KAKVA DRAMA: Košarkašice Srbije uz mnogo muka prošle u četvrtfinale Evropskog prvenstva!

Novosti online

20. 06. 2023. u 22:52 >> 22:52

Ženska košarkaška reprezenatacija Srbije je kao prvak kontinenta došla na Evropsko prvenstvo 2023, ali se četvrtfinala domogla tek posle velike drame.

КАКВА ДРАМА: Кошаркашице Србије уз много мука прошле у четвртфинале Европског првенства!

FOTO: FIBA.Basketball

Srbija je u svojevrsnom baražu, osmini finala koju je morala da igra jer usled poraza od Mađarske nije uspela da se direktno plasira među osam najboljih, savladala Veliku Britaniju sa 66:60.

Usled obostrane velike nervoze, prvo poluvreme je bilo za zaborav, kako iz stručnog, tako i ugla publike u slovenačkoj hali "Stožice", jer se nije znalo da li više grešaka ima u redovima favorita, ili autsajdera sa Ostrva.

Senzacija se prvi put jasno ukazala kao mogućnost kada je Velika Britanija povela sa 32:36, no onda je usledio silovit nalet izabranica selektorke Marine Maljković. Serijom od 10:2 preuzeto je vođstvo, koje je nedugo zatim naraslo na 45:38 pa se činilo da je tada "sve rešeno".

Ali, nije bilo tako.

U preostala tri minuta i 20 sekundi treće deonice naše košarkašice nisu dale nijedan jedini poen, što su Britanke iskoristile da se, početkom poslednje četvrtine, baš primaknu. Ali, najbliže su prišle na tri poena zaostatka, 47:44, posle čega je dobra odbrana zaustavila taj nalet i usmerila ovaj meč ka pobedi Srbije.

Ona je i potvrđena kada je, posle tri ishitrena šuta, prednost splasla na četiri razlike, Britanke potom promašile trojku, a 41 sekund pre kraja Jankovićeva iskoristila asistenciju Jovanovićeve za nedostižnih +6.

Naredne suparnice naših košarkašica, u četvrtfinalu, biće Belgijanke koje su, zbog prvog mesta u svojoj preliminarnoj grupi, direktno prošle među osam najuspešnijih na ovom šampionatu Evrope.

Evrobasket za košarkašice 2023, osmina finala

Srbija - Velika Britanija 66:60 (13:10, 16:19, 16:14, 21:18)

Srbija: Anderson 10p, 5sk, 3as, 4iz, Janković 10p, 3sk, 2as, Jovanović 5p, 2sk, 2as, 1os, Krajišnik 8p, 8sk, 4os, 1iz, Nogić 16p, 4sk, 2os, Čađo 8p, 3sk, Crvendakić 4p, 4sk, 2as, Đorđević, Katanić nije igrala, Raca 2, Stanković 3, Topuzović

V. Britanija: Anigve 13, Fagbenle 20, Herigen 9, Volas 5, Vinterburn 13,Kvi, Gejl 1, Mekgerahan nije igrala, Solsbi nije igrala, Momodu, Rob, Vilkinson.

Srbija - Velika Britanija - 64:58

40' - Ivon Anderson ne pogađa koš Britanki, ali na sreću po Srpkinje - Temi Fagbeni promašuje trojku. Ostaje +4 za naše, a onda Maša Janković poentira na asistenciju Nevene Jovanović! Vodi Srbija sa 64:58, traže Britanke tajmaut, još 41 sekund do kraja!

39' - U dva napada triput su Srpkinje promašile šut za tri poena, a vodile su sa osam poena prilikom prvog šuta, odnosno sa +6 prilikom naredna dva. Suparnice su to iskoristile da, "mic po mic", priđu i selektorka Marina Maljković je na minut i po pre kraja prinuđena da traži tajmaut. 

39'  - Greše naše, što njihove rivalke koriste da uz dva pogotka priđu na samo četiri poena zaostatka, 62:58.

38' - Fagbeni je smanjila zaostatak Britanki na 59:53, ali Jovana Nogić svojim novim pogotkom, i to trojkom, odvodi Srbiju na 62:54 uz tri minuta do kraja!

36' - Ne daju se naše. Krenule su Britanke na sve ili ništa, ali u "ratu nerava" za sada su srpske košarkašice bolje. Vode sa 59:52, četvrtfinale je bliže Srbiji nego njenim suparnicama na ovom meču.

33' - Kakav nalet Srpkinja! Dve osvojene lopte, pet pogođenih penala u nizu i naša reprezentacija vodi sa 52:44 jer u odbrani nema više propusta kao u većem delu dosadašnjeg toga utakmice.

Detalj sa meča Srbija - Velika Britanija na Evrobasketu 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

Kraj treće četvrtine, drama! Samo 45:42 za šampionke Evrope, Srpkinje! Tri minuta i 20 sekundi pre kraja treće deonice Crvendakićeva je s linije penala donela Srbiji 45:38. Od tada naše košarkašice nisu dale nijedan poen, promašile su šest šuteva iz igre i dva penala, pa je Britanija prišla na 45:42 (i mogla još bliže, da je Kristin Anigve iskoristila svoje penale).

28' - Nogić i Anderson su pogocima iz igre pokrenule nalet Srpkinja. Krajišnik s linije penala primakla našu selekciju na 37:38, a onda su Ivon Anderson prodorom, pa posle greške Angiveove, Nevena Jovanović trojkom - donele preokret.  Serija grešaka Britanki se nastavila, što je Crvendakićeva iskoristlia da donese osetnu prednost, 45:38.

25' - Preokret! Blaga prednost naših košarkašica i sredinom treće deonice. Imaju +4 izabranice Marine Maljković, 42:38, iako su gubile sa 32:36. Serija 10:2 naših devojaka!

20' - Srbija ide sa prednošću na poluvreme 29:28! Druga četvrtina je znatno efikasnija od prve, bolji su i procenti, međutim i dalje je to dosta loše sa obe strane.

14' - Srbija vodi 18:17. Jovana Nogić je najefikasnija košarkašica u redovima Srbije sa sedam poena.

Srbija - Velika Britanija - 13:10 (kraj prve četvrtine)

10' - Kraj prve četvrtine 13:10. Izuzetno haotični i loši napadi sa obe strane.

6' - Loš start na obe strane i loši procenti iz igre. Britanke šutiraju 2 od 11 iz igre dok su izabranice Marine Maljković na 2 od 6

Podsetimo, Srpkinje su aktuelne šampionke Evrope, ali su porazom u poslednjem kolu prve faze, od Mađarske, došle u situaciju da igraju "biti ili ne biti" meč za o(p)stanak na kontinentalnom prvenstvu.

Izabranice selektorke Marine Maljković su ostvarile dve pobede i jedan poraz, savladale su Tursku i Slovačku dok su bile poražene Mađarske u poslednjem kolu.

Košarkašice Velike Britanije upisale su jednu pobedu i dva poraza i sa trećeg mesta ušle u osminu finala.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu