NBA POVLAČI DRASTIČAN POTEZ? Nikola Jokić će zbog ovoga teže doći do nove MVP titule

Novosti online

14. 02. 2023. u 20:08

DENVER nagetsi vode u svojoj, Zapadnoj konferenciji NBA lige, Nikola Jokić briljira, kako i dolikuje MVP igraču kome se "osmehuje" možda još jedno, treće zaredom, prestižno priznanje za najkorisnijeg igrača najjače košarkaške lige na svetu, ali... čelnici nadmetanja planiraju da malo promene pravila po kojima se nagrade na kraju sezone dodeljuju.

НБА ПОВЛАЧИ ДРАСТИЧАН ПОТЕЗ? Никола Јокић ће због овога теже доћи до нове МВП титуле

Foto AP

Naime, kako otkriva "Atletik", tokom aktuelnih pregovora između čelnika NBA i sindikata košarkaša koji u toj ligi nastupaju, a tema je novi kolektivni ugovor, jedna od stavki je promena procedure za dodelu priznanja najboljima.

"Novosti" vam predstavljaju najzanimljivije detalje iz tog teksta.


Rukovodioci lige smatraju da se, kao uslov, mora uvesti (visok) broj utakmica kako bi neko bio smatran kandidatom za MVP ili neku drugu nagradu. Koliki tačno, za sada nije utvrđeno, a to je upravo i tema (dela) pregovora.


Razlog za ovo, piše pomenuti portal, je sledeća činjenica:


"Prošle sezone samo trojica igrača od 12 koji su dobili najviše glasova za MVP nagradu, odigrala su više od 68 utakmica u uobičajenom delu sezone (od 82, koliko svi klubovi imaju pre početka plej-ofa). Naravno, povrede su svakako uticale na deo tih propuštenih mečeva, a ne samo 'upravljanje opterećenjem igrača' (kako se opisuje kada stručni štabovi namerno odmaraju svoje asove, zbog ponekad suludog ritma utakmica, a važnosti tih košarkaša za sadašnjnost i budućnost klubova).

Ali recimo, u sezoni 2018/2019, poslednjoj koja je imala 82 meča do plej-ofa pre nego što je usledila ona skraćena, samo trojica od 12 igrača sa najviše MVP glasova nisu dostigla 68 utakmica. Sezonu pre toga, 10 od 13 igrača sa najviše MVP glasova su odigrali 68 ili više mečeva, a u sezoni 2016/2017 čak 10 od Top 11 igrača po broju glasova su dostigli ili premašili taj broj nastupa", navodi "Atletik"


Da li će se baš tih 68 nastupa uzeti kao neophodan uslov da bi neko bio kandidat za nagradu namenjenu najkorisnijem igraču NBA lige, ili će to biti značajno veće, ostaje da se vidi, jer su pregovori još u toku.


Pritom, Jokić je po broju mečeva, do ovog šampionata, svakako spadao u "pozitivne izuzetke" od ove pomame u poslednje vreme (da košarkaški asovi dosta odmaraju) - u sezoni za nama as Denver odigrao je čak 74 od 82 utakmice, prethodno 72, a pre toga 73...


Međutim, nakon što je u minulom prvenstvu propustio svega osam mečeva do plej-ofa, toliko je već sada propustio u aktuelnom šampionatu: Denver je odigrao 58 duela, a Jokić je nastupio na njih 50. Do doigravanja su nagetsima ostale još 24 utakmice, te bi srpski as morao da odigra svaku od njih da bi ostao na prošlogodišnjem učinku od od 74 takmičarska nastupa.


Srećom po njega, i druge majstore s košarkaškom loptom, uskoro će jedan predah. Istina, za Jokića pomalo radni, ali ipak - predah, jer se približio Ol-star vikend.

"NBA All-star 2023" - sastavi ekipa, starteri, rezerve i naknadne zamene

Za startere Ol-star utakmice, koja se igra 19. februara u Solt Lejk Sitiju, odabrani su iz Istočne konferencije Kajri Irving, Donovan Mičel, Janis Adetokumbo, Kevin Durant i Džejson Tejtjum, a za rezerve Džejlen Braun, Demar Derozan, Tajris Haliburton, Džru Holidej, Džulijus Rendl, Bem Adebajo i Džoel Embid.

Od igrača sa "zapada", za startere su odabrani Stef Kari, Luka Dončić, Nikola Jokić, Lebron Džejms, Zajon Vilijamson, a za rezerve Šai Gildžus-Aleksander, Demijan Lilard, Dža Morant, Pol Džordž, Džaren Džekson junior, Lauri Markanen i Domantas Sabonis.

Zbog povreda su, naknadno, od Ol-stara morali da odustanu Stef Kari, Kevin Durant, Zajon Vilijamson i Džejlen Braun, te su starteri postali Embid, Markanen i Morant, a na spisak pozvanih "uskočili" su Minesotin Entoni Edvards, Torontov Paskal Sijakam i Sakramentov Dearon Foks.

 

Nikola Jokić statistika - sezona 2022/2023.

U poslednje vreme je "Nikola Jokić stats" pojam koji američki ljubitelji košarke često traže na internetu, jer je i njima nestvarno šta sve srpski as (i) ove sezone radi u NBA ligi. A on trenutno prosečno ostvaruje tripl-dabl: 24,9 poena po NBA meču, uz 11,4 skoka i 10,1 asistenciju po odigranoj utakmici. 


Proteklu, MVP sezonu 2021/2022., završio je sa prosecima od 27,1 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija, pa kada se uzme u obzir šta radi u ovom šampionatu, onda i ne čudi što je, prema američkim kladionicama, Nikola Jokić postao prvi favorit da opet bude MVP

Raspored utakmica Denver nagetsa

Ekipa Nikole Jokića i sledeću utakmicu igra kao gost, i to protiv Dalasa. Dvoboj Dončića (uz podršku novopridošlog Kajrija Irvinga) i Jokića je zakazan za četvrtak od tri sata iza ponoći po našem, srednjoevropskom vremenu. Potom za klubove sledi predah zbog Ol-star vikenda, a takmičenje se u NBA ligi nastavlja u petak po srednjoevropskom vremenu, kada će Nagetsi, sat iza ponoći, gostovati u Klivlendu.

Nikola Jokić - ugovor

Jedna od najtraženijih sportskih stvari na Guglu bila je 2022. godine i "Nikola Jokic contract" - jer je srpski as potpisao antologijski ugovor. Naime, Nikola Jokić bi trebalo da u ovoj, sezoni 2022/2023. zaradi 33.047.803 dolara.

Ugovorom je predviđeno da naredne, sezone 2023/2024. zaradi još više, 46.550.000 dolara. Ali to je samo početak rasta njegovih primanja.

U sezoni 2024/2025. plata će mu biti 50,274 miliona dolara, potom u sezoni 2025/2026. 53.998.000 dolara, a 2026. čak 57.722.000 "zelenih novčanica". Ugovorom je predviđeno da može da pristane i da igra u sezoni 2027/2028. i to za platu od 61.446.000 dolara.

Nikola Jokić - najbolje asistencije

NBA liga - tabela

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)