ZVEZDA TONE U EVROLIGI: Treći uzastopni poraz, Virtus iskoristio mane crveno-belih

Александар Илић
Aleksandar Ilić

20. 10. 2023. u 22:34 >> 21:27

KOŠARKAŠI Crvene zvezde poraženi su na gostovanju Virtusu u Bolonji. Izabranici Duška Ivanovića imali su jako loše šutersko veče ali su do kraja uveli meč u dramu u kojoj su se bolje snašli Italijani koji su slavili rezultatom 85:76

ЗВЕЗДА ТОНЕ У ЕВРОЛИГИ: Трећи узастопни пораз, Виртус искористио мане црвено-белих

FOTO: KK Crvena zvzeda/Tviter

Dočekali su Italijani Crvenu zvezdu na neverovatan način. Posebno Miloša Teodosića koji je četiri godine nosio dres crno-belih. Ipak, gosti su jako nervozno ušli u meč, mučio ih je šut, kao i organizacija igre. Dosta glavobolja zadavao je  Belineli koji je pogađao iz mogućih i nemogućih pozicija.

Tako je u poslednji minut Zvezda ušla sa zaostatkom od 15 poena, ipak serijom 5:0, uspeli su crveno-beli da koliko toliko na prvi odmor odu sa prihvatljivih 26:15. Izostala je igra Šabaza Nejpira koji je hteo mnogo, ali je pružio malo, zato ga je Duško ivanović polovinom deonice poslao na klupu.

Sjajno je odgovorila Zvezda u drugom periodu. Odmah na startu napravili su gosti seriju 7:0, četiri minuta domaći su bili bez poena, sve do trojke Šengelije. Uspeli su crveno-beli da smanje zaostatak -6, a na pogon Tornika Šengelije i Ifea Lundberga domaći su napravili svoju - 12:0. Pomalo neverovatno zvuči podatak da je Crvena zvezda u prvom poluvremenu imala jedan od 14 u šutu za tri, ali na poluvremenu samo 11 poena zaostatka 44:43.

Veliki problem u nastavku za crveno-bele bio je izostanak Nemanje Nedovića koji je zbog povrede zadnje lože ostao u svlačionici. Svaki put kada bi Zvezda pokušala da se vrati i napravila mini seriju, Šengelija i Belineli rešetali su i vraćali crno-bele na dvocifrenu prednost. Nije gostima išlo na ruku ni to što su pogodili samo tri trojke iz 17 pokušaja u tom periodu, ipak uspeli su izabranici Duška Ivanovića da se vrate na jednocifreni deficit (62:55).

Održavali su Italijani prednost tokom četvrte deonice, crno-beli su svaki put kada je Zvezda uspela da se spusti na jednocifrenu prednost pravili seriju. Mitrović je uz dva plus jedan spustio Beograđane na šest poena minusta, Haket je bio polovičan sa penala, a to je kaznio Miloš Teodosić, te je gost sa minusom od četiri poena ušao u poslednji minut. Napeto je bilo do samog kraja jer je Šengelija nesportski faulirao Nejpira koji je imao dva penala, pogodio je oba, uz loptu sa strane, na kraju je presudila serija grešaka gostiju - 85:79

VIRTUS - ZVEZDA 85:79 (26:15 18:18, 18:22, 23:24)

VIRTUS:  Kordinije 11, Lundberg 10, Belineli 15, Pajola 10, Smit, Dobrić 2, Šengelija 19, Haket 4, Miki 13, Danston 1, Abas

CRVENA ZVEZDA: Teodosić 5, Hanga 11, Davidovac 4, Luka Mitrović 14, Lazić 4, SImonović 1, Nejpir 23, Bolomboj 8, Nedović 3, Gedraitis 6, Kuzmić, Dos Santos

VIRTUS - ZVEZDA 85:79 (26:15 18:18, 18:22, 23:24)

40' Šengelija je napravio nesportski faul nad Šabazom Nejpirom. Pogodio je Amerikanac, ali potom izgubio loptu. Pogodio je penale Kordinijer, a potom trojku pogodio Nejpir - 80:77. Priliku sa penala imao je Pajola, bio je precizan. Poentirao je Nejpir lagan za 82:79. Napravio je Gedraitis nesportski faul, nastavlja se serija rešaka crveno-belih.

39  Heket lako dolazi do penala, napravio je Hanga prekršaj i poslao ga na penale, a košarkaš Virtusa bio je siguran jednom. Brzo je Teodosić poentirao za tri i posle dugo vremena goste spustio na svega četiri poena zaostatka.

37' Mitroviiiić. Pogodio je košarkaš Zvezde uz faul. Pogodio je.

36' Lake poene postiže Miki, odgovorio je Šabaz Nejpir - 75:66. U narednom napadu faul pravi Miki, te posed vraća Zvezdi.

35' Jako loš šut za tri gostiju, samo šest od 28. Bolomboj je pogodio za dva, kod gostiju, a za domaćina su to uspeli Dobrić i Pajola. Nakon toga polovičan je bio dobrić sa penala za 73:64.

33' Pogađa drugu trojku Nejpir, i to iz devetog pokušaja 69:58. Nakon toga sa penala polovičan biva Simonović.

32' Miki i Danston Brajant pogađaju za domaćina, a potom i trojku Lunberg za 69:55

TREĆA ČETVRTINA 18:22

30' Ponovo je gost na jednocifrenom minusu. Trojku je pogodio Rokas Gedraitis 62:53. U zvuk sirene Nejpir je položio loptu za 62:55.

27' Izgleda da se konačno zagrejao nejpir, vezao je pet poena, pogodio je i trojku, ali održava ritam domaćina novim poenom Šengelija 59:47.

26' Upisuje šesti poen Nejpir, odgovor odmah Šengelije, pa Belineli pogađa trojku 57:44.

25' Istrčao je sjajno Mitrović kontru, a odmah u narednom napadu pravi Šengelija faul u napadu 52:42.

24' Kad god se Zvezda približi usledi trojka domaćina, tako je sada Kordinije razbio ritam crveno-belih - 49:38. I dalje gube dosta lopti crno-beli ali nema kazne sa druge strane. Au, sam je bio Hanga, promašio je trojku - šut 2 od 18. Na drugoj strani Belineli to kažnjava trojkom...

FOTO: M. Vukadinović

23' Pogodio je trojku i Branko Lazić, mini serija Zvezde 5:0 za 46:38.

22' Školsku akciju odigrao je Hanga, a Danston na drugoj strani pravi faul u napadu - 46:35.

21' Ponovo Nejpir pokušava i promašuje, an a drugoj strani uspešan je Šengelija 46:33

Veliki problem za Crvenu zvezdu mogao bi da bude izostanak Nemanje Nedovića koji se ne nalazi ni na klupi. On je u prvom poluvremenu istegao zadnju ložu pri jednom šutu nakon čega se nije vraćao na parket

Crvena zvezda je u prvoj deonici šutirala 1 od 14 za tri, dok je Virtus imao 10 izgubljenih lopti koje crveno-veli nisu uspeli da kazne.

DRUGA ČETVRTINA 18:18

20'   Ubacuje Šabaz Nejpir poene sa penala. Pre toga poentirao je i Džordan Miki - 42:33. Promašio je odmah Teodosić iz brze akcije za tri.. Imali su crveno beli samo 1 od 14 za tri poena.

19' Nejpir deluje kao da ga večeras košarka ne zanima previše. Još jednom je promašio šut za tri. Šutirao je 0-4 za tri, uz dve asistencije i ukradenu loptu.

18' Precizan je sa penala jednom bio Lazić, nakon toga dvojku ubacuje Davidovac.

17' Potom Šengelija lagano poentira za 40:24

16'Sjajan Lundberg pogađa još dva puta za goste Nedović.

15' Lundberg sa četiri poena vraća Virtus na +12. Nejpir dobija sada udarac u oko, pada na teren i ulazi medicinska ekipa da pomogne. Sudije neće gledati snimak, biće samo običan faul. Nejpir mora da napusti teren.

14' Hanga poentira, serija Zvezde 7:0, prve poene za domaćina u drugom periodu postigao je Šengelija i to trojku - 29:22

13' Prvu trojku pogodila je Zvezda. Adam Hanga je poentirao za 26:20

12' Tvrd početak drugog perioda. Tek nakon dva minuta prvi poeni, poenitrao je Luka Mitrović uz sjajnu asistenciju Miloša Teodosića - 26:17. Muče se sa šutom za tri gosti u ovim trenucima, promašio je Lundberg.

PRVA ČETVRTINA 26:15

10' Pajola se zagrejao, uvećao na 26:11, a važne poene u tom trenutku za goste postigao je Adam Hanga. Usledila je serija 5:0 gostiju, te je poenima Mitrovića sa penala prva deonica završena 26:15

9' Siguran je MIloš Teodosić bio sa penala -16:11. Ubacuje Marko Belineli iz nemoguće situacije za domaćina. Pajoli podiže prednost na 10 za domaćina, a onda neiskosno Marko Simonović pravi nesportski faul na drugoj strani.

8' Konačno laki poeni za Zvezdu, postigao je Mitrović, ali kažnjava Šengelija koji dodaje šesti poen.

7' Promašili su domaći za tri, a do lopte je došao Šengelija, koji je bio fauliran i polovičan. Prvi put na meču ušao je Miloš Teodosić koji je još jednom dobio ovacije dvorane. Pokazao je Šengelija da može i da deli lopte, te je lako proigrao Isaiu Kordiniea - 13:7

6' Polovičan Nedović sa penala, na drugoj strani upisuje prve poene Miki. Nakon toga nastavljena je agonija Zvezde. Nisu iskoristili gosti napad, te je Ivanović tražio minut odmora.

5' Nesvakidašnje. Promašio je Davidovac dva penala, a onda težak promašaj Nedovića, pa Nejpira, oba puta iz auta vadi loptu Bolomboj, na kraju dva penala za Nedovića.

4' Džoel Bolomboj u reketu vadi iz rudnika poene. Udvojen je bio pod košem, ali je pogodio. Onda uz dobru odbranu Davidovac poentira za 8:6

3' Prve poene postigao je Bolomboj sa penala, a onda na drugoj strani još jednom trojkom kažnjava Belineli, pogodio je i Šengelija.

2' Promašio je usamljeni Dobrić za tri. Dosta problema u organizaciji igre imao je gost, kaznio je promašaj Lazića, Marko Belineli trojkom.

1' Meč je počeo u Bolonji. Ispala je lopta Dobriću, dok je na drugoj strani Nejpir pokušao pik sa Bolombojem, a na kraju je sve završeno promašajem Gedraitisa i iz druge, velikim promašejem Nejpira.

UOČI MEČA

20.20 - U posebnom tekstu pogledajte kako su navijači dočekali Miloša Teodosića u Bolonji.

Crveno-beli posle poraza od Monaka sa 82:76 u trećem kolu najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja trenutno imaju skor od dva poraza i jednog trijumfa i žele da i na gostovanju poprave rezultatski bilans.

Na drugoj strani, domaćini u Bolonji su svakako favoriti ne samo zbog domaćeg terena već i zbog zavidnog bilansa u pobedama jer je u poslednjih 9 mečeva Virtus poražen samo od Žalgirisa koji je nedavno nadigrao i Crvenu zvezdu.

Treba napomenuti da u italijanskim medijima navode da su ulaznice za ovaj meč rasprodate danima unazad.

EMOCIJE

Dosta emocija biće u današnjem meču. Navijači Crvene zvezde dugo su sanjali dolazak Miloša Teodosića, igrača koji je sa velikim uspehom nosio dres tima iz Bolonje. Iskusni plejmejker konačno je ispunio svoj san i zaigrao za Crvenu zvezdu.

Ipak, na drugoj strani nalazi se Ognjen Dobrić, momak o kome sa velikim simpatijama govore "delije" jer je igrajući dugo godina u Beogradu uvek bespoštedno nosio dres crveno-belih i igrao do krajnjih granica.

REČ TRENERA VIRTUSA - Luka Bjanki: Značajan povratak Miloša Teodosića u Bolonju

- Ovo će biti pravi pokazatelj toga kako možemo da usmerimo energiju u duplom kolu. Igramo protiv Crvene zvezde, jednog od timova koji je najviše impresionirao na tržištu ovog leta. Nisu krili ambicije da žele da budu u vrhu Evrope. Značajan je i povratak Miloša Teodosića, zbog svega što je uradio za Virtus u poslednje četiri sezone i njegovom doprinosu impresivnoj seriji uspeha.

REČ TRENERA ZVEZDE - Duško Ivanović: Imaju izvanredne šutere, Dobrić igra odlično

- Nema vremena da se plače, ni da se gleda unazad i kad se dobije i kad se izgubi. Igramo protiv ekipe koja igra izuzetno agresivno, odlično u tranziciji, ima izvanredne pojedince, Šengeliju koji može da igra i na niskom postu, šutira, kreira… Imaju izvanredne šutere, Dobrića koji igra odlično. Vrlo kompletna ekipa.Gledao sam sve njihove utakmice. Izgubili su od Žalgirisa kod kuće, ali su jedno vreme vodili 20 razlike. To je ekipa koja igra na mahove, na ukradene lopte, lagane poene. Moramo da imamo strpljenje, da nema izgubljenih lopti, da igramo duge napade i tražimo naše šanse.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?