NEOČEKIVANA ZVEZDA EVROBASKETA: Želeli ga Zvezda i Partizan, zbog Rusa ga navijači terali iz reprezentacije, a sada mu se klanja cela nacija

Novosti online

16. 09. 2022. u 17:42

MATEUŠ Ponitka (29) odveo je poljsku košarkašku reprezentaciju do čudesnog dostignuća. Igrao je sa njom četvrtfinale svetskog prvenstva u Kini 2019. godine, a sad je u polufinalu Evrobasketa. Voli veliku scenu i tada pruža najbolje partije, na šta je verovatno uticao i trnovit put koji je krčio do košarkaškog vrha Starog kontinenta.

НЕОЧЕКИВАНА ЗВЕЗДА ЕВРОБАСКЕТА: Желели га Звезда и Партизан, због Руса га навијачи терали из репрезентације, а сада му се клања цела нација

FOTO: EPA

Ponitka nije od juče. Ima srebrnu medalju sa kadetskog Svetskog prvenstva. Počeo je u rodnom Ostrówu Wielkopolskom, a potom je igrao u Varšavi, Gdinji, Zelenoj Gori, Belgiji, Turskoj, Španiji, Rusiji. U Zenitu je postao oslonac i kapetan, ali zbog rata između Rusije i Ukrajine morao je otići.

Letos ga niti jedan klub iz Evrolige nije želio. Nije im bio dovoljno dobar pa se skrasio u Ređo Emiliji, koji igra samo Ligu šampiona, takmičenje koje je kvalitetom daleko ispod Evrolige, a nikada nije nosio dres nekog NBA tima.

Pre više od 12 godina u Hamburgu je održano kadetsko Svetsko prvenstvo. Za poljski tim samo učestvovanje na takvom događaju bilo je veliko dostignuće. Belo-crveni su međutim igrali sjajno i stali tek u finalu, kada su izgubili od reprezentacije SAD-a. Ponitka je izabran u najbolju petorku turnira, pored ostalih uz njega je stajao Bredli Bil, velika NBA zvezda.

Ponitka je u inostranstvo otišao već sa 18 godina, i to u Hamburg. Tamo nije išlo pa se vratio u poljski Prokom, gde je igrao u Evroligi sa 19 godina. Dve je sezone potom proveo u belgijskom Ostendeu, vratio se na jednu u Zelenu Goru, koja je tada bila na čelu Evrokupa, a potom je igrao u Turskoj, Španiji i Rusiji. Tamo je najpre igrao za Lokomotivu Kuban, a potom se skrasio u Zenitu.

Uskoro je postao okosnica ovog kluba i njegov kapetan, izgradio je odličan odnos sa trenerom Ćavijem Paskvalom. I dalje bi bio igrač Zenita da nije bilo rata, u to nema sumnje. U međuvremenu je Ponitka odigrao još jednu utakmicu u Rusiji, a rat je već besneo u Ukrajini. Što su mu u Poljskoj mnogi jako zamerili i vršili pritisak na Ponitku u javnosti.

FOTO: EPA

- Nedavno su mnogi navijači hteli da se povučem iz reprezentacije - izjavio je Ponitka.

Ovogodišnje leto bilo mu je jako teško. Od evroligaša za Ponitku su se najozbiljnije zanimali Partizan i Zvezda, no razgovori nisu urodili plodom. Na kraju je ipak odlučio potpisati privremeni ugovor u Italiji, jer je gotovo pola godine bio bez klupske košarke.

Dogovorio se s italijanskom ekipom Ređo Emilija, koja je igrala samo Ligu šampiona. Formalno, ugovor stupa na snagu nakon Evrobasketa i vredeće najduže tri meseca. Kada vidite kako igra na Evrobasketu, jasno je da će tamo teško ostati i ta tri meseca.

Ponitku sada obožavaju svi navijači poljske reprezentacija, no pre Evropskog prvenstva to nije bio slučaj, ne samo zbog igranja u Rusiji. Ponitka je u otvorenom sukobu s delom porodice i ne razgovara s roditeljima i bratom, što se ne sviđa mnogima.

Pogotovo što mu je brat Marcel takođe košarkaš. Stvar je dospela u javnost kada je Marcel u jednom od intervjua izjavio da je od trenera Igora Miličića saznao da je Mateuš odgovoran za njegov izostanak u nacionalnoj selekciji.

FOTO: FIBA.Basketball

Mateuš je to naravno demantovao, kao i Miličić, ali stvari su već bile izmakle kontroli. Ponitka je čak rekao da razmišlja o odlasku iz reprezentacije jer smatra da mu se iza leđa igraju neke igre. Na kraju je iz Izmira (gđe odnedavno živi) doletio u Istanbul dan pre prvog treninga ekipa. A u intervjuu za "Przegląd Sportow", čak je i otvoreno pričao o razlozima sukoba u svojoj porodici.

Zašto nije zaigrao u NBA ligi? Godinama se smatralo da nema dobar šut. Tokom Evrobasketa pogodio je 11 trojki iz 34 pokušaja. Verojatno mu nedostaje i bolja fizička sprema. Bilo bi logično očekivati da će se nakon Evrobasketa klubovi iz NBA javiti? Baš i ne, ima 29 godina, bek je, nije snažan, nije tako brz, ali je strahovito talentovano i srčan.

Doduše, Luka Dončić je nakon utakmice u njemu rekao puno lepih stvari.

- Nisam iznenađen njegovom igrom. Igrali smo već nekoliko puta jedan protiv drugog. On je jako dobar igrač, sjajan vođa - rekao je Dončić o Ponitki i dodao:

- On je verovatno igrač za NBA, ali ja ne odlučujem, nisam generalni menadžer, nego igrač.

Ponitka će za početak biti sretan da ga uzme neki klub iz Evrolige. I da se zauvek "pomiri" s poljskim navijačima.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri