MVP SRBIJA! Osvanuo dokumentarac Evrolige o velikim dostignućima trojice srpskih asova (VIDEO)

V. PRERADOVIĆ

13. 05. 2022. u 22:29

ZEMLjA MVP-ijeva, dokumentarac Evrolige zasnovan na osvajanju individualnih vrhova trojice srpskih košarkaša prethodne sezone, ugledao je svetlost dana u susret nadolazećem fajnal-foru u Beogradu (19-21. maj).

МВП СРБИЈА! Освануо документарац Евролиге о великим достигнућима тројице српских асова (ВИДЕО)

FOTO: AP/Evroliga

Glavni junaci 60-minutnog filma su dvostruki MVP NBA lige Nikola Jokić, aktuelni MVP Evrolige Vasilije Micić i MVP tek završenog Evrokupa Miloš Teodosić, koji je osvojio i nagradu za najkorisnijeg igrača finalne utakmice ovogodišnjeg drugorangiranog evropskog takmičenja.

- Najbolji igrači tri najprestižnija svetska košarkaška takmičenja potiču iz iste evropske zemlje, Srbije. To je više nego slučajnost bez presedana, to je svedočanstvo strasti te zemlje prema igri i nebeskog talenta koji se tamo rađa i neguje - ovim rečima se daje okvir filmu snimanom u Somboru, Valjevu i na Kopaoniku, mestima koja su iznedrila Jokića, Teodosića i Micića.

- Za tako malu zemlju kao što je Srbija, sa toliko malo ljudi, velika je čast i privilegija predstavljati je na ovaj način - rekao je Micić u dokumentarcu. - Meni to posebno znači jer sam jedan od ovih momaka i to će imati veliki značaj za istoriju košarke. Svako od nas je ovo zaslužio.

Jokićeva priča je sasvim posebna, od momka iz malog kluba kao što je Mega do dvostrukog najboljeg igrača NBA, najglobalnije lige u svetu sporta.

- Iskreno, nisam nikada razmišljao o odlasku u NBA. Kada sam počinjao da igram košarku, moj cilj je bio da igram u Evroligi, jer je to najviši rang takmičenja u mojoj zemlji - priča Jokić. - Mogao sam da igram u velikim klubovima u Srbiji i napornim radom dođem do toga, ali kada su me Denver Nagetsi draftovali, to je bila prilika da postanem NBA igrač.

Teodosić je krenuo drugim putem i preko evroligaških klubova izgradio status legende evropske košarke.

- Sigurno da je deo zasluga za sve ovo nešto sa čime se rodite, ali ja sam imao dva-tri trenera koji su mnogo doprineli mom razvoju - rekao je Teodosić, kome je svojevremeno Kevin Durent dodelio epitet najboljeg asistenta u svetskoj košarci. - Kada dodajem loptu nikada ne gledam igrača očima, već levo ili desno kako bih osetio gde je igrač. Uglavnom znam gde će lopta završiti, ali morate i da imate sreće. Takve pasove uglavnom ni ne pokušavate dok se ne desi neka situacija u utakmici, koja vam dozvoli da probate. Nekad se i sami iznenadite.

Svu trojicu spaja dolazak iz manjih sredina u Beograd, nešto što je iskusio i naš bivši reprezentativac i NBA igrač Nenad Krstić.

- Nismo iz Beograda, svi smo došli iz malih gradova gde se teško živi i jedva preživljava, što nam je dalo više samopouzdanja - kaže Krstić. - Naučite kako da opstanete u životu pod stalnim pritiskom, košarka i sport generalno su ništa u poređenju sa tim. To je ono što Srbe čini posebnim.


Bonus video: "Delije" i "grobari" zajedno zapevali kada je u halu ušao vojni orkestar
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati