IGRA LI SE PARTIZAN - REAL MADRID, IMA LI SPORTA ZA VIKEND? Evo šta zakon kaže o sportskim događajima tokom dana žalosti u Republici Srbiji

Novosti online

03. 05. 2023. u 15:32

PARTIZAN i Real su odigrali tri utakmice u Top 8 fazi Evrolige, još uvek nije rešeno pitanje ko ide na završni turnir, "Fajnal-for", jer je rezultat 2:1 za crno-bele, a dalje prolazi ekipa koja stigne do tri trijumfa, no uoči četvrtog meča u prestonici Srbije desila se velika tragedija. U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru jutros je 14-godišnji učenik vatrenim oružjem usmrtio osmoro đaka i čuvara te ustanove, više osoba ranio, od kojih je stanje nekih teško. Stoga je Vlada proglasila trodnevnu žalost - ali ona neće uticati na odigravanje meča Partizan - Real.

ИГРА ЛИ СЕ ПАРТИЗАН - РЕАЛ МАДРИД, ИМА ЛИ СПОРТА ЗА ВИКЕНД? Ево шта закон каже о спортским догађајима током дана жалости у Републици Србији

EuroleagueTV

Najpre, sama odluka Vlade je takva da trodnevna žalost počinje od petka, 5. maja, i traje do nedelje, sedmog dana ovog meseca, što znači da četvrtak veče, kada crno-beli igraju po drugi put s Madriđanima u Beogradu - nije obuhvaćen propisima o danima žalosti.

Ipak, imajući u vidu da su njima obuhvaćena oba dana vikenda, a da je i za subotu, i za nedelju u Srbiji zakazan veliki broj sportskih događaja, "Novosti" vam donose šta Zakon o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije propisuje za sportske priredbe.

Najvažnije je istaći da se sportske priredbe održavaju, ali uz određene smernice.

Naime, u šestoj sekciji pomenutog zakona, "Obeležavanje dana žalosti na sportskim manifestacijama", članom 9 nalaže se sledeće:

"Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

U slučaju iz stava 1 ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti".

Iako događaj Partizan - Real po svom terminu (četvrtak) ne spada u propisane dane žalosti (petak - nedelja), određene mere će se primenjivati i na tom sportskom događaju, o čemu su vas "Novosti" već izvestile.

Podsetimo, četvrta utakmica ove četvrtfinalne serije na programu je u četvrtak od 20.30 u Beogradu. Prenos uživo možete pratiti na portalu "Novosti", na čijim sportskim stranicama vas već čeka obilje važnog, ali i interesantnog materijala.

A najnovije vesti koje se tiču tragedije koja je zadesila Beograd i Srbiju, pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", možete da pratite u blogu uživo na portalu "Novosti" ako kliknete OVDE.

Bonus video: Najpotresniji snimak sa konferencije, pročitana imena ubijene dece

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba