GROTLO PIONIRA PROGUTALO NEMCE! Zvezdin prvenac u Evroligi: Delije imaju novog heroja

Novosti online

28. 10. 2022. u 17:01

KOŠARKAŠI Crvene zvezde ugostili su Bajern u petom kolu Evrolige. Utakmica koja se igrala u hali "Aleksandar Nikolić" završena je trijumfom izabranika Vlade Jovanovića rezultatom 78:72. .

ГРОТЛО ПИОНИРА ПРОГУТАЛО НЕМЦЕ! Звездин првенац у Евролиги: Делије имају новог хероја

FOTO: ABA liga

Veče nije moglo početi bolje po tabor i navijače tima iz Ljutice Bogdana. Strahovalo se bi Ben Bentil mogao da propusti gostovanje Bavaraca, ali se to nije dogodilo, te se veliko pojačanje šampiona Srbije našlo u startonj petorci.

Na klupi je sedelo novo-staro lice, Nemanja Nedović se skinuo za ovaj meč na oduševljenje delija koja su sa nestrpljenjem čekale da ponovo gledaju svog miljenika u crveno-belom dresu.

Na terenu rapsodija u crveno-belom. Totalna dominacija Zvezde u prvoj deonici. Ben Bentil je demonstrirao kakvu meku ruku poseduje, a Luka Vildoza se igrao sa svojim čuvarima i plesao po parketu Pionira. Upravo je Argentinac pogodio van linije 6,75 kada su crveno-belih otišli na velikih plus 15 (23:8).

Foto: Evroliga

Delovalo je da je Bajern na kolenima, i da su već u prvom kvartalu Beograđani slomili ekipu Andree Trinkijerija. 

Ipak usledio je veliki povratak. Agresivna odbrana Zvezde nosila je sa sobom svoj danak, veliki broj faulova. Hasan Martin i Branko Lazić su već sredinom druge četvrtine zaradile po tri lične greške.

Gost je sa linije penala topio kapital beogradskih crveno-belih, a nišanske sprave namestio je večeras nestvarni Kasijus Vinston čijim je poenima Bajern potpuno preokrenuo meč, na semaforu je stajalo 44:36. 

Ipak, u tom trenutku u igru ulazi Nemanja Nedović, i upravo njegova energija i pet vezanih poena u finišu prvog poluvremena obezbedili su minimalno vođstvo domaćinu pre odlaska na odmor.  

FOTO: KK Crvena zvezda

A onda ponovo nestvarni Luka Vildoza uzima konce igre u svoje ruke. Argentinac je preuzeo ulogu lidera od samog starta i videlo se po njegovoj energiji i reakcijama publike da Zvezda ima novog vođu na terenu. 

Do kraja četvrtine najnovija akvizicija beogradskih crveno-belih već je upisala 20 peona i stvorila suficit od 11 poena prednosti pred poslednji kvartal. 

Bila je to dovoljna prednost, pa je tako tim sa Malog Kalemegdana uz kompaktu odbranu i guranjem lopte u reket uspeo da upiše prvi trijumf u ovogodišnjem izdanju Evrolige. Grotlo dupke punog Pionira progutalo je ove večeri Nemce!

Najarspoloženiji u domaćem sastavu je bio Luka Vildoza sa  20 poena, šest skokova i šest asistencija, Dobrić je brojao do 12, Bentil je imao dabl-dabl učinak sa 12 poena i 13 skokova, a Nedović zabeležio 11 poena na debiju.

Kod Bajerna, Kasijus Vinston je imao 18, a dvocifren je bio i Elijas Haris 10 poena. Od srpskih košarkaša u redovima Bajerna, Lučić je imao 12 poena, a Jaramaz četiri.

Zvezda je trenutno na skoru 1-4, dok je Bajern jedina ekipa bez pobede i sa pet poraza na poslednjem mestu elitnog takmičenja. U narednom kolu crveno-beli gostuju Monaku, dok ekipa iz Minhena dočekuje aktuelnog šampiona Anadolu Efes.

Standings provided by Sofascore

ČETVRTA ČETVRTINA

39. minut - Bajern se vraća iz mrtvih ponovo! Lučić je ukrao loptu i poentirao uz oštar faul, samo plus četiri. Potpuno neočekivnao sledi dramatična završnica. Faul nad Nedovićem. Ovo je njegov 11 poen. Ponovo šest poena prednosti za Zvezdu.

38. minut - Monstruozno zakucavanje Bena Bentila! Pionir na nogama! Zvezda vodi 76:67.

37. minut - Bajern na pragu novog povratka! Lučić pogađa, 72:67. Polaganje Hasana Martina, kako bitni poeni za srpskog predstavnika. Ponovo je osetnih plus 7. Nemci promašuju za tri u narednom napadu. 

36. minut - Petrušev sa dva velika promašaja. Trenuci nervozne igre obeju ekipa, 72:62 pred poslednjih četiri minuta igre.

34. minut - Petrušev koristi visinu i snagu i poentira - 72:60.

33. minut - Dobrić je ponovo pogodio, pa je Lučić dao prvu trojku na meču - 70:60.

31. minut - Obe ekipe nisu realizovale svoje početne napade u poslednjoj deonici. A potom Ognjen Dobrić iz ugla za tri, ide Zvezda na plus 11.

TREĆA ČETVRTINA, Crvena zvezda - Bajern 65:57

30. minut - 59:56, i ponovo Vildoza! Još jedna trojka argentinskog plejmejkera, baš onda kada je bilo najpotrebnije. Potom i Ben Bentil pogađa za dva. Hasan Martin pogađa jedan penal, 62:56. Bajern pogađa, a potom ponovo Vildoza, dotrčavajuća trojka, 20 poena pleja crveno-belih. Zvezda vodi 65:57.

28. minut - Serija gostiju 8:0! Dve vezane trojke, jednu od njih pogodio je Kori Volden, ponovo je nerešeno.

27. minut - Višeminutni post prekida Nemanja Nedović, lep poen sa poludistance, Zvezda vodi 53:48. Sada je i Petušev fauliran i konvertuje oba penala za sada već novu osetniju prednost domaćina, 55:48.

24. minut - Osma izgubljena lopta Zvezde, Bajern ima duplo manje. Hobs promašuje trojku za Bajern, ali sada i Vildoza gubi loptu, sada je to već deveta. Nerešeno, 48:48. Bonga pravi faul nad Lukom Vildozom, koji donosi plus tri svom timu. 

23. minut - Petrušev pogađa oba penala, ponovo plus tri za Zvezdu. Ali Vejler-Bab ulazi u igru i pogađa za tri i za novo izjednačenje. Ponovo prekršaj nad Petruševi, ali ovoga puta koristi samo jedno slobodno bacanje. 

22. minut - Lazarević gubi loptu, a Kasijus Vinston nastavlja da zatrpava koš Zvezde. Poeni uz zvuk sirene, 46:45.

21. minut - Monsturozno zakucavanje Džona Holanda! 46:43.

DRUGA ČETVTINA, Crvena zvezda - Bajern 44:43

20. minut - Kakva trojka sa 10 metara Vildoze! Ali Vinston ponovo uzvraća, 43:41. Zvezda ima poslednji napad, Nemanja Nedović pogađa za tri!  Kraj prvog poluvremena. Zvezda ima plus jedan, ali sigurno da neće biti Jovanović zadovoljan nakon što su njegovi igrači prokockali i plus 15. 

18. minut - Jaramaz promašuje za tri, kupi to Filip Petrušev, ali nesporazum Dobrića i Nedovića, Bajern ponovo ima posed, 38:36 za Bavarce, a ubrzo i novi poeni, 40:36. Niko nije mogao ovo pretpostaviti nakon furioznog starta Zvezde i plus 15. 

17. minut - Nemanja Nedović ponovo na parketu! Bolje nije moglo, prvi dodir sa loptom i odma polaganje za oduševljenje prepunog Pionira. Hasan Martin pravi već treću ličnu grešku, isto toliko ima i Branko Lazić. Imaće skraćenu rotaciju Jovanović, barem u narednom periodu odmoriće ovaj defanzivni duo sigurno. Teško da će biti na parketu do odlaska na veliki odmor.

16. minut - Jovanović uvodi Vildozu na parket ponovo, a on nastavlja tamo gde je i stao i poentira za 34:31. Rubit van balansa, sa jedne noge za svoj osmi poen i 34:33. Zvezda ne koristi svoj napad, a nestvarni Kasijus Vinston pogađa sa devet metara. Šok u Pioniru, istopila se ubedljiva prednost tima sa Malog Kalemegdana.

15. minut - Ivanović gubi loptu, pa pravi i faul uz koš Vinstona. Izabranici Andree Trinkijerija na minus 1.

14. minut - Od minus 15, do minus 2. Bajern preko Vladimira Lučića dolazi na samo jedan posed razlike. Na drugoj strani Dobrić lepo polaže loptu i prekida seriju gostiju.

13. minut - Tri promašene trojke u nizu Zvezde. Prvo Markovića dva puta, a onda i Dobrić uz zvuk sirene iz ekstra poseda. Kasijus Vinston je fauliran pri šutu za tri. Plej Bajenra koristi sva tri slobodna bacanja, i evo Bavaraca na 30:26.

12. minut - Gosti su realizovali naredna dva napada i ne dozvoljavaju Zvezdi da se odlepi, ponovo plus sedam.

11. minut - Zvezdina agresivna igra nosi sa sobom veliki broj faulova. Sada je nad Herisom načinjen faul pri šutu. I on pogađa samo jedno. Bentil šutira iz ugla, promašuje, ali Lazarević hrabro kupi ofanzivni skok i poentira, 30:18.

PRVA ČETVRTINA, Crvena zvezda - Bajern 28:17 

10. minut - Ulazi se u penal završnicu već u prvoj četvrtini. Sada će Rubit na liniju penala nakon faula Filipa Petruševa, koji ne može da se pomiri sa odlukom sudije. Rubit koristi jedno i smanjuje na plus 9. Bentil promašuje u zadnjoj sekundi napada, ni gosti ne koriste poslednji posed, a Jaramaz u poslednjoj sekundi prve četvrtine pravi faul i šalje Bena Bentila na liniju penala. On pogađa oba za 28:17.

9. minut - Jaramaz je pokušao da probije granitnu odbranu Zvezde. Domogao se srpski reprezentativac koša, ali ne pogađa kroz šumu ruku. Rubit krade ofanzivni skok, Martin pravi faul nad njim, a i Rubit je sada polovičan sa linije penala. 24:14. Neoprezan Vildoza, Argentinac gubi loptu, a gosti pogađaju iz tranzicije, 24:16. Vildoza se potom iskupio za grešku i pogodio oba slobodna bacanja.

8. minut - Mini serija 4:0 gostiju. Rubit je realizovao oba penala i smanjio na 23:13. sada je i Hasan Martin fauliran. Martin polovičan. 

7. minut - Trojka Vildoze! Trese se Pionir! Bajern na kolenima, 23:8. Jaramar je fauliran, koristi jedno slobodno bacanje bivši plej Partizana. Petrušev na drugoj strani promašuje zicer, 23:9.

6. minut - Bum bum bum! Šta radi Ben Bentil, nova trojka, sada i on ima 2/2 iz igre. Ponovono vođstvo od sedam poena prednosti srpskog tima.

Potom Lučić promašuje za Bajerna, a Vildoza probija odbranu rivala i polaže na obruč. Gosti gube loptu, a Vildoza maestralno asistira Hasanu Martinu koji zakucava, i to iz faul. Plus 12 za Zvezdu!

5. minut - Ponovo Zipser za tri! Trojka kao kap, 2/2 iz igre i preko potrebni poeni Bajerna koji drži rezultatski priključak, 12:8. 

4. minut - Arbitri pokazuju da je u pitanju nesportski faul. Vildoza pogađa oba slobodna bacanja. Lopta sa strane za šampiona Srbije, Dobrić je pokušao van linije 6,75, ali ne pogađa. Potom ofanzivni skok, i Dobrić pogađa za dva posle popravnog. Zvezda vodi 12:5.

3. minut - Prvi poeni iz igre za Bajern, Zipser je pogodio za tri. Mitrović munjevito uzvraća lakim poenima iz reketa, 8:5.

2. minut - Bajern nije realizovao napad, a stiže brza kazna, gorostasni Ben Bentil pokazuje kako meku ruku ima. Sjajan šut za tri nove akvizicije Beograđana, 6:2.

1. minut - Gilespi pravi ofanzivni faul već u devetoj sekundi početnog napada Nemaca. Potom Ognjen Dobrić pogađa za tri u posedu Zvezde, odlično otvaranje 3:0. Gosti koriste dva slobodna bacanja, a Lazarević promašuje van linije 6,75.

18:50 - Zvezda će biti ojačana za ovaj susret s obzirom da se ekipi Vladimira Jovanovića priključio Nemanja Nedović koji se oporavio od povrede koju je zaradio na Evrobasketu. Najveće pojačanje tima sa Malog Kalemegdana moglo bi tako da debituje u novoj eri tima čiji je dres već sa mnogoi uspeha nosio.

FOTO: KK Crvena zvezda

Tu je i Ben Bentil oko čijeg zdravstvenog stanja se spekulisalo. Veče nije moglo da krene bolje za pristalice šampiona Srbije i Jadrana.

Jovanović se odlučio za sledećih 12 igrača: Džon Holand, Luka Vildoza, Stefan Lazarević, Luka Mitrović, Branko Lazić, Hasan Martin, Ognjen Dobrić, Nikola Ivanović, Nemanja Nedović, Stefan Marković, Filip Petrušev i Ben Bentil.

UOČI MEČA

U regionalnom prvenstvu "crveno-beli" za sada nemaju problema, sa skorom 3-0 jedina su neporažena ekipa uz Partizan.

Ali na evrosceni stvari stoje drugačije. Na samom startu zabeležen je poraz od aktuelnog šampiona Anadolu Efesa. Igra u većem delu tog meča je nagoveštavala da bi u nekim narednim duelima srpski tim mogao do prvih bodova, međutim, do toga nije došlo.

Najpre je stigao poraz od Panatinaikosa, a zatim i od Baskonije, odnosno Real Madrida.

Što se tiče meča poslednjeg kola, "kraljevi" su se brzo rezultatski odlepili i tu više nije bilo povratka. Izabranici Vladimira Jovanovića su u par navrata "topili" prednost, ali ipak je protivnik previše iskusan i kvalitetan da bi dozvolio bilo šta više od toga.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Danas na megdan dolazi tim koji takođe nije osetio čari pobede u najelitnijem evropskom takmičenju.

Na samom startu izabranici Andree Trinkijerija su napustili "Audi Dom" pognute glave, bolji od njih bio je Itudisov Fenerbahče.

Nakon toga je usledio "crni niz" za koji su "krivi" Virtus Bolonja, Barselona i Milano.

Delovalo je kao da će duel protiv "manekena" otići u pravom smeru za "Bavarce", međutim, Bili Beron se potrudio da do toga ne dođe, trojka preko ruke na 20 sekundi do kraja je srušila sve snove i utišala domaće navijače.

Bilo kako bilo, biće ovo "borba za prvenac", nakon ovog kola na začelju će ostati samo jedan tim, drugi će, kako stvari stoje, "isplivati" i koliko-toliko podići samopouzdanje.

Standings provided by Sofascore

Ovi rivali su se sastali prošle godine dva puta i svako je trijumfovao na svom parketu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!