SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo dugogodišnji član reprezentacije - čuveni doktor "orlova" LJubiša Dmitrović

Novosti online

07. 08. 2023. u 18:57

LjUBIŠA Dmitrović, dugogodišnji lekar naše košarkaške reprezentacije, preminuo je u 86. godini.

СРПСКА КОШАРКА ТУГУЈЕ: Преминуо дугогодишњи члан репрезентације - чувени доктор орлова Љубиша Дмитровић

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Rođen u Beogradu 8. januara 1938., poslednjih 55 godina proveo je živeći u Čačku, pa su ga Čačani sa ponom zvali svojim.


Kako su istakli u Udruženju Čačana u Beogradu, doktor Dmitrović je završio Medicinski fakultet u prestonici SFRJ 1963. godine, a medicinsku praksu je u Čačku započeo 16. decembra 1964. godine. Tu se oženio suprugom koja je takođe bila doktorka, a njih dvoje su dobili ćerke koje su krenule stopama roditelja. 

Iako je radio je u čačanskom Domu zdravlja do 1970. godine kada započinje specijalizaciju iz ortopedije i prelazi u čačansku bolnicu, vezanost za sport doktor Dmitrovića trajela je više od pola veka.

Prvo je, kao srednjoškolac, trenirao košarku u Crvenoj zvezdi, a potom se bavio automobilizmom. Vozio je na reli takmičenjima početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Iz tog perioda ima zlatnu medalju namenjenu prvaku Jugoslavije u konkurenciji suvozača (1970. godine), vozeći sa poznatim čačanskim reli vozačem Mišom Lijeskićem.

Doktor Dmitrović je bio klupski lekar u čačanskom košarkaškom klubu “Železničar” od 1974. godine. Neprekidno više od četiri i po decenije sa “Želom” delio je sve uspehe i neuspehe.

Sa košarkaškim reprezentacijama osvajač je jedne zlatne medalje na Svetskom prvenstvu, dve zlatne na prvenstvima Evrope, srebrne medalje na Evrobasketu i dva zlata na prvenstvima Balkana.

Doktor Ljubiša Dmitrović / FOTO: Kablarnet

Doktor Ljubiša Dmitrović je bio lekar jugoslovenskih košarkaških reprezentativnih selekcija na sledećim takmičenjima:

Na 10. Evropskom prvenstvu za juniore u Dimitrovgradu i Haskovu održanom u avgustu 1982. godine gde je osvojena srebrna medalja, potom na 13. Evropskom prvenstvu za juniore u Srbobranu i Vrbasu održanom u avgustu 1988. godine gde je naša reprezentacija trijumfovala, zatim na 5. kadetskom prvenstvu Evrope odigranom u glavnom gradu Sirije – Damasku, u julu 1979. godine, gde je reprezentacija SFRJ ponovo trijumfovala.

Najradije se sećao Bormija (Italija) i 3. juniorskog prvenstva sveta, koje je održano krajem jula i početkom avgusta 1987. godine. Tu reprezentaciju je selektirao Svetislav Pešić, a igrali su Vlade Divac, Dino Rađa, Saša Đorđević, Toni Kukoč, Nebojša Ilić, Miroslav Pecarski, Luka Pavićević i drugi. Jugoslovenska reprezentacija je prosto pregazila je sve protivnike i osvojila šampionsku titulu, pri tome pobedivši dva puta Amerikance.

Čačak je bio domaćin 12. juniorskog prvenstva Balkana 1975. godine gde je jugoslovneska reprezentacija ponovo ubedljivo trijumfovala. Slično je bilo i na 16. juniorskom prvenstvu Balkana održanom u Kragujevcu 1979. godine. Doktor Dmitrović je bio sportski lekar svih tih šampionskih reprezentacija.

Za svoj višedecenijski rad, zalaganje i rezultate, između ostalih priznanja, doktor Ljubiša Dmitrović dobitnik je i “Decembarske nagrade grada Čačka” 2018. godine.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!