BORBENA ZVEZDA PALA U ŠPANIJI: Barselona prekinula seriju pobeda crveno-belih u Evroligi

Č. V.

18. 03. 2022. u 20:40 >> 23:01

SKUPO je Crvena zvezda prodala kožu u Španiji, ali nije uspela da savlada Barselonu. Crveno-beli su poraženi sa 82:70 u 30. kolu Evrolige.

БОРБЕНА ЗВЕЗДА ПАЛА У ШПАНИЈИ: Барселона прекинула серију победа црвено-белих у Евролиги

Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Došao je šampion Srbije i ABA lige u Kataloniju da proba da pomrsi račune lideru. Pružio je dobar otpor, a za nešto više je bilo potrebno da se odigra kvalitetno tokom celog meča.

Loše su izabranici Dejana Radonjića ušli u meč. Jasno je da to ne sme da se dešava protiv rivala kakav je Barselona koja je iz napada u napad dizala prednost, najviše preko Nikole Mirotića koji je još jednom pokazao zašto je jedan od najboljih igrača u Evropi.

Delovalo je posle prvog poluvremena da Zvezdi preti veoma ubedljiv poraz u Kataloniji pošto je imala zaostatak od 15 poena - 47:32. Nastavio je domaćin početkom trećeg kvartala da ode i na maksimalnih 23 razlike - 57:34, ali... Zvezda je već mnogo puta pokazala da se ne predaje.

Eron Vajt/Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Tako je bilo i u dvorani "Palau Blaugrana". Na teren je kročio Nikola Ivanović koji je počeo da pogađa gotovo iz svih situacija i nanizao je 13 poena. U tom periodu je u jednom trenutku trajao okršaj njega i Dantea Eksuma koji je dobar deo poslednje četvrtine bio jedini koji je poentirao za Barsu.

Uspeli su crveno-beli u nekoliko navrata da dođu do jednocifrenog zaostatka, ali snage za nešto više nije bilo, pa je serija od četiri vezane pobede u elitnom takmičenju prekinuta.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Nikola Mirotić sa 19 poena, Dante Eksun je dodao 13. Na drugoj strani najbolji je bio Ognjen Dobrić sa 17, dok je Nikola Ivanović dodao 13.

Barselona je i dalje lider na tabeli sa učinkom 19-5, a Zvezda je osma sa 11-13.

Barselona - C. zvezda 82:70 (22:15, 25:17, 18:19, 17:19)

Dvorana: "Palau Blaugrana". Gledalaca: 5.728. Sudije: Olegs Latiševs (Letonija), Žozef Bisan (Francuska) i Tomaš Trvicki (Poljska).

Barselona: Dejvis 12, Eksum 13, Martinez, Šmits 8, Hejs-Dejvis 4, Laprovitola 3, Abrines 2, Kjurik 3, Jokubaitis 10, Mirotić 19, Nađi 2, Kalates 6.

C. zvezda: Lazarević 4, Volters 4, Davidovac 2, Mitrović 9, Lazić, Kalinić 5, Dobrić 17, Simonović, Ivanović 13, Marković 7, Vajt 4, Kuzmić 5.

Četvrta četvrtina: Barselona - Zvezda 82:70

40' - Lagano zakucavanje Hejsa-Dejvisa za kraj utakmice.

39' - Kakva utakmica Eksuma. Snažan prodor i polaganje. Praktično je ovim košem rešio pitanje pobednika.

38' - Ivanović se nezaustavlja. Rupu u odrani rivala je iskoristio da lagano poentira i dođe do 13 poena. Sve je postigao u ovom periodu.

37' - Odlična akcija gostiju. Volters je doturio loptu do Davidovca koji je završio na drugi obruč. No, Zvezda nema rešenje za Eksuma koji nastavlja da pogađa.

36' - Serija Ivanovića se nastavlja. Sada pogađa van linije 6,75, ali Mirotić je kaznio lošu postavku odbrane Zvezde za 75:66.

35' - Šesti vezani poen Eksuma do koga je došao posle odlične asistencije Mirotića i utrčavanja iza leđa odbrani rivala.

34' - Ipak, ušao je u ritam i Eksum i opet pogodio. No, kao da mali poenterski rat vode Ivanović i upravo Australijanac. Plejmejker gostiju je opet uspeo da se izbori za slobodna bacanja i opet je bio siguran.

34' - Koristi Barselona to što su crveno-beli u bonusu, pa je Eksum bio precizan sa linije penala. Sjajno se Ivanović oslobdio Mirotića i pogodio za dva poena.

33' - Još jedan odličan napad Zvezde koji je Volters završio poenima i doveo svoj tim na jednocifren zaostatak. Odmah tajm-autom reaguje Jasikevičijus.

33' - Dobro otvaranje četvrtine za Ivanovića. Iskoristio je mis meč, krenuo na prodor i izborio dva slobodna bacanja koja je iskoristio - 67:57.

32' - Opet Lazarević i opet zakucavanje. Za sada samo na taj način poentira krilni košarkaš crveno-belih.

31' - Ivanović je poenima posle odličnog prodora otvorio poslednji kvartal utakmice u "Blaugrani". Do prvih poena na meču došao je Najdžel Hejs-Dejvis.

Treća četvrtina: Barselona - Zvezda 65:51

30' - Dejvis je stigao do 12 poena posle realizovanih slobodnih bacanja. Dobar napad Zvezde. Marković se izborio za dobru poziciju i poentirao. Poslednji koš u trećem periodu postigao ja Abrines.

29' - Pametno koristi to što je Barselona u bonusu. Crveno-beli traže kontakt igru i uspevaju da odu na crtu. Vajt je oba puta bio precizan - 61:49.

28' - Promašio je Ivanović daleku dvojku, no sjajno se snašao Kuzmić koji je pokupio promašaj i izborio se za dva slbodona bacanja, ali je jedno pogodio. Marković je potom sjajno ukrao loptu i lako poentirao.

27' - Nezaustavljiv je Mirotić. Izborio se za poziciju pod košem i lako poentirao posle dodavanja Kalatesa.

26' - Tek sada je Volters stigao do prvog koša na utakmici. Barselona potom nije uspela da realizuje napad, što su gosti kaznili preko Lazarevića koji je snažno zakucao. Ništa Jasikevičijus ne prepušta slučaju i traži tajm-aut.

25' - Šmits je neko ko igra dobro u trećem periodu. Samo u ovom kvartalu je došao do osam poena. Za Zvezdu se u strelce upisao i Marković koji je bio precizan van linije 6,75.

24' - Dobar napad gostiju. Kalinić je bio udvojen, ali je uspeo da proigra Mitrovića koji je poentirao uz faul. Pre toga je Mirotić pogodio dvojku preko Davidovca.

24' - Barsa ponovo odlično napadački otvara četvrtinu. Trojku, prvu u nastavku je postigao Šmits - 55:34.

23' - Držao je Kalates loptu ceo napad, da bi onda u finišu istog probio Voltersa i poentirao. Zvezda je došla do prvih poena u nastavku, uradio je to Dobrić.

22' - Prvo do koša stiže Šmits. Sjajno se snašao nakon promašene trojke Mirotića. Uhvatio je skok i poentirao uz faul.

21' - Obe ekipe nisu realzivale prve napade. Na jednoj strani je Mirotić napravio faul u napadu, a za goste je Davidovac promašio otvorenu trojku.

Druga četvrtina: Barselona - Zvezda 47:32

20' - Opet dobar napad nakon tajm-auta. Mladi Nađi je snažno zakucao. Neverovatan koš Dobrića. Isticalo je vreme, a on pogodio trojku totalno van balansa. To je bilo sve što se tiče prvog poluvremena.

20' - Delovalo je kao da od napada crveno-belih neće biti ništa, no Kalinić je pronašao rešenje i upisao peti poen. Odmah je Jasikevičijus reagovao minutom odmora.

19' - Promašio je Eksum šut van linije 6,75, a Kalinić je bio polovičan sa linije slobodnog bacanja.

18' - Dobar napad posle tajm-auta. Sam je ostao Jokubaitis na šutu za tri poena i pogodio je svoju drugu na utakmici. Na drugoj strani Dobrić je nastavio da pogađa za goste, za razliku od prošlog puta sada je uspeo da pogodi oba slobodna bacanja - 45:26.

18' - Mini serija Zvezda od 3:0. Dobrić 1/2 sa penala i zakucavanje Kuzmića su naterali litvanskog stručnjaka da zatraži prvi tajm-aut na utakmici.

DUEL Dejvis i Kuzmić/Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

16' - Strašna utakmica Barselone. Jokubaitis je bio precizan van linije 6,75. Sve domaćinu ide od ruke.

15' - Odbrana je najveći problem Zvezde na ovom meču. I napad je daleko od idealnog, ali najjače oružje crveno-belih je potpuno zatajilo.

15' - Seriju izabranika Šarunasa Jasikevičijusa prekinuo je Mitrović sa linije slobodnih bacanja - 25:19.

14' - Sjajni Katalonci. Alej-up Jokubaitis-Dejvis, a onda nakon izgubljene lopte još jednom. Barselona u drugoj četvrtini vodi sa 13:2.

13' - Nastavlja domaćin da zatrpava koš Zvezde. Kajl Kjurik je napravio sebi sjajnu poziciju i pogodio trojku. To je nateralo Radonjića da pozove minut odmora i proba da razmrda ekipu.

12' - Prve poene za goste u drugom kvartalu postigao je Vajt koji je snažno zakucao nakon dobrog dodavanja Markovića - 26:17.

11' - Sjajan napad Barselone. Odličan pik end rol Jokubaitisa i Dejvisa koju je centar Katalonaca završio snažnim zakucavanjem, a onda je pogodio i poludistancu.

Prva četvrtina: Barselona - Zvezda 22:15

10' - Ivanović nakon minuta odmora nije realizovao napad, ali Zvezda nije odigrala dobru odbranu i kaženjena je košem Kalatesa. Inače, Barselona je prvi deo okončala serijom 7:0.

10' - Opet je šut promašio Davidovac, što je kaznio Mirotić koji je već nanizao 13 poena. Tajm-autom je morao da reaguje Dejan Radonjić - 20:15.

9' - Sjajna asistencija Ivanovića za Kuzmića koji je pogodio na drugi obruč, a onda trojka Laprovitole. 

8' - Nekoliko ne baš dobrih napada na obe strane. No, za Mirotića za sada nema rešenja. Iskoristio je mis meč situaciju i poentirao pored Branka Lazića.

7' - Davidocac je promašio šut za dva, ali Mitrović je pokupio skok i poentirao. Bio je to četvrti poen centra crveno-belih.

5' - Fantastično Zvezda igra odbranu na startu meča, dok u napadu bira pametna rešenja, pa je Dobrić došao do sedmog poena nakon pogođenih bacanja. Lošu odbranu gostiju je kaznio Mirotić pogotkom za tri poena, a onda je i u narednom napadu lagano probio i zakucao.

5' - Strpljiv napad gostiju i sjajna relizacija Kalinića. Probio je Eksuma i položio na desnu stranu. Za sada crveno-beli dobro pariraju rivalu.

4' - U strelce se upisao i Kalates. Iskoristio je prostor koji mu je napravio Mirotić i došao neometan do koša. Opet je Dorbić poentirao goste i to iz kontre posle ukradene lopte.

3' - Ušao je Mirotić u ritam, vezao je četiri poena i jasno je da od njega preti najveća opasnost Zvezdi. Ipak, na drugoj strani Mitrović je probio pored Šmitsa i lagano poentirao - 6:5.

2' - Nije se dugo čekalo na prvu trojku. Ognjen Dobrić je bio taj koji je pogodio van linije 6,75 i prvo vođstvo crveno-belih na meču.

1' - Prvi napad Zvezda nije realizovala, Davidovac je promašio šut sa poludistance. Prve poene na meču postigao je Eksum posle sjajnog prodora u desnu stranu.

Petroka Barselone je Kalates, Laprovitola, Eksum, Mirotić i Šmits. Na drugoj strani od starta kreću Volters, Dobrić, Kalinić, Davidovac i Mitrović

Uoči meča:

Crveno-beli gostuju Barseloni, lideru elitnog takmičenja i sigurno su svesni koliko će im biti teško da dođu do petog vezanog trijumfa.

Izabranici Šarunasa Jasikevičijusa imaće veliki motiv da se oduže navijačima zbog poraza u prošlom kolu od Žalgirisa u Kaunasu. Takođe, Katalonci su favoriti, em što igraju na domaćem terenu, em što nikada u svojoj kući nisu izgubili od Zvezde.

Dejan Radonjić na ovom meču neće moći da računa na Ostina Holinsa koji je u poslednje vreme jedan od najboljih igrača. Ipak, dobra vest je da se u tim vratio Stefan Marković koji je propustio utakmice protiv Makabija i Real Madrida.

Barselona je u prvom meču ovih rivala slavio u Beogradu sa 69:76. Bili su crveno-beli tada blizu iznenađenja, ali u finišu nisu uspeli da ispariraju favorizovanom rivalu.

Ovu utakmicu možete da pratite uživo na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Pogledajte najbolje sa košarkaškog derbija Partizan - Crvena zvezda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije