SRBIJA SLAVILA NAKON VELIKE DRAME: Ovako nešto niko nije očekivao

Александар Илић
Aleksandar Ilić

11. 11. 2022. u 21:56 >> 22:03

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije gostovala je u Njukaslu Velikoj Britaniji. "Orlovi" su slavili rezultatom 74:68

СРБИЈА СЛАВИЛА НАКОН ВЕЛИКЕ ДРАМЕ: Овако нешто нико није очекивао

FOTO: FIBA.Basketball

Teže nego što se očekivalo je Srbija otvorila meč, u prvoj četvrtini "Orlovi" su sa Britancima igrali egal, nakon 10 minuta bilo je 20:21.

Malo su se oslobodili košarkaši Srbije u drugoj četvrtini raspucali su se izabranici Svetislava Pešića za tri, a ujedno su pritegli za nijansu i odbranu. Te je nakon 20 minuta bilo 34:38.

Zaigrala je Srbija znatno bolje u nastavku, do kraja treće četvrtine uspeli su po prvi put večeras da stignu do 10 poena prednosti, ali pred odlučujućih 10 minuta greškama naših košarkaša spustili su se Britanci na 51:46.

VELIKA BRITANIJA - SRBIJA 68:74 (20:21, 14:17, 17:19, 17:17)

Velika Britanija: Bendžamin Mokford 2, Luk Nelson 15, Gabrijel Olaseni 20, Karl Vitl 7, Džordan Vilijams 7, Džamel Anderson 3, Kuin Elis, Dvejn Ogunleje 2, Aron Menzis 2, Džošua Šarma, Devon van Ostrum, Patrik Vilan 10.

Srbija: Danilo Anđušić 14, Marko Jagodić-Kuridža 10, Ognjen Jarmaz 6, Luka Mitrović 5, Aleksa Radanov 10, Nemanja Dangubić, Ognjen Dobrić, Marko Jeremić 3, Stefan Jović, Dušan Ristić 15, Boriša Simanić 8, Uroš Trifunović 3.

Anđušić novim poenima vratio je Srbiju na dvocifrenu prednost, usledila je nešto konfuznija igra u nastavku kada je napad u pitanju što su iskoristili gosti da se vrate na pet poena zaostatka poenima Olisenija sa penala.

Ristić je bio odličan u reketu, kada je lopta uspevala da dođe do njega. Održavala je Srbija u nastavku pet poena prednosti. Treba dodati i da je četa Svetislava Pešića zaigrala bolje u odbrani, te je večeras odlični Nelson konačno krenuo da promašuje sa distance.

Otišla je Srbija i na +9, ali je u završnici viđena velika drama. Vilijams je spustio Britance na pet poena zaostatka. Vilijams je sa penala uspeo da spusti Britance na -4. Na kraju, Srbija je uspela da upiše veoma bitnu pobedu i napravila veliki korak ka Mundobasketu, uprkos tome što je do trijumfa došla malo teže nego što su se možda navijači nadali.

VELIKA BRITANIJA - SRBIJA 68:74

Četvrta četvrtina 17:17

40' Pogodio je za dva poena Karl Vitl. Jaramaz je u najvažnijem napadu pogodio za 68:72, usledio je promašaj Britanaca, a nankon toga i dva penala za Danila Anđušića.

39' Ukrao je Anđušić loptu, pa je potom izgubio nakon toga Radanov je napravio grub faul, a nakon pregleda snimka odlučeno je da Džordan Vilijams dobije samo dva penala. Ubacio je Vilijams prvo i spustio Vritance na -4, a potom je promašio drugo.

38' Vilijams dolazi do lakih poena, vratio je Britance na pet poena zaostatka. Mitrović je naterao Olasenija na faul pri polaganju, promašio je Mitrović oba penala.

FOTO: FIBA.Basketball

37' Nelson je u poslednjoj sekundi položio, uprkos dobroj odbrani.

36' Anđušić je dobro reagovao i vratio Srbiju na +9 polaganjem.

35' Jović je fantastično proigrao, izašla je loopta iz koša, pratio je to Ristić. Nakon toga usledio je promašaj Nelsona za tri.

34' Dušan Ristić je bio sjajan nakon lepe akcije, zakucao je Britance na poster. Potom je do novih poena sa penala došao Olaseni - 59:64. Ponovo je potom Jagodić Kuridža bio na svom večerašnjem nivou, a potom uz dobru odbranu usledio je promašaj Anđušića uz vidljiv faul nad Ristićem koji su sudije prećutale.

FOTO: FIBA.Basketball

33' Vejland trećom trojkom vraća Britaniju na 56:62. Vejland je uspeo da iznudi Faul Simanića. Bio je polovičan.

32' Još jednom, dobra odbrana u igri Srbije, a problemi u napadu. Ukrao je loptu Anđušić, proigrao Ristića koji je promašio.

31' Anđušić vraća "orlove" na +10. Nakon toga dobra odbrana, pa polovičan učinak Ristića sa penala.

Treća četvrtina 17:19

30' Olaseni je pokušao da prođe kroz reket, a jedino što je uspeo jeste da ode na liniju penala. Bio je precizan oba puta. Osmi put večeras Olaseni je završio na penalu, ponovo je bio precizan 51:57, sa druge strane neprecizan je bio Simanić, isčupao je loptu Anđušić, promašio i Jeremić.

29' Fantastično je pokušao Ristić da proigra Simanića, lopta se nećkala, a na kraju odlučila da ne prođe kroz obruč.

FOTO: FIBA.Basketball

28' Precizan je bio Mitrović. Radanov je lepo odigrao u odbrani. Prvi put Srbija je bila dvocifrena - 47:57.

27' Vitl sa penala održava Britaniju u životu. a potom još jednom Anđušić gubi loptu. Pritom je dobio i tehničku zbog simuliranja. Pogodio je penal Vilijams, a potom Srbija šut u poslednjoj sekundi napada, Mitrović ide na liniju penala.

FOTO: FIBA.Basketball

26' Odlično zakucavanje Alekse Radanova, a potom i ukradena lopta Danila Anđušića, ali nije bio strpljiv košarkaš Partizana, te je usledio i promašaj pri šutu zta tri - 44:50.

25' Olaseni je sjajno probio po sredini reketa i poentirao - 44:45.Odlična akcija Srbije koju je krunisao poenima Mitrović, a dobio je i dodatno bacanje koje je iskoristio.

24' Srbija ponovo na plus 5. Pogodio je Ristić za tri. Pogodio je Olaseni sa penala dva puta

23' Udario je Nelson u glavu Ristića pri skoku, a sudije nemo gledaju na protest srpskog košarkaša koji potom ostaje bez lopte pri dodavanju Jeremića.

FOTO: FIBA.Basketball

Tekst potpisa

22' - Džamal Anderson postigao je novu trojku za domaćina, a poentirao je potom i Nelson - 39:40. Ipak, nove poene za Srbiju sa penala postigao je Aleksa Radanov.

21' Pogodio je na startu Marko Jagodić-Kuridža za dva - 34:40.

Druga četvrtina 14:17

20' - Trojka Simanića na dodavanje Jaramaza. Vilijams je pogrešio na drugoj strani, a poslenji napad imala je u prvom poluvremenu Srbija. Nije ga iskoristio Jarmaaz.

19' Jagodić-Kuridža je potom bio odličan i sa penala. Novi minut odmora. Oba penala promašio je Vilijams, ali i šut Ristić.

18' Marko Jeremić je poveo tranziciju, dodao do Marka Jagodića-Kuridže koji izjednačuje - 34:34.

FOTO: FIBA.Basketball

17' Vitl ponovo vraća Britance na +2. Pogodio je uz faul. Promašio je potom Trifunović.

16' Usledio je prazan hod, obe reprezentacije promašuju i lako gube lopte, monotoniju razbija Luk Nelson novim poenima. Dušan Ristić dolazi do nove trojke u narednom napadu.

14' Lagano je položio Vilijams, a na drugoj strani Jagodić-Kuridža izgubio je loptu. Ponovo Vilijams meša odbranu, a Pešić traži tajm-aut.

13' Treću trojku pogodili su gosti. Ovoga puta Trifunović, a pre toga Menzis se upisao - 25:29.

12' U narednom napadu novi faul nad Borišom SImanićem koji ide na liniju. Promašio je ovoga puta dodatno bacanje.

FOTO: FIBA.Basketball

11' Boriša Simanić poentira uz faul. Prethodila je dobra akcija "orlova". Nova trojka Vejlana koji je za sada nerešiva enigma za Srbiju.

Prva četvrtina 20:21

10' Odličnu odbranu igrala je Srbija, a to je Jaramazu dalo priliku za lake poene. Četvrtinu je Olaseni zakucavanjem završio za 20:21

9' Radanov polaganjem prekida, nakon toga trojku je pogodio i Anđušić, vraća se Srbija serijom 5:0. Ipak, Gabrijel Olaseni vraća Srbiju na pola koša, a potom Danilo Ađušić novim poenima diže moral "orlovima.

7' Polovičan je bio Nelson sa penala, odlično su domaći zatvorili reket, promašio je za tri potom i Simanić. Nelson trojkom donosi prvo vođstvo Velikoj Britaniji i podiže seriju na 7:0. 

FOTO: FIBA.Basketball

6' Fenomenalno je Radanov zalomio na prodoru, proigrao je Radanova, a on promašio trojku. U nastavku napada promašio je i Jeremić. Zagrejao se Vejlan koji je pogodio novu trojku.

5' Jović je pri prodoru šutirao iz teške pozicije, promašio je, a Jagodić Kuridža hvata skok, potom biva fauliran uz koš. Goltije na drugoj strani pogađa. Usledilo je lepo dodavanje Jovića i poeni Ristića, a na drugoj strani trojka Nelsona, a uz trojku odgovara Jeremić - 7:12

FOTO: FIBA.Basketball

4' Četvrti pokušaj Jeremića, ovoga puta bio je neprecizan za tri poena. Upisao je Luk Nelson prve poene za Britance - 2:4

3' Tvrd početak utakmice, nove poene sa "penala" postigao je Aleksa Radanov - 4:0. Na drugoj strani Karl Vitl gazi liniju, lopta za Srbiju. Domaćin ima dosta teškoća da uopšte dođe do pozicije.

2' Vodi Srbija 2:0, prve poene postigao je Dušan Ristić.

FOTO: FIBA.Basketball

1' Prvi napad ima Srbija, napad je krenuo preko Jovića. Na startu faul u napadu pravi Jeremić.

19.19 - Veliku podršku ima Srbija u Njukaslu. Navijači "Orlova" već su počeli da popunjavaju dvoranu.

UOČI MEČA

Srbija je trenutno na četvrtoj poziciji sa tri pobede i isto toliko poraza, kao i trećeplasirana Belgija. Velika britanija je na poslednjem mestu sa jednom pobedom uz pet poraza.

Vodeće u grupi su selekcije Litvanije i Grčke. U poslednje dve utakmice selekcija Srbije je nadigrala Grčku sa 100:94 posle produžetka na svom terenu, a potom i Tursku na gostovanju sa 79:72. Na drugoj strani Velika Britanija je pretrpela poraze od selekcija Litvanije i Belgije.

Reč selektora Svetislava Pešića:

Poručio je Pešić da nije mogao da pozove sve na koje je želeo da računa zbog evroligaških mečeva.

- Činjenica je da posle prvog kruga i ostvarenog rezultata, jeste bilo jasno da je neophodno da se pobedama ostvari rezultat koji ostavlja šansu za plasman na Svetsko prvenstvo. To smo uradili u četvrtom prozoru sa najjačim timom jer su bile u jeku pripreme. Te pobede danas nama daju šansu, sa drugačijim timom, i da narednim pobedama ostanemo na tom putu plasmana na šampionat sveta. Balša Koprivica se povredio i mi zbog propozicija FIBA nismo mogli naknadno da pozovemo drugog igrača. Španski klubovi neće pustiti igrače u reprezentaciju. Tako da najverovatnije nećemo moći da računamo na Vanju Marinkovića i Nikolu Kalinića. Očekujemo da Micić dobije dozvolu, kao i Gudurić, Lučić i Jaramaz nakon utakmica Evrolige. Davidovac i Milutinov ipak neće moći da budu sa nama zvog obaveza u VTB ligi., poručio je Pešić.

Na prvom treningu u Njukaslu bili su: Marko Jagodić-Kuridža, Luka Mitrović, Danilo Anđušić, Uroš Trifunović, Aleksa Uskoković, Marko Pecarski, Marko Jeremić, Boriša Simanić, Dušan Ristić, Dušan Miletić, Stefan Jović, Aleksa Radanov, Nikola Topić, Nemanja Dangubić i Ognjen Dobrić koji će obaviti pregled zbog povrede koju je zadobio na sinoćnjoj utakmici između Crvene zvezde MTS i Zadra.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri