SRBIJI 119 MEDALJA! Vaterpolisti se izjednačili sa rvačima i gimnastičarima

N. LACKOVIĆ

09. 08. 2021. u 22:58

NAŠI sportisti se mogu pohvaliti bogatom tradicijom osvajanja medalja na najznačajnijem sportskom takmičenju, a učinak u Tokiju jedan je od najboljih u istoriji. Samo u Los Anđelesu, Seulu i Meksiko Sitiju imali smo bolji učinak od ovogodišnjeg u prestonici Japana.

СРБИЈИ 119 МЕДАЉА! Ватерполисти се изједначили са рвачима и гимнастичарима

FOTO: AP/Tanjug

Prvi put se naša zemlja pojavila na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine kao Kraljevina Srbija, a prve medalje osvojene su u Parizu 12 godina kasnije. Legendarni Leon Štukelj je prvi osvajač dva zlata za tada Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Proslavljeni gimnastičar je, inače, i najtrofejniji naš sportista u istoriji na najvažnijem sportskom takmičenju sa tri zlata, srebrom i dve bronze. Najviše zahvaljujući Štukelju i kasnije dvostrukom olimpijskom šampionu Miroslavu Ceraru (1964. i 1968), gimnastika je treći najtrofejniji sport sa pet zlatnih, dva srebrna i četiri bronzana odličja.

Zlatom u Tokiju, gimnastičare su na drugoj poziciji obišli vaterpolisti, koji su pet puta bili najbolji, pet puta drugi i tri puta treći. Bolji od naših "delfina" su samo Mađari za neverovatnih 17 medalja (devet zlatnih).

Ipak, najtrofejniji sport je rvanje sa čak 18 medalja, od toga pet zlatnih. Branislav Simić, Momir Petković, Vlado Lisjak, Šaban Trstena i Davor Štefanek se mogu pohvaliti najsjajnijim odličjima u sportu koji je na programu Igara od samih početaka.

 

Strelci su prva odličja osvojili u Seulu 1988. godine, a zaključno sa srebrom Damira Mikeca su stigli do jubilarnih 10 medalja, od toga tri zlatne.

Takođe tri zlatne medalje imaju naši bokseri, a i rukomet takođe (2 rukometaši, 1 rukometašice).

Od relativno mladih sportova tekvondo sa dva zlata Milice Mandić, srebrom i bronzom Tijane Bogdanović pretenduje da bude jedan od trofejnijih sportova u budućnosti.

Naša zemlja je, uz Rusiju (SSSR), jedina koja se može pohvaliti sa zlatnim medaljama u pet najpopularnijih kolektivnih sportova. Pored neprikosnovenih vaterpolista i rukometaša, košarkaši su jedna od četiri nacije koje imaju zlato. Petostruki svetski šampioni su jedino zlato osvojili u Moskvi 1980. Prve godine posle Drugog svetskog rata obeležili su fudbaleri. Nakon tri vezana srebra u Londonu, Helsinkiju i Melburnu, jugoslovenski fudbaleri su trijumfovali u Rimu 1960. Odbojkaši su svoje zasada jedino zlato osvojili u Sidneju 2000.

IVANA UPUCALA STOTU

STRELjAČICA Ivana Maksimović (31) ušla je u istoriju srpskog olimpizma osvojivši jubilarnu 100. medalju na Igrama u Londonu. Naša takmičarka je srebrom u disciplini 50 metara MK puška trostav na neki način nastavila porodičnu tradiciju, pošto je njen otac Goran Maksimović bio olimpisjki šampion u Seulu 1988, 10 metara vazdušna puška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili