kao fantastičan strelac. Postigao je 573 gola u 752 nastupa u NHL što je prosek od 0,76 pogodaka po utakmici. Niko u istoriji, među igračima koji su odigrali najmanje 150 utakmica ili postigli bar 200 golova, nije imao tako visok prosek po meču.

Jedini je igrač u istoriji koji je u devet uzastopnih sezona postigao bar 50 pogodaka i jedini uz Vejna Greckog koji je u pet uzastopnih sezona postigao bar po 60.

Ukupno je ostvario 1126 poena (golovi plus asistencije) tokom 752 nastupa, a sedam puta je probijao granicu od 100 poena po sezoni. Karijeru je okončao u 31. godini zbog povrede leđa.

BONUS VIDEO - Željko Obradović o Istanbulu 1992

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)