BOGDAN TANJEVIĆ ZA "NOVOSTI": "Željkova operacija na mozgu, Partizan može do kraja"

V. Preradović

29. 04. 2023. u 09:15

POD okriljem madridske noći, Partizan je izvršio dva upada u Realove kraljevske riznice i izneo blago skoro u vrednosti plasmana na fajnal-for Evrolige. O tom majstorski osmišljenom planu provale u palatu najtrofejnijeg evropskog kluba, za "Novosti" govori trofejni Bogdan Boša Tanjević, jedan od onih trenerskih romantika i šmekera u izumiranju.

БОГДАН ТАЊЕВИЋ ЗА НОВОСТИ: Жељкова операција на мозгу, Партизан може до краја

FOTO: Printskrin/Tviter/IvanAsanin

- Objektivno, dominacija Partizana u obe utakmice. Naravno, bilo je moguće da Panter promaši trojku u prvoj. Kod drugih trenera nije izgledalo da toliko vredi, ali vredi kod Željka Obradovića. Nije najskuplji pucač u Evropi, mada jeste bio u skupim timovima, ali se potpuno pronašao u Partizanu, preko mog očekivanja. Ne bih se usudio kao Željko da investiram u njega. Moj utisak je bio da je promenljivog raspoloženja, jedna dobra utakmica, dve loše. Međutim, ovde ima konstantu, posebno u najvažnijim momentima. Treba izmisliti koš, ne može se napraviti šema kojom ti svojom pameću ostaviš nekog samog ispod koša, moraš da imaš igrače koji mogu da odigraju jedan na pet. Partizan im je očigledno podvalio jednu obaveznu izmenu da bi Jabusele ostao na njemu za poslednji šut.

Druga utakmica bila je čist primer dominacije.

- Željkove ekipe rade bez pauze, to se vidi u energiji koju iznose na teren, uostalom, i u porastu forme. Real je očigledno u malom padu, potrošili su svu energiju u onih pet minuta drugog poluvremena tukući igrače Partizana, napravili su najmanje 20 faulova. To je bio opasan trenutak, ali je onaj čudesan šut Nanelija uz faul vratio samopouzdanje. Igrači Reala su u tom čupanju za ruke i noge izgubili snagu, a bogme su i sudije izvukle pištaljke koje su zaboravili u džepu. Imao je Partizan i malo sreće, jer Tavares praktično nije igrao pet četvrtina. Sve je iskorišćeno kao operacija na mozgu, a Željko je uvek taj hirurg. I na kraju prve utakmice tačno je znao da će doći do tog šuta, očima je nosio loptu u koš.

KOLEGE DA UČE OD OBRADOVIĆA

OVAKO glasi Bošin kratki opis Željka Obradovića:

- Kolege bi trebalo da uče od njega kako se ponaša posle utakmice, dobijene ili izgubljene. Nikad ne daje značaj sebi, kavaljer je bez primera u svim situacijama, ali je najlepše od svega to što se ponaša kao građanin sa ceste koji radi neki svoj posao. Ne govori "ja, pa ja", a najbolji je svih ovih decenija. Najbolji u pripremi ekipe, taktici, vođenju.

Masovna tuča prekinula je drugu utakmicu sto sekundi pre kraja.

- Željko ima ogroman uticaj na publiku, na prvom mestu se brine da doček Reala bude valjan, da se navijači ne svete igračima Reala. To je fantastično, tako ja vidim kulturu agonizma, završimo sve ratove da ne bi bilo žrtava. Ono nije bio faul Ljulja, to je nekakav nepromišljen izliv besa. Da je mogao da promisli, ne bi to nikad napravio. Panterov gest nije bio preterano agresivan, bio je gest pretnje, a onda je adrenalin ušao u sve. To je, naravno, na štetu Partizana koji u svemu tome ima šta da izgubi, jer ne verujem da Real može da se izvuče iz ovog zagrljaja.

Najgore je prošao Dante Egzum.

- On je od neprocenjivog značaja za ekipu. I to je Željkov doprinos, jer ga je Barselona pustila rezonujući "imamo mi i boljih". Našao mu je ulogu, u Barsi nikad nije bio pomoćni ili rezervni plejmejker, niti je bio ekstremno dobar šuter. Njegova povreda bezmalo poništava hendikep odsustva Tavaresa. Ne daj bože da mora da odsustvuje mesec dana. Kako je ovaj Jabusele skočio na njega, mislio sam da mu je pukla butna kost.

NAŠI PRETERANO DOBRI

TANjEVIĆ o nastupu Partizana i Zvezde u Evroligi:

- Obe naše ekipe su fantastične. Kada uporedimo snagu, da ne kažem budžete, to su preterano dobri rezultati. Odnos je 1:3 sa ovim najskupljim timovima. Ako naši imaju 12.000.000, ovi drugi su 36.000.000 pa naviše. To samo potvrđuje da nije sve u parama, dovoljno je da se dobro plate igrači i treneri kakvi su Obradović i Ivanović.

Granica realnosti je pređena, kreću priče da li Partizan može do samog kraja...

- Mislim da može, ali je najbolje ne tovariti im nikakvu obavezu. Bolje da i vi novinari malo zavežete gubicu, da skrenete pažnju na neke druge teme. Objektivno, mislim da može da kraja. Niko ne ulazi u završnicu s boljom formom od Partizana i niko nema Obradovića na klupi. To su dva ozbiljna faktora, ali prvo da se završi ovo sa Realom.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja