SEKUNDE ODLUČIVALE O ŽIVOTU I SMRTI: Srčani zastoj umalo koban za Bronija DŽejmsa, Lebronovog sina

Novosti online

25. 07. 2023. u 17:01

BRONI Džejms, sin jednog od najboljih košarkaša svih vremena, Lebrona, jedva je preživeo ono što mu se desilo na treningu.

СЕКУНДЕ ОДЛУЧИВАЛЕ О ЖИВОТУ И СМРТИ: Срчани застој умало кобан за Бронија Џејмса, Леброновог сина

FOTO: Tanjug/AP

Tokom jučerašnjeg treninga, Broni Džejms je doživeo akutni zastoj srca.

U pitanju je jedno je od najhitnijih stanja u medicini i zahteva i brzu dijagnozu i brzo lečenje, jer je vreme za preživljavanje od momenta nastanka zastoja u radu srca do započinjanja mera reanimacije - veoma ograničeno i izražava se u sekundama. 

Dokazano je da ako sa unutar 240 sekundi (četiri minuta) od prestanka cirkulacije ne započne sa merama reanimacije (srčanoplućnom (kardiopulmonalnom) i moždanom (cerebralnom, KPCR)), nastaje nepovratno oštećenje mozga. Ipak, brza reakcija medicinskog osoblja univerzitetskog tima Južna Kalifornija, popularnih USC "trojanaca", sprečila je najgore.

"Novosti" vam u celosti prenose saopštenje porodice Džejms:

- Tokom jučerašnjeg treninga, Broni Džejms je doživeo akutni zastoj srca. Medicinsko osoblje je uspelo da reaguje i Bronija odveze u bolnicu. Sada je u stabilnom stanju i više nije na odeljenju intenzivne nege. Molimo sve za poštovanje privatnosti porodice Džejms, a medijima ćemo javiti nove vesti na ovu temu čim ih bude bilo. Lebron i (supruga) Savana žele da se javno zahvale medicinskom osoblju Univerziteta Južna Kalifornija i članovima stručnog štaba na njihovom neverovatnom radu i posvećenosti da sportisti budu bezbedni - naglašava se u saopštenju.

Broni Džejms je, poput oca, i sam vrlo dobar košarkaš, a predviđala mu se i solidna NBA karijera.

Da li će do nje doći posle ovog zastoja srca, ostaje da se vidi, ali imajući u vidu da je bilo slučajeva da profesionalni sportisti nastave karijeru posle sličnih situacija,  poput danske fudbalske zvezde Kristijana Eriksena, nije isključeno da se Lebornov naslednik i dalje bavi "igrom pod obručima".

Broni Džejms - biografija

Broni Džejms ima 18 godina (rođen je 6. oktobra 2004. u Ohaju, u američkoj saveznoj državi Klivlend. Bio je svestrani sportista od malih nogu, mada mu je otac zabranio američki fudbal i hokej iz straha za bezbednost naslednika. Uživajući u klasičnom fudbalu i košarci, ipak je odabrao "očev sport" u kome se dobro pokazao u osnovnim i srednjim školama u kojima je igrao. Zbog Lebrona i njegove ogromne popularnosti, Bronijevi potezi sa košarkaških mečeva privlačili su onlajn pažnju i dok je imao samo devet godina.

Sada, visok 191 cm i težak 82 kilogram, kao plejmejker i, po potrebi, bek-šuter, prihvatio je poziv čuvenih "trojanaca" da kod njih gradi karijeru. Od košarkaških skauta je dobijao visoke ocene za šut i odbranu, ali fizička građa "ne deluje im" kao dovoljna za blistavu NBA karijeru. Bronijev kum je, inače, jedan od najboljih NBA plejmejkera, Kris Pol.

Ako vas se o košarci zanima, pratite je na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)