NEMCI SU NOVI ŠPANCI: Šampioni sveta moćni i sa rezervnim timom, "furija" odlazi u muzej

V. Preradović

23. 02. 2024. u 14:22

PRVE večeri kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025. godine, dve utakmice privlačile su posebnu pažnju. Jednu su u Ludvigsburgu igrali novopečeni šampion sveta Nemačka i Crna Gora, drugu u Saragosi aktuelni prvak Evrope Španija i njen veliki dužnik sa minulog Mundobasketa Letonija.

НЕМЦИ СУ НОВИ ШПАНЦИ: Шампиони света моћни и са резервним тимом, фурија одлази у музеј

Foto: Profimedia

Potvrdile su da u košarci duvaju jaki vetrovi promena u poimanju tradicionalnih favorita za medalje na velikim takmičenjima.

Vođeni blistavim trenerskim umom Kanađanina Gordona Herberta, Nemci su sa rezervnim timom pokazali da su oni ti o kojima bi trebalo da razmišljaju svi ostali učesnici predstojećeg olimpijskog turnira u Parizu. Novu realnost ne mogu da promene dugi jezici uvređenih američkih zvezda, koje neodmerenim izjavama najavljuju osvetu za potonuće postojbine igre na Svetskom prvenstvu u Manili.

Sa trojicom debitanata i samo jednim igračem iz prošlogodišnje zlatne selekcije, Nemačka se poigravala sa solidnom ekipom Crne Gore (85:61). Povela je 16:0, skoro šest minuta nije primila koš, sa nekim momcima koji tek iz anonimnosti igrala na isti način kao da su u timu asovi poput Denisa Šrudera i Franca Vagnera. Pogodili su 13 trojki, izgubili samo šest lopti i odbranom dozvolili protivniku skromnih 44 odsto šuta iz igre.

Prva figura meča bio je debitant, 25-godišnji krilni centar Barselone Oskar da Silva sa 19 poena (9/13), sedam skokova, četiri asistencije i pet ukradenih lopti za indeks korisnosti 29. U timu selektora Boška Radovića najefikasniji je bio naturalizovani Kendrik Peri sa 16 poena, skromno izdanje viđeno je od Marka Simonovića. Centar Zvezde na pozajmici u Bešiktašu postigao je četiri poena za više od 26 minuta na terenu.

Španci su ugostili Letonce silno motivisani da im se revanširaju za eliminacioni poraz na Mundobasketu prethodnog leta, kada im se rastuća košarkaška pretnja sa Baltika isprečila na putu ka četvrtfinalu. Motivaciju je svakako dodatno uvećao povratak na teren Rikija Rubija, koji je odigrao prvu utakmicu od aprila prošle godine.

PONITKA SOLIDAN

ITALIJA je pobedila Tursku u derbiju B grupe u Pezaru (87:80), predvođena kapitenom Nikolom Melijem (17 poena, 7 sk). Timu trenera Ergina Atamana nije pomoglo ni sjajno izdanje Tarika Biberovića (27 poena, 8 sk, 4 as).

Slovenija je nadigrala Ukrajinu (87:73) na krilima Klemena Prepeliča (30), Litvanija lako savladala Poljsku (83:64) uz 20 poena 31-godišnjeg krila Treviza Osvaldasa Olisevičijusa. Prvotimac Partizana Mateuš Ponitka postigao je 13, uz sedam skokova i šest asistencija. Zvezdin bek Adam Hanga ostvario je učinak od sedam poena, sedam skokova i pet asistencija u porazu Mađarske na Islandu (65:70).

Međutim, ni pred 10.000 bučnih navijača u dvorani „Princ Felipe“ nisu uspeli da reše baltičku zagonetku ispisanu rukom italijanskog trenera Luke Bankija (75:79), koji postaje prava noćna mora za svog zemljaka za volanom „crvene furije“ Serđa Skariola, koga je uoči početka klupske sezone nasledio na klupi Virtusa. Epitet igrača utakmice zaslužio je novi igrač bolonjskog kluba Rihards Lomaš sa 18 poena i sedam asistencija, dok je u poslednjoj četvrtini veoma bitnu ulogu odigrao i bivši partizanovac Rodions Kuruc, koji je meč završio sa devet poena, pet skokova i po dve asistencije i ukradene lopte.

Rubio je doživeo ovacije i pre nego što je kročio na parket kao starter. MVP Mundobasketa 2019. u Kini objavio je da napušta košarku zbog psihičkih problema sa kojima se borio usled gubitka majke i teške povrede, ali se izborio sa krizom i nedavno potpisao ugovor sa Barselonom. U svom prvom meču nakon skoro godinu dana postigao je 11 poena (šut 2/11) i podelio pet asistencija. Drugi uzastopni poraz od Letonije jasan je signal da dolazi ili da je možda već došao kraj jedne ere koju su obeležile dve generacije španske košarke. Svedočanstvo da „furija“ odlazi u muzej je i to što su lideri ove selekcije Dario Brizuela i Haime Pradilja. Svet košarke navikava se na to da Nemci postaju novi Španci.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu