"ZLOSTAVLJA IH!" NBA liga objavila neverovatan snimak Nikole Jokića (VIDEO)

D. N.

29. 01. 2022. u 20:30

NIKOLA Jokić je iznova u centru pažnje američke košarkaške javnosti.

ЗЛОСТАВЉА ИХ! НБА лига објавила невероватан снимак Николe Јокићa (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/NBA

I to sa pravom.

Jer, NBA liga je na svom zvaničnom Jutjub kanalu objavila nestvaran snimak o našem asu.

Nazvan "Ofanzivna genijalnost Nikole Jokića", ovaj snimak predstavlja savršenu analizu koliko je i zašto srpski centar razlog za glavobolje svih rivala na parketima najjače lige na svetu, a i svih suparničkih trenera.

Narator ove desetominutne emisije, koju bi trebalo da pogleda svaki ljubitelj košarke, u uvodnom delu kaže i sledeće:

- Ponekad mi se čini da gledam jednoroga, a da mi ljudi govore da gledam nekog smotanog konja. Uzmite, recimo, u obzir košgeterski talenat Nikole Jokića. On je jedan od najboljih košgetera na svetu, ali nikada ne čujem da ga neko spominje u diskusijama na tu temu. Možda je baš on najbolji "post-ap" strelac u ligi, i to sa širokim spetrom efikasnih poteza. Tu je i "stara škola" iskoraka unazad dok se igra leđima okrenut košem, apsolutno ubojit šut iz skoka unazad i, naravno, tu je i malo horog-šuta iz okreta, koji je savršeno "mekan". U eri u kojoj je "post-ap" igra postala "pase", Jokić brzo koristi povoljne situacije kada ga čuva niži rival... A pošto mnogo timova u odbrani koristi preuzimanje, Jokić je taktička noćna mora za suparnike... Međutim, ukoliko rešite da preuzimanjem zaustavite one igrače koji vole da utrčavaju (i Nikola ih onda proigra), Jokić onda uzme da sam zlostavlja niže od sebe, kao kada je 195 cm visokog Kejleba Martina uneo u reket, kao kada stariji brat "uči" svog mlađeg. 

Uz primere za svaku od ovih rečenica, na pomenutom snimku koji je osvanuo na zvaničnom Jutjub kanalu NBA lige se kaže i sledeće: 

- Prema naprednoj statistici, "Džoker" je drugi u ligi po broju koševa iz "post-ap" situacija, iza Džoela Embida, ali Jokić zato šutira u tim situacijama sa 59% uspešnosti, dok je Embid na 48%. Onda, tu je i Jokićeva igra sa poludistance, odakle šutira tako da je, praktično, Dirk Novicki! I, kao jedan "prijateljski" bonus, Jokić pogađa trojke sa 38% uspešnosti posle lokdauna, što znači da odlične blokere, kao što je Rudi Gober, može lako da izvuče iz reketa. Ovo ga čini sjajnim pik-en-pop partnerom, ali izvrsno može da igra i u pik-en-rol situacijama, pošto prodire i poentira poput bekova. A u reketu ima tako "mekan" šut, da se čini kao da baca kamenčiće u jezero. Kada smo već kod mekoće, njegove šake su poput džinovskih jastuka, pa mu hvatanja lopte jednom rukom pomažu i kada treba završi akciju pogotkom, ali i kada treba doći do ofanzivnog skoka. U poslednje dve godine, Jokić je drugi u NBA ligi po poenima iz drugog pokušaja, a iako mi na to često ne gledamo kao na neku naročitu sposobnost, ona omogućava Nikolinim saigračima da više šutiraju, da bi potom Jokić, jednoručnim potezima poput vaterpoliste, još više uvećavao svoj učinak.

Ali, da ne otkrivamo baš sve što je u snimku koji je pred vama, a u kome je u jednom trenutku Jokić opisan kao "Veoma loš čovek" (po rivale). Uživajte i sami u ovom sjajnom predstavljanju srpskog asa na zvaničnoj Jutjub stranici NBA lige.

Nikola Jokić - statistika

Podsetimo, Nikola Jokić i ove sezone ima fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno postiže 26,2 poena po meču, ima čak 13,8 skokova po utakmici, uz 7,7 asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta sledi za Jokića i Denver?

Nikola Jokić i Denver u nastavku naporne turneje igraju ponedeljak, sat iza ponoći po srednjoevropskom vremenu, protiv moćnih Milvoki Baksa, aktuelnih šampiona NBA lige.

U ovom trenutku Nagetsi su, uz učinak 27-21, šesti u Zapadnoj konferenciji NBA, a Baksi su, uz učinak 31-20, četvrti na "istoku", ali sa samo pobedom manje od vodećeg Majamija (32-17).

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NEVEROVATAN PODATAK: Jokić obara sve rekorde, ali u jednoj stvari nije ni u top 10