NIKOLA, KUCNUO JE ČAS! Jokić kroz "pakao" za svoju Srbiju i Denver: Embid prvi u MVP trci, Somborac drži sudbinu u svojim rukama

Novosti online

24. 03. 2023. u 16:17

PROŠLOG petka u poretku trke za MVP nagradu NBA lige došlo je do smene na samom vrhu. Dotadašnji lider, Nikola Jokić, prepustio je prvo mesto svom glavnom konkurentu, Džoelu Embidu, a ovonedeljna lista donosi identičan redosled u samom vrhu. Ostalo je još samo 9 utakmica, a evo šta sve čeka momka iz Sombora na putu ka NBA istoriji.

НИКОЛА, КУЦНУО ЈЕ ЧАС! Јокић кроз пакао за своју Србију и Денвер: Ембид први у МВП трци, Сомборац држи судбину у својим рукама

Foto:FOTO: Printskrin Twitter/@nuggets

Nikola Jokić je u pohodu na treću uzastopnu titulu najkorisnijeg igrača najkvalitetnije košarkaške lige sveta, međutim kako trenutno stvari stoje, Embid je taj koji hita ka ovom prestižnom priznanju.

Košarkaš Filadelfije nakon 73 odigrane utakmice ostao je vodeći na listi, ispred srpskog asa i Janisa Adetokumba. NBA sezona sada ulazi u završnu fazu, kada će se mnogo toga, barem kada je MVP trk u pitanju, lomiti. Jokić i dalje i te kako ima priliku da napravi istorijski uspeh i dođe do trilinga, nečega na čemu bi mu pozavidela i najveća imena u istoriji magične igre pod obručima.

Jedini koji su do sada uspeli da dođu do tri vezana MVP priznanja bili su legendarni Leri Bird, Vilt Čemberlejn i Bil Rasel, pa će Srbin imati priliku da postane prvi čovek van terotirije SAD koji će napraviti ovaj podvig. 

TRENUTAN MVP POREDAK

1. Džoel Embid, Filadelfija Seventisiksers

2. Nikola Jokić, Denver Nagets
3. Janis Adetokumbo, Milvoki Baks
4. Džejson Tejtum, Boston Seltiks
5. Luka Dončić, Dalas Maveriks
6. Domantas Sabonis, Sakramento Kings
7. Džuliujs Rendl, Njujork Niks
8. Šej Gildžes-Aleksander, Oklahoma Siti Tander
9. Džejms Harden, Filadelfija Seventisiksers
10. Damijan Lilard, Portland Blejzers

Podsetimo, centar Denvera ove sezone prosečno beleži 24,8 poena, 11,9 skokova i 9,9 asistencija. Sa druge strane, Embid ima prosek od 33,2 poena,10,2 uhvaćene lopte i 4,2 dodavanja.

Košarkaši Denvera vodeći su na tabeli Zapadne konferencije sa učinkom 49-24, dok je Filadelfija treća na Istoku sa 49 pobeda i 23 poraza. Upravo niz loših rezultata tima iz Kolorada imao je ogroman uticaj na to da momak iz Sombora sklizne sa samog čela. A, Denveru tek sledi paklen raspored, pa će Nikola morati da dodatno podigne već visok nivo svojih igara, kako bi ime Srbije ispisao zlatnim slovima u američku košarku.

 

RASPORED DENVERA

Jokić i saigrači sada ispred sebe imaju dva dana odmora, da bi nakon toga na svom parketu ugostili Milvoki bakse i Filadelfu seventisikserse. Velika je verovatnoća da će upravo ti dueli sa Janisom Adetokumbom i Džoelom Embidom biti nešto što će biti tas na vagi koji će prevagnuti na stranu srpskog centra u konačnom poretku, samo je najbitnije da u tim trenucima bude pravi. Što zbog sebe, što zbog Nagetsa, što zbog Srbije.

Ekipa Majka Melouna može biti zadovoljna činjenicom da će sve mečeve igrati u sklopu svoje konferencije, te neće biti dalekih putovanja i mnogo promena vremenskih zona. Nakon dva derbija sledi gostovanje Nju Orleans pelikansima, koji su u ranom delu sezone imali fantastičan niz i smatralo se da mogu i do samog vrha. Potom slede Finiks sansi na gostujućem, pa uvek neguodni Golden Stejt voriorsi koji dolaze na parketu Nagetsa.

Dobra stvar za Denver jeste što od drugoplasiranog Memfisa ima čak četiri pobede više, te je jasno da ako se ovaj period od pet mečeva "izgura" na kvalitetan način - prvo mesto ne bi trebalo da predstavlja znak pitanja. Jokić bi sebe dodatno podigao u trci za MVP nagradu.

Finiš: Tri gostovanja u četiri utakmice

Nakon pet paklenih utakmica Majka Melouna i njegove momke u samom finišu sezone dočekaće, ipak, nešto komforniji raspored, u kome bi mogle da se sakupe zlata vredne pobede za Nagetse pred plej-of.

Činjenica je da mnogi osporavaju ovaj sastav i govore kako nije krojen za plej-of zahteve, ali ukoliko bi se uhvatio kvalitetan zalet iz ovog perioda, moglo bi se reći da bi Jokić i ekipa prilično rasterećeno čekali protivnika iz plej-in sistema.

Sve počinje gostovanjem slabašnim Hjuston Roketsima, koji su još uvek mlad i neiskusan sastav da bi se u punom odnosu snaga mogli potući sa ovakvim Nagetsima, dok nakon toga, veče za veče, Denver ponovo gostuje Finiksu, a nakon toga i Juti, koja je u dobrom delu sezone važila za najveće iznenađenje lige.

Zatvaranje regularnog dela sezone, petog aprila, Nikola Jokić imaće na svom terenu, kada će njemu i saigračima "na noge" stići ekipa Sakramento Kingsa, koja će nakon dugog niza godina uspeti da se nađe u plej-of društvu.

TABELA NBA LIGE

ISTOK

ZAPAD

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)