DA LI JE ALKOHOL UNIŠTIO SNOVE NAGETSA O TITULI? Nikola Jokić i Denver ovo nisu ni sanjali da će da ih snađe

D. N.

23. 01. 2023. u 21:48

NIKOLA Jokić je bio i ostao glavna zvezda Denver nagetsa, ali pohod te ekipe na NBA titulu doživeo je nimalo naivan udarac.

ДА ЛИ ЈЕ АЛКОХОЛ УНИШТИО СНОВЕ НАГЕТСА О ТИТУЛИ? Никола Јокић и Денвер ово нису ни сањали да ће да их снађе

FOTO: Tanjug/AP

Junak ove priče, međutim, nije srpski as, već jedan od tri najvažnija šrafa ekipe iz Kolorada, Majkl Porter junior.

Važio je za jednog od najboljih NBA šutera među talentima koji su stigli u ligu, ali ne samo da mu je višegodišnji problem sa leđima pravio problem, već i psiha. Umeo je da "odluta" tokom utakmica, a naročito u odbrani. Zapravo, zbog toga je i svrstavan samo u "igrače s priličnim potencijalom", ne i one "supertalente" oko kojih se pravi medijska i navijačka pompa.


Ipak, uprava Denvera je znala kakav dragulj ima na raspolaganju, što je pokazala i izabravši "MPJ"-a na draftu kada ga niko drugi nije hteo (a mnogi su ga "propuštali" prilikom tog izbora, upravo zbog očekivane vrlo dugačke pauze usled operacije leđa), a pokazali su čelnici nagetsa poverenje i kada su mu ne tako davno dali da potpše unosan ugovor. Zaradiće junak priče ove sezone skoro 31 milion dolara, potom 33,3, pa 35,8, onda 38,3 i na kraju 40,8. Poslednje dve brojke su čak veće i od maksimalne plate koju će u Denveru imati "druga violina" kluba, Džamal Marej.


Ali, sada se desilo nešto što bi mnoge planove možda moglo da poremeti.


Majkl Porter junior je, nesumnjivo, vrhunski košarkaš, ali je vrlo vezan za porodicu i, uz to, vrlo tanke, tek "započete", psihičke čvrstine. O porodici, ključnoj za aktuelnu situaciju, u pasosima niže, a najpre o pomenutoj psihi. Jer je jako bitna.

Da ta stabilnost zaista nije postojala na početku NBA karijere - svedoče pomenuti padovi u igri kada bi odbrambeno "škripao". To nije baš bilo retko, zbog čega su rivali najčešće i smatrali njega najslabijom karikom u defanzivi Denvera, pa "preko" MPJ-a neretko i poentirali. To je potom dovodilo i do češćeg izvođenja ovog krilnog košarkaša iz igre, time i pada njegovog samopouzdanja, pa iako su sve to prekrivali Porterovi ofanzivni "rafali", bilo je jasno da mora da promeni neke stvari:

  • da poradi i na drugim segmentima svoje igre, odnosno da se ne oslanja samo na sjajan dalekometni šut;
  • da prihvati da nije "savršen" kao što je maštao da jeste tokom srednjoškolskih dana tokom kojih je dominirao;
  • da prihvati da uloga koju ima u ekipi nagetsa treba da bude u skladu sa postojanjem ostalih asova, pre svih Jokića, Mareja, a u poslednje vreme i Arona Gordona.


I, MPJ je em poradio na sebi u fizičkom smislu, em počeo da igra i kvalitetniju odbranu i da snažnije uleće pod koš rivala s loptom u naručju, em je, što je mnogo važnije za Denver, psihičku stabilnost pokazivao odličnim izdanjima kad god i protiv koga god je dobijao šansu na način i vreme koje je to trener Majkl Meloun odlučivao.


Međutim...

Kada je pre jučerašnjeg meča Denver - Oklahoma saopšteno da, pored Jokića i još nekoliko igrača, "Majkl Porter junior takođe neće igrati, ali ne zbog povrede već iz privatnih razloga", niko od navijača kluba iz Kolorada nije mogao ni da sanja o čemu se radi:


Mlađi brat MPJ-a, Koban Porter, ubio je jednu osobu vozeći kola. Štaviše, policija je utvrdila da je "prilikom privođenja smrdeo na alkohol i jedva izgovarao reči nakon što je u nedelju ujutru, prošavši svojim kolima kroz crveno svetlo, udario drugo vozilo i jednu osobu tom prilikom usmrtio".


Majkl Porter junior se zbog ove tragedije koja je zadesila nečiju tuđu porodicu, ali i njegovu, udaljio iz tima.


Kada će se vratiti, teško je proceniti. Ali, ako to bude i za dan, dva, pa i sedam - pitanje je u kom stanju će igrati. Jer, njemu je porodica bila i ostala na prvom mestu, a košarka, u kojoj jeste bio srednjoškolski supertalenat, na drugom.


A za Denverove šampionske ambicije važan je usredsređeni Majkl Porter junior. Kao što je bio u poslednje vreme.

"Novosti" će vam to dokumentovati na sledeći način.

Naime, nedugo nakon što je 3. oktobra 2022. zaigrao posle 11 meseci pauze zbog novih leđnih problema, Porter je morao da skoro mesec dana aktuelne sezone propusti zbog drugog peha, s petom. Otkad se vratio, odigrao je 16 mečeva i... Denver je za to vreme delio NBA lekcije - ostvareno je čak 14 pobeda.

Od poslednjih 15 utakmica  nagetsa, Porter je odigrao 14 i imao proseke od 16,4 poena i 5,3 skoka. S njim na parketu Denver je davao čak 9,1 poen više nego što je primao za to vreme. Kada se pogledaju još precizniji podaci o njegovoj formi, samo januarski nastupi, na 11 utakmica od nove godine do sada - imao je "plus/minus učinak" ne 9,1, nego +10,8.


Koliko je psihička stabilnost u ovoj sezoni doprinela i njegovoj ličnoj igri, ali i Denverovoj (ekipa je prva u Zapadnoj konferenciji) svedoči i činjinca da je pretprošle sezone (da se ne daje prevelik značaj činjenici da je imao svega devet nastupa u minulom šampionatu) Majkl Porter junior bio skoro dvostruko manje "koristan" ekipi, sa "plus/minusom" od +5,9.


Ali, nisu važni samo poeni ekipe.


Kada usredsređeni "MPJ" igra ove sezone, onda Denver ima u proseku za 1,3% više skokova nego kad on ne igra, ekipa ima za 1,6% više asisencija nego kada on nije u petorci, ofanzivni rejting tima je za 9,4 poena bolji kada je on na parketu nego kada ga tamo nema, dok ofanzivni rejting rivala pada za čak 7,6 poena kada Porter igra.


Na sve to, u ovom šampionatu je jednom sa 30 poena doprineo da se nadoknadi zaostatak od 20 poena razlike i dođe do pobede, jednom je čak dobio od trenera i "defanzivni lančić" (zapravo ogroman lanac) kao najbolji defanzivac utakmice, što je do akutelne sezone bilo nezamislivo za momka kog su rivali "pikirali" kada bi kretali u napade, a onda...


Onda je cela ta psihička stabilnost narušena činjenicom da mu je mlađi brat od juče - na putu ka dužem ostanku u zatvoru.


Konzumiranje alkohola može, neretko, da uništi više od jednog života, kao što je sučaj sa Kobanom Porterom, ali iako to neće uništiti karijeru njegovog starijeg brata, sigurno će ga u kraćoj ili dužoj budućnosti psihički odvojiti od one čvrstine s kojom je dogurao dokle je s Denverom do ovog vikenda dogurao.


Koliko će odustvo, bukvalno ili u prenesenom značenju, Majkla Portera juniora biti kobno po nagetse u ključnom periodu za osvajanje prve konferencijske pozicije pred plej-of (Denver ima 33-14, Memfis 31-15), ostaje da se vidi. A da li je prva pozicija bitna kad imate dvostrukog MVP-a igrača, kao što je Nikola Jokić, u ekipi? Da, bitna je. 


Sedam decenija NBA istorije kaže da je ekipa koja je prva na tabeli pred plej-of - na kraju osvojila titulu u 67,6% slučajeva. Oni timovi koji su bili drugi - osvojili su 21,6% prvenstava, trećeplasirani u 9,4% slučajeva, a samo dvaput se desilo da su šampionsko prstenje osvajali "plej-of autsajderi" (jednom ekipa koja je bila četvrta na tabeli, Boston 1969. godine, a jednom šesta, Hjuston 1995.).


Naravno, ima važnijih stvari od puke statistike, i ove timske, i one koliko je MPJ napredovao u ovoj sezoni. Ali, dve stvari jesu tačne:


1) u mnogome je za ekipu Majkl porter junior postao daleko bitniji faktor nego što je ikada bio, i to na načine koji mnogi navijači Denvera nisu ni sanjali;
2) njegova osnažena psihička stabilnost mu i jeste omogućila da napravi ovaj važan iskorak.


Sada, sa novonastalom porodičnom, tragičnom situacijom, pitanje je kakav će se Majkl Porter junior vratiti u Denver nagetse.


Ne, nije on nikoga lično ubio, ali mu je brat "jedna od najvažnijih osoba na svetu". I, da, Denver i dalje ima dvostrukog MVP-a, a Nikola Jokić uz sebe ima još sjajnih saigrača. Ali, za šampionski juriš nagetsa o kome se mašta u Kolaradu (i Srbiji) potreban je i stabilan, usredsređen Majkl Porter junior. Zato su jedno pijanstvo, saobraćajni udes i smrtni ishod koji se tada desili, udarac koji bi mogao, ne "sigurno", već mogao, da uzdrma pomenute šampionske snove.


Dok se to ne razjasni, Jokić će, kao i prethodnih sezona, na svoja pleća upreti ekipu i povesti je tamo gde još nije bila - korak iznad dosadašnjeg maksimuma otkako je stigao u NBA, finala Zapadne konferencije.


Za taj dodatni iskorak - MPJ je jako, jako važan. Ne kaže to samo statistika, već svi njegovi saigrači u poslednje vreme, a i trener Majkl Meloun.

Nikola Jokić statistika - sezona 2022/2023.

"Nikola Jokić stats" je pojam koji američki ljubitelji košarke često traže na internetu, jer je i njima nestvarno šta sve srpski as (i) ove sezone radi u NBA ligi. A on trenutno prosečno ostvaruje 25,1 poen po NBA meču, uz 11 skokova i 9,9 asistencija po odigranoj utakmici. 


Proteklu, MVP sezonu 2021/2022., završio je sa prosecima od 27,1 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija, pa kada se uzme u obzir šta radi u ovom šampionatu, onda i ne čudi što je, prema američkim kladionicama, Nikola Jokić postao prvi favorit da opet bude MVP

 

Raspored utakmica Denver nagetsa

Ekipa Nikole Jokića kreće na gostovanja. Najpre vrlo neugodnom Nju Orleansu (sreda, dva sata po našem, srednjoevropskom vremenu), pa dan kasnije ništa manje lakšem rivalu, Milvokiju (u istom terminu). Posle duela sa dvostrukim MVP-em, Janisom Adetokumbom, Jokić će morati na još jednog velikog takmaca, Džoela Embida, protiv čije Filadelfije nagetsi kao gosti igraju u subotu od 21 sat po našem vremenu.

Nikola Jokić - ugovor

Jedna od najtraženijih sportskih stvari na Guglu bila je 2022. godine i "Nikola Jokic contract" - jer je srpski as potpisao antologijski ugovor. Naime, Nikola Jokić bi trebalo da u ovoj, sezoni 2022/2023. zaradi 33.047.803 dolara.

Ugovorom je predviđeno da naredne, sezone 2023/2024. zaradi još više, 46.550.000 dolara. Ali to je samo početak rasta njegovih primanja.

U sezoni 2024/2025. plata će mu biti 50,274 miliona dolara, potom u sezoni 2025/2026. 53.998.000 dolara, a 2026. čak 57.722.000 "zelenih novčanica". Ugovorom je predviđeno da može da pristane i da igra u sezoni 2027/2028. i to za platu od 61.446.000 dolara.

NBA liga - tabela

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!