MALA JUGOSLAVIJA NA EVROBASKETU: BiH, Hrvatska i Slovenija izborili plasman na EP 2022. godine

V. P.

30. 11. 2020. u 19:16

TRI bivše jugoslovenske republike već su obezbedile plasman na Evropsko prvenstvo, koje će biti održano od 1. do 18. avgusta 2022. u četiri države (Nemačka, Italija, Gruzija, Češka).

МАЛА ЈУГОСЛАВИЈА НА ЕВРОБАСКЕТУ: БиХ, Хрватска и Словенија изборили пласман на ЕП 2022. године

Selekcija BiH posle pobede nad Letonijom Foto FIBA

Dva kola pre kraja kvalifikacija, sigurni učesnici završne smotre najboljih kontinentalnih timova postali su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, koja će braniti titulu osvojenu u Istanbulu 2017. godine finalnom pobedom protiv Srbije.

Bosna je izborila učešće drugim trijumfom nad Letonijom (79:73), ovog puta u dvorani hotela "Hils" na Ilidži. Jedini poraz u dosadašnja četiri kola doživela je u duelu sa Grčkom (65:70).

- Fantastično, igraćemo na Evropskom prvenstvu prvi put u poslednjih sedam godina - oduševljen je selektor BiH Vedran Bosnić. - Neverovatan osećaj, čestitam svima koji su bili deo ovih kvalifikacija. Niko nije očekivao da možemo da pobedimo Letoniju, ali smo uspeli u tome. Drugi put u 48 sati igrali smo sa velikom energijom, svi smo veoma ponosni zbog ovog dostignuća.

Slovenija se kao evropski šampion iz 2017. nije plasirala na Svetsko prvenstvo u Kini 2019, ali je izborila šansu da za manje od dve godine brani kontinentalnu krunu. U meču 4. kola bila je bolja od Austrije (77:64), predvođena bekom Cedevita Olimpije Jakom Blažičem koji je postigao 16 poena.

Plasman na Evrobasket poslužiće kao melem na ranu i Hrvatima, koji su takođe propustili SP u Kini. U odlučujućem meču savladana je Švedska (87:72), uz 20 poena Pavla Marčinkovića i 14 Željka Šakića.

- Imamo stvarno dobru hemiju, uživamo igrajući zajedno, što od početka ponavljam kao papagaj - rekao je selektor Hrvatske Veljko Mršić. - Nismo mogli da očekujemo skor 4-0, iako smo se potajno nadali tome. Čestitam još jednom igračima, stručnom štabu i svim ljudima iz Saveza na plasmanu na Evropsko prvenstvo. Sada ćemo tri meseca uživati u ovome što smo ostvarili, pa da u februaru nastavimo gde smo stali.

Za razliku od Bih, Hrvatske i Slovenije, Srbija neće imati bezbrižna tri meseca do februarskog FIBA "prozora", poslednjeg u kvalifikacijama za Evrobasket 2022. Naš nacionalni tim propustio je priliku da posao završi u novembru, tako da će zavisiti od februarskih duela sa Gruzijom i Švajcarskom. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista