ČUDO BEZ RADONJIĆA: Zvezda gubila sa 18 razlike u 4. četvrtini i pobedila!

D. N.

11. 12. 2021. u 19:09

CRVENA zvezda je posle novog trijumfa u Evroligi, pobede nad Olimpijakosom, napravila nestvaran preokret u ABA ligi: u 11. kolu je na gostovanju dvanaestoplasiranoj Krki u Novom Mestu gubila sa 18 poena na početku četvrte četvrtine, pritom ostala bez povređenog Marka Simonovića i isključenog trenera Dejana Radonjića, a pobedila sa 71:70 posle neverovatne završnice.

ЧУДО БЕЗ РАДОЊИЋА: Звезда губила са 18 разлике у 4. четвртини и победила!

KK Krka / Drago Perko / Kosarka.si

Kako su gosti iz Beograda igrali u napadu u prvoj četvrtini, pravo je čudo da nisu gubili sa ogromnom razlikom već tada. Jer, Radonjićeva ekipa je šutirala samo samo 26,7% preciznosti (4/11 za dva poena, 0/4 za tri), ali su tri osvojene lopte i solidna odbrana koja je domaćina zadržala na 41,7% uspešnosti šuta iz igre bili "krivi" što je semafor pokazivao 16:12 na prvom obaveznom predahu.

Četiri blokade Krke u uvodnoj deonici bili su, svakako, razlog za zabrinutost u taboru crveno-belih, ali su oni svojom prvom trojkom, Holinsa u 11. minutu, najavili "buđenje", što se činilo izvesnim kada je u sledećoj akciji Davidovac dalekometnim pogotkom doneo 17:18.

Međutim, veliki broj ličnih grešaka, pa i jedna tehnička (Branko Lazić) često su presecali igru, a to je Krka iskoristila da konsoliduje redove, te da preko Kosija koji je postigao sedam poena za sedam minuta druge deonice donese 29:25. A to je uzdrmalo Zvezdu. 

KK Krka / Drago Perko / Kosarka.si

Radonjić je gledao kako se odbrana nekako naprasno raspada u tim trenucima, Luka Laportnik je to kaznio trojkom za 32:25, a tim iz Novog Mesta je do "velikog odmora" uvećao razliku na +8.

Imajući u vidu da je Zvezda i dalje loše šutirala (37,5% za dva, a 25% za tri poena), te da je izgubila devet lopti, a bila lošija i u skok-igri (13:16), tih 35:27 na poluvremenu nisu bili iznenađujući, ali to nije bilo najgore što je ekipu s Malog Kalemegdana zadesilo.

Em je Krka za tili čas u trećoj deonici povela sa 18 razlike (48:30), em se Marko Simonović povredio prilikom prodora, pa je uz pomoć saigrača napustio teren u 23. minutu, kada je semafor pokazivao 48:34. To je dodatno uzdrmalo Zvezdu, koja je početkom poslednje četvrtine gubila sa 60:42, a odmah potom ostala bez isključenog stratega. Naime, zbog dosuđenog ofanzivnog prekršaja Davidovcu, koji je pritom postigao koš u prodoru, Dejan Radonjić je za manje od minut dobio dve tehničke greške (buneći se i zbog faula, i zbog toga što su poeni poništeni), pa je prevremeno morao put svlačionice.

Činilo se da je "to - to", što se tiče nadanja Zvezde da može do bilo kakvog uspeha na ovom meču, ali su se crveno-beli razgoropadili. I to na način na koji su najčešće i briljirali ove sezone, fenomenalnom odbranom.

KK Krka / Drago Perko / Kosarka.si

U narednih sedam minuta, gosti su primili samo dva poena i to ne iz igre, a postigli čak 21, preuzevši vođstvo od 62:63, na oduševljenje nekoliko desetina "delija" u slovenačkoj dvorani.

Kako je Krka nastavila da greši, naročito u napadu, u kome je od 31. do 39. minuta napravila četiri od 11 prekršaja u tom periodu igre, Zvezda je došla u priliku da pobedi, iako su dva nova slobodna bacanja domaćih vratila prednost ekipi iz Novog Mesta (64:63). Kalinić je uz spretni okret u reketu preokrenuo rezultat, a dodatnim bacanjem doneo 64:66 Zvezdi 100 sekundi pre kraja, posle čega je domaćin izgubio loptu.

Međutim, kako je Kalinić promašio na drugoj strani terena, a raspoloženi Gibs em dao trojku, em bio fauliran, Krka je povela sa 68:66 uz 48 sekundi do završetka meča. Nikola Kalinić je zatim iskoristio samo jedan penal, a slovenačka ekipa je uspela da svoj promašaj pretvori u novi napad ofanzivnim skokom. Templ Gibs je devet sekundi pre kraja sa linije slobodnih bacanja doneo Krki 70:67, da bi domaću publiku šokirao Kalinić - sjajnom trojkom je izjednačio.

Ostalo je samo pet sekundi, Krka je krenula u napad, ali se onda desilo još jedno čudo: em je Gibs izgubio loptu sekund i po pre kraja, em je trener domaćih Dalibor Damjanović dobio tehničku grešku, pa je meč završen tako što je Kalinić s linije penala doneo pobedu Zvezdi.

Davidovac sa 19, Kalinić sa 16 i Marković sa 10 poena bili su najefikasniji u gostujućem timu, a Stipčević (16) i Gibs (14) kod domaćina.

Crveno-bele naredne sedmice čekaju dva evroligaška iskušenja, najpre dočekuje Barselonu u utorak od 19 časova, a zatim u petak i ekipu Bajerna od 20.45.

BONUS VIDEO: Slobodni asovi - transferi ovih igrača bi od januara mogli da promene fudbal

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024