SESTRE BOŠKOVIĆ ZA SPORTSKI DODATAK NOVOSTI: Gde Dajana, tu i Tijana

S. Krstović

19. 08. 2021. u 14:35

DA Dajana Bošković 2005. u Bileći nije upisala školu odbojke pitanje je da li bi njena mlađa sestra Tijana danas bila najbolja odbojkašica Evrope i najubojitija igračica Srbije.

СЕСТРЕ БОШКОВИЋ ЗА СПОРТСКИ ДОДАТАК НОВОСТИ: Где Дајана, ту и Тијана

Foto arhiva VN

Ko zna, možda bi popularna Tića našoj zemlji donela olimpijsku medalju u karateu, koji je trenirala do svoje osme godine. Ovako, sudbina je htela da na startu EP u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, u Beogradu danas igraju jedna protiv druge. Tijana će da predvodi evropske prvakinje, a Dajana će sa BiH da debituje na šampionatima Starog kontinenta.

- Naravno da će da bude zanimljivo. Već smo igrale jedna protiv druge na klupskom nivou, sada će se to desiti i u reprezentaciji. Iskreno, ja sam pre žreba, koji je održan u Beogradu, želela da budemo u grupi sa selekcijom BiH, ali nisam verovala da će tako da bude. Desilo se da ćemo da igramo prvu utakmicu jedna protiv druge i iskreno jedva čekam taj meč - priznaje Tijana.

Dajana pak dodaje:

BRAT VUK KOŠARKAŠ

BRAT Vuk (18) nije krenuo stopama starijih sestara. Umesto odbojke odabrao je košarku i trenira u Igokei, jednom od najboljih timova Regionalne lige.

- Tu će da bude naša rodbina, utakmica bez pritiska. Već smo igrale u Turskoj prošle sezone. Osećaj je poseban, emocije pomešana, želim da dam sve od sebe, ali čudno mi je da igram protiv sestre.

Ta tri duela Ezačibašija i Kuzejborua bilo je lepo iskustvo za Tijanu:

- Bilo je neobično, emotivno. Bilo je zanimljivo, čak tri puta smo igrale jedna protiv druge, jednom u Kupu i dva puta u prvenstvu.

A baš je Dajana bila ta koja je pre 16 godina nesvesno uticala i na mlađu sestru da uzme odbojkašku loptu u ruke.

Foto arhiva VN

 

- Počela sam sa 11 godina, jer je odbojka u to vreme bila veoma popularna. Ubrzo mi se pridružila Tijana, koja je tada vežbala karate - seća se prvih koraka Dajana.

Tri godine mlađa Tijana ističe da ju je igra na mreži privukla zbog sestre:

- Rekla sam to bezbroj puta. Odbojku sam počela da treniram najviše zbog moje Dajane. Ja sam vežbala karate, išla na treninge sa njom, pa sam odlučila da joj se pridružim i na terenu. Tako da sam odbojku zavolela najviše zbog nje.

OBOŽAVA BEOGRAD

DAJANA objašnjava da je još kao dete igrala za mlađe selekcije BiH. Ističe da su njene saigračice uzbuđene što će da igraju na EP.

- Beograd obožavam, to je moj grad, ali teško sada mogu da kažem da li ćemo se osećati kao kod kuće, da li će publika protiv drugih selekcija da navija za nas. Znam samo da će mi emocije biti pomešane, pogotovo u meču protiv Srbije - ističe Dajana.

Dajana podvlači da nikad nije ubeđivala sestru da krene njenim stopama:

- Nisam je nikad primoravala ni na šta. Ona je videla mene kako sa drugaricama igram odbojku. Znate, pre deca nisu bila non-stop na telefonima, tablet računarima, već su bila napolju. Uvek smo imale loptu, pa smo posle treninga ispred zgrade igrale odbojku. Tijani se to svidelo i odlučila je da krene u školu odbojke.

I Tijana priznaje da pre 15, 16 godina tehnologija nije bila toliko moćna kao sada:

- Imale smo tu sreću da moderna tehnologija još nije zaživela, pa smo kao male kad god smo imale slobodno vreme provodile napolju, igrajući se sa vršnjacima. I to je bilo lepo vreme.

Mada tada niko nije slutio, Tijana se razvila u vanserijski talenat. Ko god ju je video ostajao je bez daha, a Turci su nudili bogatstvo porodici Bošković da uzme njihovo državljanstvo. Srećom, otkrili su je i naši stručnjaci, i sestre su se 2011. preselile u Beograd, u Vizuru. Dajana je imala 17, a Tijana 14 godina kada su napustile Bileću...

- Kao starija sestra osećala sam veću odgovornost, ali obe smo bile dosta samostalne. Kada smo došle u Srbiju, mnogo nam je značilo što smo bile smeštene u internat, gde smo živele sa ostalim igračicama i uvek bile spremne jedna drugoj da pomognemo. U Vizuri smo upoznale najbolje drugarice, sa kojima se i dan-danas družimo, Natašu Čikiriz i Slađanu Mirković. Slađa je sada sa Tijanom u reprezentaciji. Samo, Tijana je dosta samostalna. Mnogo nam je značilo što smo došle zajedno, a srećom imamo i rodbinu u Beogradu - priča Dajana.

Foto arhiva VN

 

Tijana podvlači da joj je bilo važno što je u Beograd došla sa sestrom.

- Ja sam tada imala 14, a ona je bila malo starija, imala je 17. Mogu slobodno da kažem da me je čuvala, ali ubrzo je otišla u pančevački Dinamo. Ali, potom se na godinu dana vratila u Vizuru, pa je nekada igrala ona u prvoj postavi, a nekada ja. Problem je što igramo na istoj poziciji, tako da se samo jednom desilo, u Subotici, da zbog manjka igračica trener mene pošalje na primača, a nju ostavi na korektora - seća se Tijana.

UVEK JE BILA LIDER

MADA tada nije mogla da nasluti da će joj sestra biti najbolja odbojkašica Evrope, Dajana se seća da je Tijana kao dete volela da bude glavna.

Uvek je bila lider. Kada izađemo napolje da se igramo ona je morala da bude prva. Takva je i na terenu, baš se vidi - kaže Dajana.

Dajana naglašava da je njoj u prvom planu bilo obrazovanje. Tako da su se već 2013. rastale...

- Ne znam kakva bi bila moja profesionalna karijera da se nisam odlučila za školu. Tijana je već tada bila vanserijska, što je ubrzo i pokazala. Želela sam da steknem obrazovanje, da završim fakultet, zbog toga sam otišla u SAD, gde sam na Univerzitetu San Antonio u Teksasu diplomirala na smeru sociologija-komunikacije. Tamo sam bila četiri godine, koje su brzo prošle - kaže Dajana.

Starija sestra se nimalo ne kaje što je zbog Amerike odložila evropsku karijeru.

- Bilo je to novo iskustvo za mene. Naučila sam engleski, koji govorim kao srpski, upoznala divne ljude. Igrala sam odbojku, koja je na nekom drugom nivou nego u Evropi, sa drugim pravilima. Sve u svemu te četiri godine su mi bile prelepe i veoma mi koriste sada kada igram u Evropi - ističe Dajana.

Obe su levoruke na majku Vesnu i igraju na istoj poziciji. Jedina razlika je što je Tijana viša za deset centimetara...

- To što smo levoruke je veliki plus za nas sportiste, ali i minus, jer ne možemo da igramo zajedno u startnoj postavi. Ni u klubu, pa ni u reprezentaciji. Da je jedna primač verovatno bismo mogle da igramo zajedno - kaže Dajana.

Foto arhiva VN

 

Ono što im najteže pada je razdvojenost od porodice, brata Vuka, roditelja... Tijana je godinama zvezda turskog Ezačibašija, dok je Dijana posle povratka iz Amerika promenila više klubova u Poljskoj i Turskoj. Sada planira da se oproba i u Kini.

- Dajana me ne doživljava kao mlađu sestru, tako da kada su neke životne situacije u pitanju često traži savet od mene, kao i ja od nje. Sigurno nam je teško što smo razdvojene, ali je to nešto što je normalno za nas profesionalne sportiste. Već 10 godina tako funkcionišemo i trudimo se da svaki slobodan trenutak posvetimo jedni drugima, kako bismo nadoknadile to vreme kada nismo zajedno. Svakodnevno se čujemo i to nekako nadoknađujemo.

MODNI SAVETI

- DAJANA je neko ko obožava modu više nego ja. Više prati modne trendove, tako da kad god sam u nedoumici njoj se obratim i tražim savet - ističe Tijana.

NI REČ O ODBOJCI

KADA su zajedno ili na odmoru ne uzimaju loptu u ruke, čak i kada su na plaži.

- Retko pričamo o odbojci. Desi se ponekad, posle utakmice da prokomentarišemo utakmicu, trening... A na plaži nikako. Znate kako je nama profesionalnim sportistima, imamo nekoliko nedelja slobodno, tako da nam ne pada na pamet da se približimo odbojkaškoj lopti - kaže Tijana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri