JOVANA I FILIP PONOS SRBIJE: Prekovićeva i Filipović najbolji pojedinci, vaterpolisti i odbojkašice bez premca

N. Iljukić

26. 12. 2021. u 18:45 >> 20:15

SRPSKI sport broji sa ponosom poslednje dane 2021. godine. Olimpijski komitet naše zemlje je sa posebnom radošću organizovao tradicionalnu svečanost u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u kojoj su dodeljena priznanja najuspešnijim sportistima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji za rezultate ostvarene u godini koja je u čudnom terminu bila i olimpijska.

ЈОВАНА И ФИЛИП ПОНОС СРБИЈЕ: Прековићева и Филиповић најбољи појединци, ватерполисти и одбојкашице без премца

M. Vukadinović

Vaterpolista Filip Filipović i karatistkinja Jovana Preković su dobitnici priznanja OKS u pojedinačnoj konkurenciji. Vaterpolo reprezentacija je najbolja muška ekipa, dok su odbojkašice bile neprikosnovene u ženskoj konkurenciji. Bacačica koplja Adriana Vilagoš je najbolji mladi sportista, Dragan Jović je najuspešniji trener, dok je profesor doktor Dragan Radovanović dobitnik trofeja "Olimpijsko srce".

- Iza nas su Olimpijske igre kao nijedne do sada. U uslovima velike svetske krize koja je izazvana teškim posledicama virusa korona, ali i u takvim uslovima naši takmičari su opravdali imidž zemlje sporta iz koje su došli i za koju su osvojili čak devet medalja u dalekom Japanu. U Tokiju su nas predstavljali 44 sportistkinje i 43 sportista, što je vrlo značajan podatak. Olimpijski komitet Srbije je, kao i uvek, isključivo na osnovu sportskih kriterijuma izabrao najuspešnije pojedince i ekipe. Bez podrške svih državnih institucija, predsednika Republike i bez Vlade Srbije mi ne bismo imali ovakve rezultate - istakao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

 


Ovo je bila prilika da se svi podsete na devet medalja, od kojih su tri zlata osvojili tekvondistkinja Milica Mandić, karatistkinja Jovana Preković i vaterpolisti, srebro je pripalo Damiru Mikecu, a bronzama su se okitili tekvondistkinja Tijana Bogdanović, ženska odbojkaška reprezentacija, strelac Milenko Sebić, rvač Zurab Datunašvili i basketaši Srbije.


- Ovakva priznanja na kraju godine su najveći i najlepši dokaz koliko smo dobro i uspešno radili. Olimpijske igre u Tokiju su na neki način bile kruna moje i karijere mnogih kolega iz generacije kojoj pripadam. Sada je red na nekim mlađim vaterpolistima da nastave istim putem - bio je posebno nadahnut najuspešniji sportista u izboru OKS Filip Filipović. Jovanu Preković smo navikli da gledamo uglavnom u kimonu sa onim pogledom i izrazom lica koji još pre početka borbe, valjda, razoružava rivalke.


- Godina na izmaku bila je vrlo uspešna za mene. Pamtiću je po najlepšim stvarima i zlatnim medaljama sa evropskog i svetskog šampionata i Olimpijskih igara u Tokiju. Posebno priznanje za mene je detalj sa ceremonije svečanog zatvaranja Igara na kojoj sam nosila zastavu Srbije - ponosno je rekla Jovana Preković.

PRIZNANjA I TRENERIMA

PREDSEDNIK Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković sinoć je otkrio važan, možda i istorijski detalj dogovora sa predsednikom Srbije.

- Predsednik Aleksandar Vučić je Vladi Srbije predložio da se usvoji naša inicijativa da ubuduće i svi treneri koji rade sa osvajačima medalja na velikim takmičenjima, budu nosioci nacionalnog priznanja i na taj način budu finanijski obezbeđeni do kraja svoje karijere i života - rekao je Maljković.

JOVIĆ REKORDER

TRENER tekvondo reprezentacije Srbije Dragan Jović sinoć je dobio treće, rekordno priznanje OKS za najuspešnijeg stručnjaka.


- Ovo je nagrada za mene i sve moje takmičare. Ona je došla samo dan posle, rekao bih istorijske odluke, da se i sportskim stručnjacima ubuduće dodeljuju nacionalna doživotna priznanja za rad sa šampionima koje pravimo. Zato se zahvaljujem Vladi Srbije i predsedniku države Aleksandru Vučiću - rekao je Jović.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna