NOKDAUN ZBOG LOKDAUNA! "Novosti" istražuju: Hoće li se Olimpijske igre u Tokiju otkazati ili održati?

Ивана Станојевић
Ivana Stanojević

06. 06. 2021. u 09:45

KOPLjA ukrštena oko (ne)održavanja Olimpijskih igara u Tokiju, nikako da se raspletu, a vreme neumitno curi.

НОКДАУН ЗБОГ ЛОКДАУНА! Новости истражују: Хоће ли се Олимпијске игре у Tокију отказати или одржати?

Foto AP

Džaba Međunarodni olimpijski komitet svim raspoloživim argumentima zagovara letnju Olimpijadu u planiranom terminu, od 23. jula do 8. avgusta.

Džaba Seiko Hašimoto, predsednica Japanskog organizacionog komiteta, tvrdi da će se najveća sportska manifestacija stopostotno održati. Nad ovom planetarnom smotrom sporta, zbog pandemije virusa korona, još visi džinovski znak pitanja, a do njenog planiranog otvaranja - ima manje od 50 dana.

 

Tokio upozorava da svi moraju da budu pripremljeni na scenario u kome na tribinama sportskih borilišta uopšte neće biti navijača (čak ni domaćih!), ako se situacija sa kovidom 19 ne smiri, pa se vanredno stanje produži i posle 20. juna. Najnoviji komentari zvaničnika MOK podigli su pravu buru, a naročito izjava potpredsednika Komiteta Džona Koutsa, da će "Igre biti održane, čak i ako vanredno stanje još bude na snazi"!

Nervoza ubrzano raste u taboru onih koji su za definitivno otkazivanje Letnjih olimpijskih igara u prestonici Japana (već pomerenih sa prvobitnog termina - od 24. jula do 9. avgusta 2020), kao i onih drugih, koji zagovaraju održavanje po utvrđenom planu. Obe strane bukvalno "cede" poslednja obrazloženja u prilog svojim zahtevima.

Japanski vodeći zdravstveni eksperti, koji traže otkazivanje, tvrde da bi "dolazak više od 100.000 ljudi rapidno ubrzao trend porasta broja novozaraženih".

- U Japanu je trenutno na sceni četvrti talas pandemije, a u Tokiju postoje sve do sada otkrivene mutacije virusa korona - kaže Uejama Naoto, predsednik nacionalne Unije lekara.

- Mogu da se pojave i potpuno nove varijacije. Vakcinacija ne teče kako treba, ni blizu nivou nekih zapadnih država. Zbog svega toga, održavanje Olimpijskih igara bi predstavljalo nedopustivo neodgovorno ponašanje, pre svega prema sportistima.

Vladin savetnik za medicinu Sigeru Omi, kaže da najveći rizik predstavljaju blage mere, koje građanima dopuštaju masovna okupljanja, što je dovelo do naglog porasta broja obolelih.

U Zemlji izlazećeg sunca, nadležni se kolebaju i suprotstavljaju argumente, lome se dve medalje nacionalnog bića: poslovične japanske preciznosti i odgovornosti za zdravlje svog stanovništva i gostiju. Briga za ovo drugo, iz dana u dan sve više preteže, a tačnost, doslednost izrečenom i samurajska tradicija slepog ispunjavanja obaveza, padaju u drugi plan.

OPTUŽBE OLIMPIJCA

JEDAN od članova upravnog odbora Japanskog olimpijskog komiteta, Kaori Jamaguči, optužio je, uoči vikenda, organizatore Igara u Tokiju da ignorišu javno mnjenje zemlje domaćina koje je nepokolebljivo protiv održavanja najveće svetske smotre sporta. Jamaguči, nekadašnji osvajač olimpijskog odličja u džudu, optužio je japansku vladu, Organizacioni odbor Igara i Međunarodni olimpijski komitet za "izbegavanje dijaloga". On je ocenio da MOK "očigledno smatra da javno mnjenje u Japanu nije važno" i naglasio da japansko stanovništvo želi da se Igre otkažu, ili ponovo odlože.

Planeta se, takođe, podelila na one koji se pitaju da li je moguće da će se ponoviti prošlogodišnji scenario i da kalendar globalnog sporta pretrpi najveće promene od Drugog svetskog rata, i onaj drugi, u kome raste čuđenje da će se Igre održati bez publike, u uslovima potpuno neprikladnim za postizanje dobrih sportskih rezultata i obaranje rekorda? Nije li, u tom slučaju, olimpijski duh zatvoren u bocu i da li je bolje preskočiti jednu Olimpijadu i sačekati 2024?

U samom Japanu sve je manje onih koji tvrde da treba biti dosledan i po svaku cenu održati Igre. Čak dve trećine Japanaca, kaže istraživanje agencije Kjodo u kome su učestvovali vlasnici 715 fiksnih i 1.250 mobilnih telefona, plaši se vrtoglavog skoka broja zaraženih, kao posledice prihvatanja ogromnog broja stranaca u jednom trenutku.

Gotovo 90 odsto anketiranih smatra da odluka Organizacionog odbora o zabrani ulaska ljubitelja sporta iz inostranstva nije dovoljna mera opreza, jer je i prisustvo stranih reprezentativaca ogroman rizik. Četvrtina ispitanika smatra da Igre treba održati bez gledalaca, a 12,6 odsto misli da broj posmatrača treba da bude ograničen.

Internetom kruži peticija za otkazivanje Olimpijade, koju je potpisalo oko četvrt miliona građana. Potpisnici peticije postavljaju niz pitanja, među kojima i kako Tokio može da održi globalni događaj ovakvih razmera, a da istovremeno zaštiti volontere, sportiste, zvaničnike i čitavu domaću javnost od kovida 19?

PETICIJU

za otkazivanje potpisalo oko četvrt miliona građana

- Snažno pozivamo na sprečavanje širenja virusa korona i zaštitu života, korišćenjem svih raspoloživih resursa za zaustavljanje Olimpijskih igara - napisao je Kenji Ucunomija, organizator peticije na svojoj veb-stranici, advokat koji se više puta kandidovao za guvernera Tokija.

Svetski mediji preneli su i izjavu Kacumi Abiko, vlasnici jedne japanske prodavnice kimona, koja kaže da je "apsurdno da se Olimpijske igre održe".

- Ako sad odlučimo da ih otkažemo, budućnost će pohvaliti Japan i istorija će nas pamtiti po tome da smo doneli pravu odluku - smatra ona.

Donese li Japan tu "pravu odluku" i otkaže Igre u svojoj prestonici, ponoviće to posle osam decenija, kada je izgubio domaćinstvo Olimpijskih igara zakazanih u Tokiju 1940. godine, zbog početka Drugog kinesko-japanskog rata 1937. i MOK je Igre dodelio Helsinkiju, a kasnije su zbog Drugog svetskog rata potpuno otkazane.

CEH NEBU POD OBLAKE

PROŠLOGODIŠNjE odlaganje Olimpijskih igara košta Japance oko 200 milijardi jena, odnosno 1,9 milijardi dolara, procenili su organizatori krajem 2020. godine. Troškovi su uključivali isplatu osoblja i novi sistem za refundaciju ulaznica, ali ne i mere za sprečavanje širenja virusa korona. Pre odlaganja, računica je govorila da će Igre koštati 1,35 triliona jena (13 milijardi dolara). Koliki će ceh biti, ako bude morala da se podvuče crta ispod mogućeg novog otkazivanja, još nije objavljeno.

Japanci su, međutim, nagrađeni 1964. godine, kada je MOK izabrao Tokio, u konkurenciji Detroita, Buenos Ajresa i Beča, kao domaćina 18. Olimpijskih igara. Prve Igre održane u Aziji, pamte se i po tome što su najavile moderno doba telekomunikacija, pošto su takmičenja prvi put emitovana širom sveta na televiziji, što je bila prekretnica u globalnoj popularnosti najveće smotre sporta.

Ono što domaćine 32. Letnjih olimpijskih igara posebno brine, jeste i to da iz dana u dan sve veći broj volontera uskraćuje svoj doprinos Olimpijadi. Uplašeni pandemijom, daju otkaz organizatorima Igara. Procenjuje se da je to učinilo više od 50.000 dobrovoljnih pomagača na sportskim terenima, a prema nekoj računici, čitavih 80.000!

Volonteri su, inače, ključna radna snaga na Olimpijskim igrama, a procenjuje se da se njihovim angažmanom štedi više miliona dolara. Studija urađena o dobrovoljcima na Igrama u Sidneju 2000. godine, pokazala je, na primer, da je 40.000 volontera uštedelo organizatorima trošak od 60 miliona dolara. Za održavanje Igara u Tokiju biće potrošeno oko 15,5 milijardi dolara, pri čemu MOK učestvuje sa 1,5 milijardi.

VIŠE

od 50.000 volontera, otkazalo organizatorima

- Nismo utvrdili pojedinačne razloge - kažu organizatori. - Pored zabrinutosti zbog infekcije virusom korona, neki su odustali jer su shvatili da će biti teško stalno se testirati posle smena, kao i zbog neizbežnih promena u načinu življenja sa svojim najbližima.

I kad je ova, nemala, populacija u pitanju, japanska strategija imunizacije neverovatno je zakazala. Planirano je, naime, da se mali broj volontera vakciniše, "jer neće biti u direktnom kontaktu sa sportistima". U Japanu je vakcinisano samo do tri odsto stanovništva, što je, za disciplinovane i savesne Japance, potpuno neobjašnjivo. MOK očekuje da bude pelcovano 80 odsto stanovnika olimpijskog sela.

Japanski premijer Jošihide Suga doskoro je, uprkos skoku broja obolelih, obećavao da će Igre biti održane, ali je, zbog činjenice da se sve više Japanaca svrstava na stranu otkazivanja, izjavio da "mu je prioritet da zaštiti živote i zdravlje japanskog stanovništva i spreči širenje virusa".

Konačnu odluku doneće MOK, a uloga japanske vlade je da, ukoliko to bude podrazumevalo održavanje Igara, preduzme sve što je u njenoj moći da se manifestacija održi uz maksimalnu primenu mera bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024