VREMEPLOV: "MI IMAMO NAŠEG BOGA..." Kako je naša košarkaška reprezentacija osvojila zlato na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu (VIDEO)

Novosti online

11. 05. 2023. u 19:47

LjUBITELjI košarke koji dobro pamte poslednju reprezentativnu zlatnu medalju polako ostaju u manjini, 8. septembra navršiće se 21 godina od trofeja na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002.

ВРЕМЕПЛОВ: МИ ИМАМО НАШЕГ БОГА... Како је наша кошаркашка репрезентација освојила злато на Светском првенству у Индијанаполису (ВИДЕО)

FOTO: Nebojša Paraušić

Savremene tehnologije omogućile su mlađima da naknadno odgledaju dramatično finale sa Argentinom, koje je tim Srbije sa imenom SR Jugoslavija dobio u produžetku za petu titulu na saldu tada već počivše velike države - 84:77.

Pre te završne predstave u „Konseko Fildhausu“, domu Indijana Pejsersa od 1999, u četvrtfinalu je ostvarena prva pobeda nad jednom američkom NBA selekcijom, ali nismo bili prvi. Preduhitrili su nas upravo „gaučosi“ pokupivši tu slavu trijumfom nad domaćinom u drugoj grupnoj rundi. Do finala sa evropskim timom snova stigli su neporaženi, igrajući košarku kojoj ni tango u zadimljenom baru Buenos Ajresa nije ravan.

- Ljudi moji, ja nikad nisam gledao lepšu košarku od ove koju igraju Argentinci - poverio se Vlade Divac našim izveštačima u jednom neformalnom razgovoru.

Ni kada su dve godine kasnije postali olimpijski šampioni u Atini, igra plesne grupe trenera Rubena Manjana nije bila tako zanosna kao na američkom srednjem zapadu. U finalu je mogla da se osloni samo na jednu zdravu nogu svog glavnog izvođača, jer je Manu Đinobili odigrao samo 12 minuta zbog prethodno zarađene povrede članka.

I u tim okolnostima, selekciji Svetislava Pešića bilo je potrebno božanskih ruku delo da se izbori sa takvim protivnikom. Na osam poena zaostatka 2:21 pre kraja, usek u moru potonulih nada napravio je naš košarkaški bog Dejan Bodiroga. Kategorički je odbio mogućnost da tim, mentalno i fizički potrošen četvrtfinalnom pobedom nad Amerima, poklekne pred samim ciljem. Postigao je svih devet poena naše reprezentacije u poslednja dva minuta i poslao finalnu utakmicu u produžetak, u kojem psihički skrhani Argentinci nisu imali nikakve šanse.

Iz vizure poraženih, u završnici meča na delu je bila velika pljačka sa grčkim sudijom Picilkasom kao egzekutorom i generalnim sekretarom FIBA Borom Stankovićem kao čovekom koji stoji iza mračnog plana. Smatrali su da je u poslednjem napadu Marko Jarić faulirao Huga Skonokinija, kasnije je i Picilkas priznao da je pogrešio u tom finalu, ali ne u toj situaciji. Mislio je da prethodno nije postojao faul Luisa Skole na Divcu. Ta greška nije koštala Argentince, budući da je Vlade promašio oba slobodna bacanja pet sekundi pre kraja regularnog toka utakmice kojom se oprostio od nacionalnog tima. Možda mu je zato lopta postala preteška u tim trenucima.

- Da sam dao jedno, izgubili bismo - rekao je Divac godinama kasnije u jednom dokumentarcu.

Konstatacija najbliža istini, na tom Svetskom prvenstvu svaki delić mozaika seo je na svoje mesto kao da je vođen nekom nevidljivom silom. Te noći, 8. septembra, u barovima Indijanapolisa orila se pesma naših navijača opijenih zlatnim kolom na tlu postojbine košarke i šampionskom dozom alkohola: Mi imamo našeg boga, ime mu je Bodiroga!

JUGOSLAVIJA - ARGENTINA 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, 9:2)

DVORANA "Konseko Fildhaus". Gledalaca: 17.079. Sudije: Picilkas (Grčka), Mersedes (D. Republika).

JUGOSLAVIJA: Jarić 9 (šut 2/5), Divac 3 (1/10, 8 sk), Vujanić 7 (3/4), Tomašević 6 (3/4), Gurović 3 (0/2), Bodiroga 27 (8/13, 6 sk, 3 as), Koturović 3 (0/7, 9 sk), Rakočević, Stojaković 26 (8/20, 6 sk), Drobnjak, Čabarkapa, Radmanović.

ARGENTINA: Skonokini 3, Skola 11, Noćioni 5, Paladino 10, Volkoviski 11, Sančez 3, Đinobili, Montekija 4, Oberto 28, Viktorijano, Fernandez 2, Gutijerez.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna