EVROLIGA IMA NOVOG ŠAMPIONA: Olimpijakos i Real Madrid odigrali neverovatno finale

A. I.

21. 05. 2023. u 20:52

U FINALU Evrolige sastali su se Olimpijakos i Real Madrid. Posle velike drame pobedio je je španski velikan - rezultat je bio 78:79.

ЕВРОЛИГА ИМА НОВОГ ШАМПИОНА: Олимпијакос и Реал Мадрид одиграли невероватно финале

EPA

Posle Efesa, prošlogodišnjeg šampiona, šampionski pehar je sada završio u rukama Realove ekspedicije. Grčki i madridski velikan odigrali su sjajno finale Evrolige, a nakon velike drame slavio je sastav koji je na putu do finala izbacio Partizan.

Atinjani su u prvoj deonici stekli sedam poena prednosti, a sam početak to nije naznačavao. Ajzea Kenan jeste upisao crveno-bele na semafor trojkom, ali je potom usledila mini serija Španaca. Eli Ndiaje pogodio je trojku, a Najdžel Vilijams Gos za dva poena.

Na red je došla rezultatska klackalica, poenima Valtera Tavaresa i Vilijams Gosa na jednoj strani, a Kenana i Kostasa Papanikolaua sa na drugoj strani. Sredinom deonice sa četiri vezana poena Vezenkova "Oli" je poveo sa 14:9.

Dva minuta pred prvu pauzu Papanikolau po prvi put je doneo dvocifrenu prednost grčkom predstavniku, 22:12, da bi Vezenko u nastavku digao grke na 12+. Usledile su minijature Rudija Fernandeza i Marija Hezonje za 24:17 nakon 10 minuta igre.  

Otvorio je drugu četvrtinu poenima Hezonja, a odmah za njim upisao se i Fabijen Kauser. Nakon 13 minuta igre, poenima Valtera Tavaresa istopila se prednost tima iz Pireja, na semaforu je stajalo 29:29.

Došli su šest minuta pre kraja do vođstva Madriđani, poenima Serhija Rodrigeza, a onda je trojkom Šakil Mekisik oborio ritam zahuktalih Španaca.

Do velike pauze dešavala se rezultatska klackalica, nijedan tim nije uspeo da se odvoji, te je na semaforu posle 20 minuta igre stajalo 45:45.

Džanan Musa, koji je u prvom poluvremenu bio bez rezultatskog učinka, bolju igru najavio je odmah na startu perioda. Pogodio je trojku. Već u sledećem napadu Ajzea Kenan odgovara istom merom.

EPA

Pri rezultatu 52:52 isti igrač pokreće seriju crveno-belih - pogodio je za dva, nešto kasnije i jedan od dva sa penala, a zatim još jednom za dva. Mini seriju Grka prekinuo je Rodrigez dvojkom, a potom "kraljevima" doneo je izjednačenje Vilijams Gos. U poslednjih deset minuta "Oli" je uspeo da sačuva prednost - 63:59.

Tehničku grešku dobila je klupa Reala, nije to iskoristio supar, promašio je penal Sluskas, a nakon toga nisu Atinjani iskoristili napad.

Sedam minuta pred kraj duela Saša Vezenkov pokazao je zbog čega je MVP. Pogodio je dalekometnu trojku za 68:61.

Bugarin je još jednom pogodio trojku, održavao je prednost Grka, pet minuta do kraja bilo je 74:70.

Dugo se nije menjao rezultat, nervoza je ušla u redove oba tima, a tri minuta pred kraj dosuđena je tehnička Hesusu Mateu.

Vezenkov je bio siguran sa linije penala, a potom Kenan bio polovičan - 76:70. Vreme svakako nije bilo na strani Madriđana, a to su koristili Grci za duge napade, te minut pre kraja finalnog duela imali su prednost 78:74.

Međutim, to nije bilo dovoljno za trijumf.

Nadu Špancima je vratio Serhio Rodrigez koji je pogodio trojku i spustio bele na poen zaostatka. Za veliku dramu pobrinuo se Serhio Ljulj, veteran Reala pogodio je šut preko ruke, nakon dugo vremena poveli su Španci - 78:79, što je na kraju bio i konačan rezultat.

U susretu za treće mesto Monako je savladao Barselonu 78:66.

Olimpijakos – Real Madrid 78:79 (24:17, 21:28, 18:14, 15:20)

OLIMPIJAKOS: Vokap, Kenan 21, Lountcis, Larencakis, Fal, Sluskas 6, Vezenkov 29, Papanikolau 6, Bolomboj 2, Peters, Blak, Mekisik 14

REAL MADRID: Vilijams-Gos 9, Kauser 11, Rendolf 3, Fernandez 3, Abalde, Hanga 2, Hezonja 12, Rodrigez 15, Tavares 13, Ljulj 2, Ndaje 3, Musa 6

BONUS VIDEO: Poklon i ovacije pune "Arene" za Jana Veselog 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri