"VEČITI" BLIZANCI: Partizan i Zvezda izjednačeni u ABA ligi od povratka Obradovića, domaći teren još nije pao

V. P.

29. 10. 2023. u 11:00

SAMO četiri dana nakon evroligaškog derbija, večiti rivali srešće se ponovo u crno-belom koloritu „Arene“, ovog puta na regionalnom bojištu (ponedeljak, 20.00). Ovom prilikom osvrnućemo se na duele Partizana i Crvene zvezde u prethodne dve sezone, otkad se na klupu crno-belih vratio najtrofejniji trener Evrope Željko Obradović.

ВЕЧИТИ БЛИЗАНЦИ: Партизан и Звезда изједначени у АБА лиги од повратка Обрадовића, домаћи терен још није пао

FOTO: M. Vukadinović

U svom prvom derbiju posle 28 godina ubedljivo je poražen pred više od 7.000 navijača crveno-belih u hali „Aleksandar Nikolić“ (56:71). Perfektnu partiju u timu Dejana Radonjića odigrao je Luka Mitrović, MVP meča sa 16 poena, sedam skokova i dve asistencije. Partizan se revanširao na istom mestu, ali sa svojom navijačkom zaleđinom (98:84). Utakmica karijere Alekse Avramovića, iks faktor poslednjeg derbija tada je isporučio 33 poena, ubacivši osam trojki iz deset pokušaja, uz šest asistencija za indeks korisnosti 32!

Koš razlika nije odlučivala o poretku na kraju ligaškog dela, Zvezda je u plej-of ušla kao prva sa dve pobede više (24-2). U finalu je viđeno svih pet utakmica, viđeno je mnogo toga izvan košarke, divljanje navijača, pražnjenja dvorane. U tom „regularnom“ ambijentu za prilike regionalne košarke, svako je odbranio svoj rov i crveno-beli su odbranili titulu sa 3:2 u pobedama. Pehar su podigli u praznoj hali, samo što je timskih predstavnika bilo malo više od redovnog broja.

Naredna sezona počela je kao i prethodna, ubedljivim trijumfom šampiona pred svojim pristalicama u profinom domu (90:74). Razlika je u tome što je na Zvezdinoj klupi sedeo Duško Ivanović, a junaci derbija bili Luka Vildoza (19 poena) i Nemanja Nedović (17). Drugi je odigran u „Areni“, novoj kući Partizana, pred više od 17.000 raspaljenih navijača. Ponovo su crno-beli uzvratili udarac (92:81), dominirao je Matijas Lesor sa 27 poena i osam skokova (indeks 38). Ostaće upamćeno da je izveo 21 slobodno bacanje i pogodio 15.

CRVENO-BELI U PREDNOSTI

VEČITI rivali su izjednačeni u drugoj eri Obradovića u Partizanu, ali je Crvena zvezda u prednosti kada se sagledaju svi derbiji odigrani u ABA ligi.

Klub s Malog Kalemegdana ima 30 pobeda i 28 poraza, pred svojim navijačima skor je 20-8, pred protivničkim 10-17. Odigrane su i tri utakmice na neutralnom terenu, sve tri su pripale Partizanu.

Ni prošle sezone koš razlika nije uticala na poredak na tabeli, Partizan je osvojio pol-poziciju sa pobedom više od večitog rivala (24-2). Finalne tenzije su donekle splasle u odnosu na prethodnu godinu, u nešto prihvatljivijim uslovima ponovio se scenario da prednost domaćeg terena donosi trofej. Crno-beli su osvojili sedmu jadransku titulu pobedom u petoj utakmici finala pred više od 22.000 navijača (96:85), na krilima fenomenalne partije Kevina Pantera, koji je postigao 32 poena, uz pet skokova i dve asistencije.

U zbiru je nerešeno, svakom po titula i sedam pobeda, svaka od njih ostvarena je u zavetrini domaćih navijača. U ponedeljak ćemo videti da li je na Jadranu sve po starom...

BONUS VIDEO: Srbi teško prihvataju da neko nešto bolje radi od njih, zbog ovoga su momci šampioni

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice