MRŠIĆ O FAMOZNOM SILASKU HRVATA SA POSTOLJA: Za sve su krivi Litvanci! Srbi su i 1991. godine navijali za Jugoslaviju, a Hrvati protiv

Novosti online

16. 09. 2021. u 08:19

BIVŠI hrvatski košarkaš Veljko Mršić prisetio se Evropskog prvenstva u Atini i skandaloznog poteza "šahovničara" koji su tada sišli sa postolja kada je Jugoslavija trebalo da primi zlatnu medalju.

МРШИЋ О ФАМОЗНОМ СИЛАСКУ ХРВАТА СА ПОСТОЉА:  За све су криви Литванци! Срби су и 1991. године навијали за Југославију, а Хрвати против

Foto: N.Paraušić

- Trećina Hrvatske je bila okupirana. Prvi put smo se sastali s Jugoslavijom, oni su došli tamo, zvali su ih Jugoslavija, a na dresu su imali četiri slova "S", to je nama tada bio simbol nečeg drugog - rekao je Mršić u razgovoru za "Podkast Inkubator" i nastavio:

- Već posle meča za treće mesto pričalo se da neće svirati 'Hej, Sloveni', nego će svirati 'Bože pravde' ako Jugoslavija osvoji. Mi igrači smo se tamo skupili, šta ćemo, kako ćemo. Neko je pričao sa Vrdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo. Ta utakmica se završila kako se završila (pobeda Jugoslavije nad Litvanijom, prim. aut), bilo je tu dosta polemika zbog suđenja. Dolaze Litvanci u jednom trenutku i oni kažu da će se povući sa postolja.

Mršič je dalje nastavio u dahu da priča:

- Kad su oni to rekli, onda se i mi povlačimo. Došli smo na postolje, izašlo se na dodelu medalja, sa idejom da se i mi i oni povučemo sa postolja. U jednom trenutku, Arturas Karnišovas dolazi, govori nama da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već bili doneli odluku. Kažem iz današnje perspektive sigurno takvu odluku ne bismo doneli. Ali ono vreme, 1995. godina, to je bilo pre Oluje, trećina Hrvatske okupirana... Odluka je bila takva kakva je bila.

Potom je Mršić poentirao.

- Poznavali smo se (sa igračima Jugoslavije, prim. aut), nije to bilo sad nešto da smo stalno bili zajedno. U ono vreme je bilo tako. Kako je njima šahovnica bila simbol za ustaštvo, nama je četiri "S" bilo simbol za četnike - poručio je Veljko Mršić.

Foto: Priintskrin

 

Na U19 Svetskom prvenstvu u Edmontonu 1991. godine Jugoslavija je bila predvođena MVP-em šampionata Dejanom Bodirogom, a Mršić je bio kapiten tog tima. 

- Ovi stariji su igrali zajedno u staroj reprezentaciji, ja sam bio u juniorskoj ekipi kapiten gde su bili i Rebrača, Bodiroga, Lončar. Igrali smo 1991. zadnje Svetsko juniorsko prvenstvo. To je bila poslednja reprezentacija one Jugoslavije koja je igrala u Edmontonu - prisetio se on. 

Situacija je bila čudna, na tribinama je bilo puno "Jugoslovena", ali su neki navijali za svoj tim, a neki protiv...

- Danas imamo dobre odnose, ali kažem, stavite to u ono vreme. Ta 1991. godina, igrali smo u Edmontonu, od 18 do 20 godina je bila reprezentacija, izađemo na teren, na jednoj strani tribine Hrvati navijaju protiv nas, na drugoj Srbi navijaju za nas. Sve vreme neke tenzije - prisetio se Mršić. 

Čak je postojala mogućnost da tri Hrvata koji su igrali za taj tim istupe iz reprezentacije. Iz Zagreba je prvo rečeno da igraju, a onda da se povuku.

Foto: N.Paraušić

 

- Igrali smo polufinale s Amerikancima i tri Hrvata su bila u ekipi, sudija je bio iz Šibenika i onda je došlo pitanje da li ćemo igrati utakmicu, da li ćemo da se povučemo. Iz Zagreba je došlo onda da igramo, pa ambasador iz Jugoslavije Kapetanović posle dolazi s porukom da Košarkaški savez Hrvatske traži da istupimo momentalno iz reprezentacije, dok KSJ traži da igrate, inače ćete snositi posledice vezane za karijeru. I sad zamislite to kad imate 18-19 godina, a treba da odlučiš nešto tako - istakao je Veljko Mršić. 

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)