OBRADOVIĆ ZA "NOVOSTI": Favoriti smo u ABA ligi

V. Preradović

28. 07. 2020. u 21:10

PROŠLO je mesec i po od promocije Saše Obradovića kao novog trenera Crvene zvezde.

ОБРАДОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Фаворити смо у АБА лиги

Foto arhiva VN

U senku su se povukle uspomene na šampionske devedesete u klubu u kojem je ponikao, dirljiv doček u "Pioniru" dok je s klupe vodio berlinsku Albu. Dremka na lovorikama nije deo mentalnog sklopa igračke legende crveno-belih, sa ogromnim motivom da ostavi i trenerski zapis u klupskoj istoriji.

Njegove uvodne reči u razgovoru za "Novosti" jasno sugerišu da se neće zaklanjati iza velikog igračkog imena i zavidne trenerske reputacije.

- Mi smo favoriti u ABA ligi. Ne bi trebalo da bežimo od toga, već da to u svakom meču dokazujemo. To svi od nas očekuju i moramo da budemo i psihički i fizički spremni na tu vrstu pritiska.

Trenerski pristup je obično oprezniji...

- Zašto to ne bih rekao? Favorit si, hteo ili ne hteo da to kažeš. Hoćemo da igramo u Evroligi, a zna se kako se do nje stiže. To je suština, na kraju krajeva i činjenica. Naravno, razne stvari utiču na uspeh. Nadam se da ćemo, pre svega, biti zdravi.

Foto arhiva VN

Marko Simonović

Temelj uspeha je selektiranje tima, promenjena je kompletna strana posada (Lendri Noko, Džordan Lojd, Kori Volden, Lengston Hol).

- Mislim da smo uradili dobar posao u tom prvom naletu i doveli nama zanimljive igrače. Ima vremena do početka priprema, pratimo na tržištu i domaće i strane igrače, gledaćemo da još nekog dodamo. Stranci u ovom trenutku nisu prioritet, imajući u vidu ovo neočekivano ludilo na tržištu. CSKA smanjuje budžet, ali su timovi poput Zenita i Valensije ozbiljni bogataši. Ima slobodnih igrača koji mogu da budu interesantni, na svim pozicijama ima mogućnosti za nadgradnju.

Bilo je i želja, koje su to i ostale.

- Veća riba jede manju. Nismo mogli finansijski da se nosimo sa drugim ponudama, da ne pominjem imena. Imali smo želju da zadržimo Kevina Pantera, ali ne i mogućnost za to. Bilo je igrača iz prve kategorije, koji ti daju neku garanciju. Bolje od ovih nismo mogli da dovedemo. Znate, treba uložiti vreme i u one koji imaju prostora za napredak.

Obradović smatra da svi angažovani stranci još nisu dosegli svoj maksimum.

- Lojd je bio prva želja, vidi se da može da napreduje. Volden je već adaptiran, poznaje Beograd i ABA ligu, zna kako se igraju velike utakmice. Možemo da očekujemo da napravi korak više, a takođe i Hol, koji je tu najviše plejmejker. Siguran sam da će igrati na dobrom nivou. Upravo sam odgledao utakmicu Albe i Barselone, zadovoljan sam onim što sam video od Noka. Imajući na umu informacije o njemu iz Berlina, bio sam siguran da je igrač koji će da nam pomogne.

I Hol i Volden su još na plejmejkerskom školovanju.

Foto arhiva VN

Kori Volden

- Da, Hol nije klasičan plej, ali cilj je i da se Volden još više osposobi za tu ulogu. Ima dobar pregled igre i može da se prešaltuje na tu poziciju. Prošao je kroz razne periode, od rada sa Đerđom u Belgiji, preko izraelske lige u kojoj je mogao da radi šta hoće, do Partizana, gde to nije mogao. Sada ga čeka najveći izazov u karijeri. Hol i on su veliki profesionalci, radili su naporno sve ovo vreme i navijači mogu da očekuju od njih dobre stvari.

Ognjen Kuzmić se tokom prošle sezone šokantno brzo vratio na teren posle teške saobraćajne nesreće.

- Neko je ovde rekao da se možda vratio ranije nego što je trebalo, nedovoljna fizička sprema otvarala je dosta pitanja. Veoma je motivisan, radio je više nego bilo ko drugi u ovom periodu. Videćemo šta nam znači Kuzmić kada je tu od početka priprema.

Vreme će dati odgovor na pitanje da li je ovaj sastav adekvatan za evroligaške izazove.

- To je uvek veliko pitanje, ne samo za Zvezdu. Mnogi su prošle sezone imali sjajne sastave pa nisu igrali dobro. Osim kvaliteta, koji nekad ne možeš da kupiš, važno je da igrači međusobno "kliknu". U formiranju tima razmišljao sam o tome kako mogu da igraju jedni sa drugima, o ekstremnim okolnostima kao što je težak raspored kakav ćemo imati od samog početka. Odlaganje ABA lige nije dobro za naš start u Evroligi.

Pred Zvezdom je 60 utakmica u ligaškom delu Evrolige i regionalnog takmičenja.

- Nikad to nisam voleo, ali biće verovatno i kalkulisanja sa ulogama igrača u nekim utakmicama. Pobede su osnova, s njima se stiče samopouzdanje, pravi atmosfera... Sa druge strane, u takvom rasporedu trebalo bi razmišljati o kombinovanju tandema, petorki, čak i celog tima, da bismo držali ritam utakmice i pravili rezultate u kontinuitetu.

Bitan faktor Zvezdinih uspeha su i navijači.

- Pitanje je kako će da izgleda košarka u praznim halama. Neću da kažem da nema smisla igrati u Podgorici ili derbi u Beogradu pred praznim tribinama, ali to pravi potpuno drugačiju sliku. Ne zna se ni koliko će to da traje. Čak i kada je poluprazno, nema te strasti koju donosi svaka utakmica. Zna se kakvi su zahtevi od profesionalnih sportista, ali trebalo bi imati i ljudsku stranu. treba razumeti kakve su frustracije usled karantina kojih će, vrlo moguće, biti. Način putovanja, ponašanja, sve je to sada specifično i neophodno je tome se prilagoditi.

Foto arhiva VN

Lendri Nnonko

Prilagođavanje na sve okolnosti je put ka velikim delima. Obradović ne razmišlja o malim...

- Velika dela, to je ono što od nas svi očekuju.

TRENUTNI SASTAV

TRENUTNI sastav Crvene zvezde: Lengston Hol (1991, bek), Kori Volden (1992, bek), Džordan Lojd (1993, bek), Dejan Davidovac (1995, krilo), Branko Lazić (1989, bek), Ognjen Dobrić (1994, bek/krilo), Marko Simonović (1986, krilo), Marko Jagodić Kuridža (1987, k. centar), Boriša Simanić (1998, k. centar), Nikola Jovanović (1994, centar), Majkl Odžo (1993, centar), Ognjen Kuzmić (1990, centar).

STRANCI PET DANA U KARANTINU

OD 4. avgusta očekuju se dolasci stranaca, koji će morati da prođu određene zdravstvene protokole.

- Nama je sugerisano da bi trebalo da budu u karantinu najmanje pet dana, i to moramo da poštujemo. Uvodni deo priprema biće nešto duži zbog prevencije od povreda, a posle toga dolazi pravi posao - kaže Obradović.

EVROLIGA KAO ŠTO JE I BILA

EVROLIGAŠI su uglavnom obavili rokade poznatih imena, i Obradović smatra da su centri moći ostali tamo gde su i bili.

- Možda bude još novajlija kada se razjasni situacija sa NBA i Dži ligom, što i nas može da opredeli po pitanju dodatnih pojačanja. I u ovim okolnostima, mislim da se ništa nije promenilo u odnosu na prošlu sezonu. Takmičenje je i dalje veoma jako, svaka pobeda biće velika. Imamo primer Asvela, za koji se mislilo da će malo pasti, a jedini je povisio budžet. Da ne pričam o velikanima koji jesu smanjivali budžete, ali su imali dovoljno novca da dovedu vrhunske igrače.

DOBRA ODLUKA KOKOŠKOVA

MNOGE je iznenadila odluka Igora Kokoškova da se, posle 20 godina u Americi, vrati u Evropu kao trener Fenerbahčea.

- Mene nije, mislio sam da je normalno da jednog dana prelomi to u sebi. Dugo je bio pomoćni trener u NBA, bio je i glavni u Finiksu. Taj tim je bio tako formiran da je bio osuđen na neuspeh, tako da Igor, ne svojom krivicom, nije uspeo da dokaže koliko vredi. Siguran sam da ima kvalitet da bude NBA trener, ali mu se očigledno ne čeka sledeća prilika, i ja to potpuno razumem. Mislim da je doneo dobru odluku.

O ŠTIMCU

VLADIMIRU Štimcu je istekao ugovor i uskoro će biti poznato da li će nastaviti karijeru u Zvezdi.

- Štimac je provereni igrač, koji i dalje ima značajnu tržišnu vrednost. Imamo još malo vremena da razmislimo o svemu, niko ne bi trebalo da bude nezadovoljan svojom ulogom. Vagaćemo da li je neko spreman za prihvatanje određene uloge, jer u suprotnom možeš samo da imaš problem. Ne pričam o Štimcu, već generalno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna