DEBAKL PARTIZANA U GRČKOJ: Olimpijakos naneo bolan poraz crno-belima

Novosti online

10. 11. 2022. u 21:43

KOŠARKAŠI Partizana večeras su gostovali grčkom Olimpijakosu. Utakmica koje se igrala u okviru 7. kola Evrolige i u koju je srpski tim uštao desetkovan, završena je ubedljivom pobedom tima iz Pireja rezultatom 87:58.

ДЕБАКЛ ПАРТИЗАНА У ГРЧКОЈ: Олимпијакос нанео болан пораз црно-белима

FOTO: M. Vukadinović

Željko Obradović nije mogao da računa na Alena Smailagića, Aleksu Avramovića, Dantea Egzuma, Danila Anđušića i Uroša Trifunovića. 

Paklena atmosfera u dvorani "Mira i prijateljstva" "pojela" je na početku crno-bele. Serija promašaja, nervoza, izgubljene lopte. Sve ovo bilo je odlika Partizana u uvodnim minutima, a domaćin je to iskoristio i stvorio lep kapital pred nastavak. 

Kada je Papanikolau pogodio za tri sredinom prvog kvartala na semaforu je stajalo 14:4 za Olimpijakos. Obradović je reagovao tajm-autom, a po povratku na parket Partizan se oslobodio početnog šoka.

Kevin Panter i Džejms Naneli nosili su ceo tim praktično na svojim plećima. Amerikanci su izmišljali poene, probijali odbranu, šutirali, ali i pogađali pod udvajanjima i preko ruku igrača grčke ekipe koji su kidisali u defanzivi. 

FOTO: ABA

Uspeo je srpski tim u nastavku i da iskontroliše reket i na odmor ode sa svega 7 poena minusa. Svega, jer je delovalo da će ranjeni Partizan doživeti katastrofu u Pireju nakon uvodnih minuta.

Ono što su izbegli u prvom poluvremenu crno-beli nisu uspeli u drugom. Skraćena rotacija ostavila je veliki danak. Pokušao je Lesor da dobrom rolom unese neku novu energiju u svoj tim, ali nije imao podršku drugih saigrača.

Stao je Panter, stao je i Naneli, a Slukas i Larenzakis nastavili su da "sipaju so na rane "desetkovane čete Željka Obradovića. Prednost je rasla iz minuta u minut, a domaći navijači u delirijumu su nosili svoj tim ka velikom trijumfu.

Čak 14 trojki iz 27 pokušaja Olimpijakosa, strašna rola Janulisa Larenzakisa koji je imao 14 poena. Jedan više ubacio je Vezenkov, dok je Slukas uz 17 poena imao i osam asistencija.

"Parni valjak" je imao čak 20 izgubljenih lopti, najviše Glas (5), pa Naneli (4). Panter i Naneli bili su najefikasniji u redovima Partizana sa po 14, a Papapetru je ubacio 12 poena.

Standings provided by Sofascore

ČETVRTA ČETVRTINA, OLIMPIJAKOS - PARTIZAN 87:58

39. minut - Vezenkov polaže za +28, crno-beli pred teškim porazom. Doduše, odlično su se borili tri četvrtine, s obzirom na jako skraćenu rotaciju.

37. minut - U četvrtoj deonici Olimpijakos je napravio veliku seriju - 14:2. Zahvaljujući tome ima ogroman plus - 82:56. Potpuni debakl Partizana u Pireju je na pomolu.

35. minut - Jam Madar promašuje za tri, a Larenzakis pogađa trojku. Deluje da više nema nade za crno-bele. To je sada velikih 20 poena prednosti za ekipu iz Pireja, 76:56.

34. minut - Ledej gubi loptu, a onda ples Slukasa kro odbranu Partizana i mirno pologanje reprezentativca Grčke, 73:56. 

33. minut - Larenzakis pogađa jedno od dva penala, Slukas potom za tri, a Kevin Panter izmišlja poene i preko ruke pogađa i prekida period od skoro tri minuta igre bez koša crno-belih, 71:56- 

TREĆA ČETVRTINA, OLIMPIJAKOS - PARTIZAN 68:54

30. minut - Glas sada promašuje za tri, a potom i pravi faul. Partizan nije u bonusu još, ali bilo bi bolje da jeste. Larenzakis pogađa za tri, Ledej dobija monstruoznu rampu od strane Fala, a onda Larenzakis uz falu prodire i poentira, Partizan na konopcima, 68:54.

29. minut - Loša odbrana Partizana, Slukas odlično asistira Laranzakisu u srce reketa, a ovaj pogađa za 62:54. 

28. minut - Sjajna asistencija Glasa samo što je ušao u igru. Potom odlična odbrana Željkove čete, a Panter pogađa uz faul. Amerikanac potom pogađa i dodatno slobodno bacanje, 60:54.

27. minut - Crveno-beli poentiraju, Papapetru potom i sa temperaturom do 10 poena, pa Kenon pogađa, pa potom i trojka Janulisa Larenzakisa i Olimpijakos ponovo ima dvocifrenu prednost, 60:49.

25. minut - Vezenkov pogađa za tri. Bugarski reprezentativac pokazuje svoj kvalitet, pa potom i gorostasni Fal do lakih poena iz reketa. Ali Lesor sada hvata pravi ritam. Silovito zakucavanje centra Partizana, 53:47.

KK Partizan / Dragana Stjepanović

24. minut - Konačno poeni za Partizan nakon tri minuta igre u nastavku. Papapetru pogađa za tri, a potom i silovito zakucavanje Nanelija, Partizan ponovo hvata rezultatski priključak! Sada i Lesor poentira, 48:45.

22. minut - Nervozan početak meča obeju ekipa prekida Slukas trojom. Olimpijakos ide na plus 10.

DRUGA ČETVRTINA, OLIMPIJAKOS - PARTIZAN 45:38

20. minut - Igra se koš za koš. Novu trojku pogodio je Piters, ali sa druge strane novi poeni Ledeja. Ne dopušta Olimpijakos Partizanu da se približi. Prvu trojku pogodio je Papapetru, dok sa druge strane istom merom uzvraća Vezenkov. Serija 4:0 za Partizan pred odlazak na odmor. Nestvarno veče Kevina Pantera i Džejmsa Nanelija. Amerikanci drže crno-bele u životu. 

Naneli na 12 poena, Panter do 9 na poluvremenu. Oni su najefikasniji akteri susreta trenutno, iza njih je kostas Slukas sa 9 poena. 

17. minut - Nervozan period Partizana, niz promašaja i izgubljenih lopti. Vazenkov je to dva puta iskoristio. Potom Lesor prekida seriju, ali Kostas Slukas za tri, pa zatim i Piters, 39:29. 

15. minut - Ponovo precizan Panter! Ponovo je čudesni plej Partizana uhvatio prepoznatljivi ritam, 30:25.

13. minut - Nova trojka Nanelija! Potom Olimpijakos ne koristi napad, A Naneli na ofanzivnom skoku nakon promašaja Lesora. Amerikanac postiže poene iz reketa i održava rezultatski priključak, 30:23.

11. minut - Poentira Ledej, pa trojka Pitersa, peti vezani poen centra, vodi Olimpijakos - 27:16.

PRVA ČETVRTINA, OLIMPIJAKOS - PARTIZAN 22:14

10. minut - Treća trojka u nizu na meču! Sada Naneli pogađa, a potom je i Kevin Panter promešao odbranu tima iz Pireja i pogodio, sada je 22:14. Papapetru je ušao u igru i ispraćen je zvižducima domaće publike, kao bivši košarkaš velikog rivala grčkih crveno-belih - Panatinaikosa. Zanimljivo da je u hali i legenda srpske košarke, koja je došao da podrži svoj voljeni tim u Pireju.

BODIROGA UZ PARTIZAN: Predsednik Evrolige došao u Atinu zbog crno-belih 

9. minut - Crno-beli nisu realizovali napad, a Papanikolau ne prašta dva puta. Malo pre je promašio van linije 6,75, ali sada pogađa, 22:9.

7. minut - Poentira Olimpijakos, potom Ledej ne pogađa iz ugla, ali omaleni Jam Madar se ušunjao u reket protivnika i pokupi ofanzivni skok. Ekstra posed donosi poene Beograđanima. Ali potom nakon promašaja Papanikolaua i Olimpijakos dolazi do ofanzivnog skoka, a Ajzea Kenan trojkom donosi prednost svom timu od 19:9. 

6. minut - BUM! Trojka Kevina Pantera. Amerikanac je jedini koji vuče svoj tim. Desetkovani Partizan ne zna šta ga je snašlo u Pireju. Vazenkov promašuje za tri, a potom Kevin Panter u svom stilu naskače, ali promašuje sa poludistance. 

FOTO: KK Partizan/Tviter

5. minut - Jam Madar gubi loptu, ali isto su učinili i Grci, pa Panter pogađa u tranziciji. Ali Papanikolau ekspresno pogađa trojku na drugom kraju, 14:4.

4. minut - Naneli je uzvratio poenima uz faul, ali je promašio dodatno slobodno bacanje. Potom serija gostiju 5-0. 

2. minut - Loš start crno-belih. Madar i Panter su pokušali u završnim sekundama napada van linije 6,75. Obojica promašuju nakon agresivne odbrane domaćina. Olimpijakos lagano probija reket u dva navrata za 4:0. Potom je Madar promašio iz naskoka u visini linije penala, a Saša Vazenkov odvodi svoj tim na 6:0.

Partizan počinje meč u petorci: Madar, Naneli, Panter, Ledej, Lesor. Na klupi je Papapetru koji je bio pod upitnikom zbog temperature.

UOČI MEČA

Tog 7. maja 2010. godine ispisale su se neke nove stranice košarkaške istorije. CSKA, Barselona, Olimpijakos i Partizan bili su "osvajači" karata za fajnal-for koji se održavao u Gradu svetlosti.

Duško Vujošević je sa klupe predvodio "crno bele", tačnije neka nova imena koja do tada nisu bila poznata široj košarkaškoj javnosti.

Na jednoj strani parketa su istrčali Lester Bo Mekejleb, Lorens Roberts, Slavko Vraneš, Jan Veseli i Dušan Kecman. 

FOTO: EPA

Dok su na drugoj ogromnu količinu novca koja je uložena u klub pravdali Miloš Teodosić, Skuni Pen, Linas Kleiza, Džoš Čildres i Sofoklis Skorcijanitis, a na klupi je sedelo dobro poznato lice Panajotis Janakis.

Sve je išlo kako treba, svi su videli beogradski Partizan u velikom finalu protiv Barselone, međutim, Teodosićev promašaj je srušio sve snove. Čildresovo hvatanje lopte i ubacivanje u koš je odvelo Pirejce u produžetak posle kojeg su grčki navijači počeli sa slavljem.

Dvanaest godina je prošlo. Večeras će akteri biti neka nova lica, ali kod navijača rane još uvek nisu zarasle, jer verovatno dokle god je crna boja u kombinaciji sa belom, ostaće i sećanje na taj Pariz.

Željko Obradović predvodiće neku novu gardu, onu koja se u poslednjih nekoliko mečeva ponaša kao prava vojska.

FOTO: ABA liga/ Dragana Stjepanović

Posle tri poraza na startu takmičenja, došlo se i do bodova. Savladani su Virtus Bolonja, Žalgiris i Panatinaikos.

Sa druge strane je pirejski tim koji igra neverovatnu košarku, međutim, očigledno je da je došlo do blagog pada forme. Upisana su dva poraza u nizu - od Monaka i Valensije.

REČ TRENERA

Trener Željko Obradović na raspolaganju će imati samo osam igrača, s obzirom na to da su povređeni Balša Koprivica i Dante Egzum, odranije Alan Smailagić i Aleksa Avramović, a u selekciji Srbije su Uroš Trifunović i Danilo Anđušić. Na sve to nadovezala se i temperatura Janisa Papapetrua koji je neizvestan za ovo gostovanje. Ipak, bilo je i dobrih vesti, "grobarima" drago lice ponovo je na trenizima "parnog valjka". 

- Godinama igraju zajedno, sve karakteristike koje su poznate jesu da trče u kontranapadu, a na pola terena imaju dva plejmejkera - Volkapa i Slukasa. Nemamo pravo da se žalimo, probaćemo da igramo u ovim okolnostima onoliko koliko možemo. Na sreću, na treningu je bio Alen Smailagić, nije u stanju još da putuje, niti da pomogne ekipi. Ne sećam se da smo imali pritisak, jedini koji postoji jeste između nas u ekipi. Kada verujemo u ono što radimo, sve je u najboljem redu - istakao je Obradović za klupski sajt.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)