OLIMPIJSKE IGRE SVE NEIZVESNIJE: "Ovo je pravi kolaps", a potez Amerike "šamar u lice" OI u Tokiju

Novosti online

25. 05. 2021. u 08:41

JAPAN je produžio vanredno stanje zbog korona virusa, kako bi zaustavio zabrinjavajući porast infekcije, budući da je broj zaraženih dostigao rekordan nivo.

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ СВЕ НЕИЗВЕСНИЈЕ: Ово је прави колапс, а потез Америке шамар у лице ОИ у Токију

Foto: EPA

Bolnice u Osaki su pod velikim pritiskom zbog novog talasa i suočavaju se s nedostatkom kreveta i respiratora, a lekari upozoravaju na kolaps sistema i savetuju otkazivanje Olimpijskih igara.

U tom regionu na zapadu Japana, u kojem živi devet miliona ljudi, u maju je zabeležena trećina svih smrtnih slučajeva u zemlji, iako tu živi samo sedam odsto ukupnog stanovništva, prenosi Rojters.

Brzina kojom se zdravstveni sistem u Osaki, drugom po veličini gradu u Japanu. našao u tako teškoj situaciji pokazala je sve izazove organizovanja Olimpijskih igara za dva meseca, pogotovo zato što je samo oko polovine japanskog medicinskog osoblja vakcinisano.

- Jednostavno, ovo je kolaps medicinskog sistema, izjavio je direktor univerzitetske bolnice Kindai u Osaki. 

Četvrti talas pandemije posebno je pogodio prefekturu Osaka, gde je prošle sedmice potvrđeno 3.849 novih slučajeva korona virusa samo do četvrtka, što je porast za više od pet puta u odnosu na period pre tri meseca.

Samo 14 odsto od 13.770 pacijenata sa kovid 19 u prefekturi Osaka je hospitalizovano, a većina je prepuštena sama sebi.

Do četvrtka je bilo zauzeto 96 odsto bolničkih kreveta namenjenih teško obolelima, a od početka marta 17 ljudi obolelih od kovida umrlo je van bolnica.

Devet nedelja uoči otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, Japan je odobrio proizvodnju i upotrebu još dve vakcine - Moderne i AstraZeneka, prenosi AP.

Dok se vlada zalaže za održavanje Olimpijskih igara u julu, javnost je sve više zabrinuta za bezbednost samog događaja.

U saopštenju Ministarstva zdravlja navodi se će 36 miliona ljudi, mahom starije populacije, biti vakcinisano do kraja jula i dodaje da će vlada u ponedeljak otvoriti punktove za masovnu vakcinaciju u Tokiju i Osaki.

Do sada se u Japanu protiv korona virusa vakcinisalo oko pet miliona ljudi, ili 4 odsto stanovništva, koristeći Fajzer vakcinu, odobrenu u februaru ove godine.

SAD upozorile građane da ne putuju u Japan uoči OI

Organizator Olimpijskih igara, Tokio, suočava se sa preprekama da održi Igre 2021. godine, nakon što su odložene 2020. godine zbog izbijanja pandemije kovida 19.

Najnoviji zabrinjavajući znak za letnje Olimpijske igre stigao je nakon što je Stejt department savetovao američke građane da ne putuju u Japan zbog povećanog broja obolelih od korona virusa.

Savet pod nazivom "Nivo 4: Ne putujte" je najveći mogući nivo opreza u istoriji upozorenja Stejt departmenta, navodi Si-En-En. 

Prošlo je više od godinu dana otkako su SAD pozvale turiste na oprez prilikom putovanja u inostranstvo, a Japan je bio zatvoren za turistička putovanja američkih državljana tokom pandemije.

Amerikanci su mogli da uđu u Japan, ali samo u određenim okolnostima, prenosi Tanjug.

Olimpijske igre su i dalje na programu i trebalo bi da se održe od 23. jula do 8. juna u Japanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024