PARTIZAN GAZI SVE REDOM! "Parni valjak" samleo Asvel u paklu "Arene": Obradović u potpunoj euforiji, Panter i Lesor ponovo heroji "grobara"

Novosti online

31. 01. 2023. u 22:20

U 22. kolu najelitnijeg evropskog takmičenja košarkaši Partizana ugostili su Asvel. Utakmica u "Štark" areni završena je rezultatom 92:70 u korist srpskog tima.

ПАРТИЗАН ГАЗИ СВЕ РЕДОМ! Парни ваљак самлео Асвел у паклу Арене: Обрадовић у потпуној еуфорији, Пантер и Лесор поново хероји гробара

FOTO: M. Vukadinović

Kockice su se sklopile, mukotrpan rad na timskoj koheziji i individualnom napretku daje svoje rezultate, a crno-beli iz meča u meč sve više deluje kao ekipa koja može da napadne sam vrh Evrolige. 

Ovo veče bilo je samo još jedna potvrda toga da je Obradović stvorio mašinu koja funkioniše gotovo besprekorno. Jednostavno od prvog, pa sve do poslednjeg zvuka sirene Partizan je bio tim koji apsolutno kontrolisao rezultat i dešavanja na parketu.

FOTO: M. Vukadinović

Kevin Panter bio je taj koji je povukao tim u uvertiri. Prvo dve trojke danas posebno inspirisanog Amerikanca, pa onda i napad za 2+1. Asvel je nešto više od polovine prve četvtine bio u egalu, ali od rezultata 11:11 i tajm-auta Željka Obradovića, na terenu kao da je postojao samo jedan tim.

Već raspucanom Panteru pridružuje sa Matijas Lesor sa nekoliko monsturoznih zakucavanja i blokada, a potom i sjajna rola Dantea Egzuma, i Partizan već u finišu prve deonice odlazi na +10.

FOTO: M. Vukadinović

Druga četvrtina, a grobari dobijaju novog heroja. Bio je to uz poslednje vreme pomalo zaboravljeni Džejms Naneli, koji sa dve vezane trojke potpuno zapalio tribine srpskog hrama košarke.

Čitava Arena na nogama, Obradović je samo gledao i aplaudirao svojim izabranicima koji su ostavljali srce na parketu, za kapital od 14 poena prednosti sa kojima se otišlo na odmor. Partizan je imao 62,1  procenata šuta iz igre i 10 /19 za tri, a Kevin Panter je sa 17 poena bio najefikasniji akter prvog dela igre.

I onda treća četvrtina donela je crno-belu evroligašku bajku, ali i iznedrila neke nove heroje. Uroš Trifunović pravi seriju od pet vezanih poena uz odličnu defanzivnu ulogu, a potom i Aleksa Avramović diže sve u crno-belom na noge.

FOTO: M. Vukadinović

Prednost iz minuta u minut raste, sve do ogromnih +29, kada je bilo jasno da Partizan sigurnim koracima grabi ka novoj pobedi, 10. ukupno u svim takmičenjima.

Poslednja deonica praktično je bila formalnost, a košarkaši Asvel odrađivali su posao sa željom da što pre napuste pakao Arene, koja ih je progutala danas. 

PARTIZAN - ASVEL 92:70

STRELCI

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 9 (7sk), Avramović 6, Panter 22 (4sk), Smailagić 3, Papapetru 3, Egzum 13, Naneli 10, Lesor 12 (4sk), Trifunović 7, Anđušić 4, Madar 3

ASVEL: Metjuz 8, Nua 4, Bost 11 (5as), Kaudi, Dio 5, Tajus 4, Risašer 1, De Kolo 7 (4sk), Fal 14 (6sk), Obasohan 3, Pons 14 (6sk)

ČETVRTA ČETVTINA

38. minut - Još samo dva minuta je ostalo do kraja meča, pitanje pobednika je već odavno rešeno. Smailagić je sada bio polovičan sa linije penala, ali je uhvatio sovj promašaj i obezbedio novi napad svom timu, koji njegovi saigrači ne koriste.

36. minut - Gotovo da nije bilo prekida u poslednjoj deonici, pa je usledio TV tajm-aut na četiri minuta pre kraja - 82:63. Anđušić potom poentira za dva, a parni valjak ponovo ide na 21 poen prednosti.

FOTO: ABA liga

34. minut - Uspeo je Partizan da odbije sve nalete rivala, Asvel je napravio seriju 6:0 na početku, ali crno-beli ponovo odlaze na velikih 80:57.

TREĆA ČETVRTINA, PARTIZAN - ASVEL 76:51.

30. minut - Pons je pogodio za tri i konačno prekinuo seriju domaćina. Potom Ledej krade loptu i dolazi do poena sa penala, ali Pons poentira potom i za dva, smanjuje na 76:51, što je i rezultat sa kojim se odlazi na odmor. 

28. minut - Matijas Lesor, uz faul! Pogađa Francuz i dodatno slobodno bacanje, Asvel ne koristi ni naredni napad, potpuno su indisponirani. Panter promašuje, Lesor kupi još jedan ofanzivni skok, i tom prilikom je i fauliran. Lesor ponovo na liniji penala, pogađa prvo, pogađa i drugo, a Partizan ide na ogronih +29.

26. minut - Gosti ne znaju šta ih je snašlo! Metjuz poentira za Asvel, ali Zek Ledej sa nekoliko inteligentnih poteza i finti lomi čuvare i gradi poziciju iz koje cepa mrežicu. Francuzi ne koriste naredni napad, a Kevin Panter pogađa za tri, njegova treća ove večeri, pa potom i silovito zakucavanje Zeka Ledeja, potpuno uništavanje rivala, 70:46. 

24. minut - Aleksa Avramović! Čudesno zakucavanje Čačanina preko gorostasnog Fala. Komentator Evrolige u potpunoj neverici, nestvaran potez Avramovića, a potom njegovi poeni i za distance, 61:44. Zatim lagani poeni i Kevina Pantera za +19.

FOTO: M. Vukadinović

23. minut - Mini-serija gostiju, četiri vezana poena, a razliak ponovo na 15 poena u korist beogradskih crno-belih.

22. minut - Partizan ne koristi prvi napad, potom Fal koristi duge ruke i dolazi do 8. poena. Panter promašuje za tri, Lesor obezbeđuje ofanzivan skok, pa zatim i sam promašuje, ali ispravlja svoju grešku novim ofanzivnim skokom, a potom Uroš Trifunović pogađa za tri!

Zatim i ukradena lopta, i kucanje Trifunovića u kontri, potom Lesor krade loptu, asistira Avramoviću, koji polaže u tranziciji lagano na obruč, Partizan za tili čas ide na +19. Totalna ludnica u Areni, tribine podrhtavaju! Obradović u euforiji grli svoje igrače.

DRUGA ČETVRTINA, PARTIZAN - ASVEL 50:36 

20. minut - Trojka Nando Dekolo, kako samo važni poeni legendarnog Francuza za Asvel. Naneli do novih poena zatim, ali Bost pogađa za tri u poslednjim sekundama prvog poluvremena, za 50:36, rezultat sa kojim se odlazi na veliki odmor. Zaista sjajno poluvreme Partizana, Obradović davno nije izgledao zadovoljnije. Trofejni stručnjak je mogao da uživa u ofanzivnoj raspodiji, ali i sjajnom defanzivnom izdanju svog tima. Na kraju prvog poluvremena njegov tim ima kapital od 14 poena prednosti, nošen raspucanim Kevinom Panterom koji je već na cifri od 17 poena. Dante Egzum je drugi najbolji strelac prvog dela meča, sa 11. 

FOTO: M. Vukadinović

Statistika na poluvremenu: Partizan je šutirao iz igre sa čak 62,1% preciznosti (13/19 za dva, a 5/10 za tri poena), naspram rivalovih 41,9% (10/19, odnosno 3/12).

 
Imali su crno-beli manje izgubljenih lopti (svega dve, naspram šest Asvelovih), a više blokada (2:0). Jedini problemi crno-belih bili su u skok-igri, jer su gosti ostvarili čak osam ofanzivnih skokova, a 17 ukupno, naspram 12 Partizanovih.

19. minut - Kevin Panter! Ide Amerikanac do svog 15 poena, ali gosti sa tri vezana, od kojih jedan sa penala Bosta, smanjuju na 45:30, sve do novih poena sa poludistance Kevina Pantera. 

17. minut - Košarkaška raspodija! Željko Obradović samo stoji i aplaudira svojim pulenima koji deluje impresivno kako u fazi napada, tako i u fazi odbrane. Dante Egzum sada pogađa uz faul, promašuje slobodno bacanje, Asvel vraća poenima za dva, ali Džejms Naneli sa dve trojke potpuno lomi rivala, Arena na nogama, Partizan na +16. 

FOTO: M. Vukadinović

16. minut - Gosti sada vezuju dva promašena šuta van linije 6,75, Smailagić je takođe bio neprecizan u šutu za tri, a sa dva poena Egzuma sa linije slobodnih bacanja Partizan stiže do 33:23, potom Australijanac pogađa i iz igre za 35:23. Međutim gorostasni Fal svojim dugim rukama dominira u reketu, stiže do šestog poena ove večeri u srpskoj prestonici i ponovo spušta razliku na 10 poena u korist parnog valjka.

13. minut - Džejms Naneli pogađa! Bio je u jako teškoj poziciji, šutirao van balansa, sa rukom čuvara na lopti, ali sjajan pogodak beka crno-belih. Potom i sjajna odbrana Egzuma, Australijanac je ukrao loptu, aplauzi cele hale za borbenost koju grobari vide od strane svojih miljenika. Sada pogađa i Zek Ledej, a Partizan ponovo na +10.

12. minut - Loše je Naneli otvorio drugu četvrtinu, prvo promašuje i obruč i tablu iz otvorenog šuta, potom čini i ličnu grešku, a gosti spuštaju deficit na -7. Napad za crno-bele, Kevin Panter pokušava sa poludistance, ali ponovo borbeno kupi ofanzivni skok nakon promašaja, fauliran i pri šutu, Amerikanac će na liniju penala. Panter pogađa oba puta za 27:16. Međutim ide trojka sada za Asvel, 27:21.

PRVA ČETVRTINA, PARTIZAN - ASVEL 25:16

10. minut - Partizan ima +10! Matijas Lesor fauliran, gosti u bonusu, a Francuz pokazuje svoju mekanu ruku, pogađa oba puta za 23:13. Asvel takođe ste do 2+1, Papapetru promašuje otvorenu trojku, gosti promašuju zicer, a Kevin Panter uspeva da uhvati ofanzivni skok nakon sopstvenog promašaja i pogodi za 25:16, rezultat sa kojim se i završava prva četvrtina.

8. minut - Dante Egzum sada sa poludistance. Dekolo nastavlja svoje loše šuterko veče, Panter promašuje za tri, ali ekstra-posed za crno-bele, a Janis Papapetru pogađa van linije 6,75. Čudesna atmosfera sada u Beogradu. Asvel prekida za kratko seriju srpskog tima, sve do novog silovotigo zakucavanja Matijasa Lesora na sjajnu asistenciju Dante Egzuma, 21:13.  

6. minut - Neverovatni Kevin Panter! Amerikanac do 9 poena za manje od 5 minuta igre, ovoga puta je pogodio uz faul i konvertovao slobodno bacanje, Tajus uzvraća pogotkom za dva, pre toga je pogodio i Nando De Kolo, nerešeno je 11:11. Sve do novih poena uz faul, ovoga putaj e pogodio Matijas Lesor i podigao Arenu na noge. Tajm-aut Asvel. Nakon predaha Lesor pogađa i dodatno slobodno bacanje, 14:11, a potom i pravi monstruoznu blokadu nad svojim sunarodnikom. Pokušao je Nando Dekolo da probije, ali ga je Leso zalepio pri tom pokušaju.

4. minut - Keviiiiin Panteeer! Trojka kao kap američkog pleja, kakvo otvaranje meča, dve brze trojke, potom i sjajna odbrana parnog valjka. Isteko je vreme za napad Asvela, potpuno su bez rešenja u ovim momentima. Na drugoj strani Avramović komplikuje, gubi loptu, a iskusni Tajus nakon ofanzivnog skoka poentira iz reketa. Napad za Partizan, Uroš Trifunović je sada demonstrirao leđnu tehniku, izugao čuvara i položio na obruč. Francuski tim sa posedom, Lesor čini ličnu grešku, barem prema proceni sudija, iako deluje da su arbitri napravili kiks. Pons pogađa oba puta,  Trifunović gubi loptu u posedu Partizana, 8:7.

2. minut - Gosti su bolje otvorili meč. Prvo polovičan učian sa linije penala nakon faula Panter pri šutu. Potom i silovito alej-up zakucavanje Ponsa, ali Kevin Panter cepa mrežicu pri šutu za tri, nerešeno je 3:3 i napad za crno-bele.

1. minut - Meč je počeo! Crno-beli kreću utakmicu u petorci - Zek Ledej, Matijas Lesor, Kevin Panter, Uroš Trifunović, Aleksa Avramović.

UOČI MEČA

Crno-beli su se definitivno podigli i sada spadaju u krug timova koji konkurišu za nokaut fazu.

Poraz od Valensije u gostima se izlečio pobedom u večitom derbiju. Nakon 40 minuta kvalitetne košarke izabranici Željka Obradovića su slavili rezultatom 78-79.

Kontrolisali su momci u crno-beloj opremi utakmicu tokom čitavih 40 minuta i zasluženo upisali desetu pobedu na evrosceni.

Najefikasniji na terenu bili su Dante Egzum i Zek Ledej koji su postigli po 20 poena, a dvocifren je bio još i Matijas Lesor koji je sakupio 13 pogodaka.

FOTO: ABA liga

Francuz je takođe bio taj koji je kontrolisao reket, imao je osam uhvaćenih lopti.

U listu strelaca upisali su se još Alen Smailagić (7), Kevin Panter (6), Jam Madar (5), Aleksa Avramović (3), Džejms Naneli (3) i Danilo Anđušić (2).

Danas na megdan stiže ekipa od koje je "parni valjak" doživeo poraz pre mesec i po dana. Kada su se sastali u 13. kolu puleni Ti-Džej Parkera su slavili na svom terenu rezultatom 91-87.

Momci iz Vilerbana su tog dana prikazali sjajnu košarku, a predvodnik na parketu je bio Nando de Kolo koji je meč završio sa 32 poena.

Francuz u proseku postiže 14 pogodaka i to ga čini prvim strelcem ekipe. Odmah iza njega je dvadesetčetvorogodišnji Džona Metjuz koji je na proseku od 11 poena, dok Jusufa Fal ima 9. Nando je takođe i prvi asistent sa 3,5 dodavanja po utakmici.

Partizan će za tri dana otputovati za Kaunas gde će snage odmeriti sa Žalgirisom, nakon toga put ih vodi u Minhen gde će ih čekati bivši trener Andrea Trinkijeri sa svojim izabranicima.

Andrea Trinkijeri foto: D. Stjepanović

Sa druge strane Asvel će dočekati Virtus, a zatim ćemo gledati francuski derbi gde će im protivnik biti Monako.

Ovi rivali su se do sada sastali osam puta, a srpski predstavnik je trijumfovao u tri navrata.

Pet utakmica su igrali u najelitnijem evropskom takmičenju, dok su dva puta vodili "košarkaški rat" i u Evrokupu. Duel koji je odigran 2014. godine bio je prijateljskog karaktera.

Standings provided by Sofascore

REČ TRENERA 

"O TOME DA VODITE RAČUNA!" Željko Obradović upozorio košarkaše Partizana

Trener košarkaša Partizana Željko Obradović izjavio je dan pre utakmice sa Asvelom da njegova ekipa mora da popravi neke stvari koje je u prvoj utakmici slabo radila.

Foto: Tanjug

- Oni su u poslednjem kolu Evrolige odigrali sjajno protiv Fenerbahčea, a onda su (u prvenstvu) imali neke probleme, pa im glavni centar Fal nije igrao. Igrali su u prvenstvu Francuske i izgubili od Monaka, ali mi skauting pravimo prema našoj utakmici i onome što je bilo izuzetno dobro u njihovoj pobedi protiv Fenerbahčea. Oni su igrali strašno agresivno, otvorili utakmicu izvanredno i sjajno šutirali za tri poena. To je ono o čemu moramo da vodimo računa - istakao je Obradović. 

BONUS VIDEO: DA LI JE JOKIĆ NAJBOLjI CENTAR U ISTORIJI NBA? Ova statistika kaže da jeste!

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest