KO JE ALEKSANDAR USIK? Pravoslavni vernik rođen na isti datum kao i Muhamed Ali! NJegovoj majci rekli da je teško bolestan

Novosti online

26. 09. 2021. u 09:23

Entononi Džošua (31) drugi je put izgubio u profesionalnoj bokserskoj karijeri i morao je da preda pojaseve u teškoj kategoriji po WBA-u, IBF-u, WBO-u i IBO-u. Ukrajinac Aleksandar Usik (34) pobedio je prvaka u spektakularnom meču na stadionu Totenhema u Londonu.

КО ЈЕ АЛЕКСАНДАР УСИК? Православни верник рођен на исти датум као и Мухамед Али! Његовој мајци рекли да је тешко болестан

Foto: AP

Usik je rođen u Simferopolju na Krimu 17. januara 1987., na isti datum kad je rođen i legendarni Muhamed Ali. Bavio se amaterskim fudbalom kao tinejdžer, igrao je u mlađim kategorijama današnjeg drugoligaša Tavrije, ali onda je shvatio da profesionalnu karijeru želi da posveti boksu.

Već u amaterskoj karijeri pobedio je čak 335 puta uz svega 15 poraza. Najveća je pobeda došla na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je osvojio zlato u teškoj kategoriji pobedivši u finalu Italijana Klementea Rusa, dok je Džošua u superteškoj slavio zlato svladavši drugog Italijana Roberta Kamarelea.

Kad se 2013. okrenuo profesionalnom boksu, nije gubio vreme nizajući protivnike bez pravog kvaliteta i težine, već je u desetoj borbi protiv Poljaka Krištofa Glovackog 2016. postao prvak WBO-a u lakoteškoj kategoriji. Bila je to prva pobeda koju nije završio prekidom.

Pet borbi kasnije, u julu 2018., ujednio je titule po WBC-u, WBA-u, IBF-u  savladavši Rusa Murata Gasijeva u Moskvi. Britanca Tonija Beleva kasnije te godine poslao je u penziju.

Prelaskom u tešku kategoriju samo su mu dve pobjede trebale da dođe do meča protiv Džošue..

Usik je ponovio uspeh Ivandera Holifilda i Dejvida Heja postavši prvak u dve težinske kategorije u boksu.

Kao i većina Ukrajinaca, i Aleksandar je pravoslavni vernik. Ispričao je kako ga je za veru zainteresirao razgovor sA jednim sveštenikom dok je kao dete bio u bolnici.

- Dao nam je bombone, deca su trčala oko njega. Seo sam pokraj njega i pitao ga gde je Bog, kako mu prići, kako nas vidi i čuje. A onda mi je rekao: "Još si premali, zašto te to toliko zanima?". Rekao sam mu da ću ga brzo videti jer sam čuo sam razgovor doktora sa mamom, rekli su joj da sam jako bolestan. Odgovorio mi je da ne odlučujem ja hoću li živeti ili umreti, nego da je to Božja volja. Svaki mu dan zahvaljujem što sam preživio.

Aleksandar je i otac, sa suprugom Katerinom, koju je oženio tačno 12 godina pre nego što je pobedio Džošuu, dobio je troje dece, sinove Kirila (12) i Mihaila (8) te kćer Jelizavetu (6). Baš je o deci govorio uoči borbe sa Britancem.

Foto: AP

 

- Ne razmišljam previše kako će on boksati, više me brine kako je sinu u školi jer baš je krenuo u prvi razred, a nije hteo - kazao je Usik.

Za njega kažu da je tip koji se zbog jednostavnosti svima sviđa u svetu boksa. Na druženju sa medijima nekoliko dana pre meča na jednom je stopalu nosio žutu, na drugoj ružičastu čarapu na kojoj su bili likovi vanzemaljci.

- Otišao sam u svemir devet puta pripremajući se za ovaj meč - objasnio je Usik, koji se nije uplašio 60.000 britanskih navijača.

Jednostavan, simpatičan porodični čovek sad je i svetski prvak...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)