VLADAR KOŠARKAŠKE PLANETE: Nikola Jokić zvanično najbolji igrač ligaškog dela NBA

G. KELIĆ

09. 06. 2021. u 22:16

KOŠARKAŠKI svet se nalazi na dlanu Nikole Jokića. Srpski košarkaš i prva zvezda Denver Nagetsa je i zvanično izabran za MVP NBA lige za sezonu 2020/2021. čime je ušao u večnost ne samo igre pod obručima već i celokupnog sporta.

ВЛАДАР КОШАРКАШКЕ ПЛАНЕТЕ: Никола Јокић званично најбољи играч лигашког дела НБА

FOTO: EPA

Ono što se već uveliko znalo i sa nestrpljenjem čekalo, u noći između utorka i srede je dobilo konačnu potvrdu kada je komesar najjače lige sveta, Adam Silver preko video-poziva prekinuo sastanak ekipe iz Kolorada pred drugi meč sa Finiksom u polufinalu plej-ofa Zapadne konferencije kako bi obelodanio odluku čime je Jokić posle Dirka Novickog (Nemačka) i Janisa Adetokumba (Grčka) postao treći Evropljanin sa najprestižnijom individualnom nagradom.

NBA MENjA LOGO

SILUETA Džerija Vesta u pokretu, između crvene i plave pozadine, do sada je bila zvaničan logo NBA lige, ali navijači sada žele Jokića umesto legendarnog asa L. A. I to njegova buckasta figura iz detinjstva sa prekrštenim rukama. Naravno, sve u šaljivom tonu, ali sve je jasnije da Srbin postaje istinski superstar najboljeg košarkaškog takmičenja na svetu.

Da nikakve sumnje u konačan izbor nije bilo jasno pokazuje glasanje novinara koji su Nikoli dali 91 glas za prvo mesto, osam glasova za drugo i jedan za treće mesto, čime je sa ukupno 971 poenom ubedljivo iza sebe ostavio Džoela Embida (586 poena) i Stefa Karija (453 bodova).

Vasionski uspeh Somborca je još veći zbog puta koji je on prešao da bi došao do zvanja najboljeg u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi planete. Od statusa na svom fejsbuk-profilu, u kojem sada već davnog februara 2011. sa nepunih 16 godina, pita: "Oće neko na basket?" do 8. juna 2021. kada je ustoličen za kralja te iste igre. Od malenog bucka koji pije dva litra koka-kole i jede tepsiju bureka posle treninga, do neuništivog atlete koji je jedini u ligi odigrao sve utakmice u sezoni. Putovanje koje je trajalo deset i kusur godina i koje najtačnije dokazuje da jedan momak iz tamo neke malene Srbije i još manjeg Sombora, sa viškom kilograma može da nešto što se naizgled čini kao nerealni san pretvori u najlepšu javu.

- Nisam ovo mogao sam. Nagrada jeste individualna, ali pripada svima u Denveru, ovo je ogromna stvar - skroman, kao i uvek, bio je Jokić u razgovoru sa novinarima po obelodanjivanju odluke. - Nisam mislio da ću igrati NBA ligu, a kamoli biti njen MVP kada sam počinjao. Moj cilj je bila Evroliga. Mislio sam da mogu da igram u nekim velikim klubovima u Srbiji i onda nekako da odskočim. Ne znam kako je u Srbiji sada. Nisam svestan dok ne odem kući. Voleo bih da deca zbog mene odu i bave se sportom i ukoliko uspem to da ovim uradim, biće to moj najveći uspeh.

Nesvakidašnji raritet i podatak za ponos predstavlja činjenica da je iste godine MVP nagradu u elitnom evropskom takmičenju, Evroligi, osvojio plejmejker Efesa Vasilije Micić. Prvi put su dva najveća pojedinačna priznanja osvojili košarkaši iz iste zemlje. Pritom, dominaciju Srba ove godine dodatno nadopunjuju Miloš Teodosić iz Virtusa, koji je proglašen za MVP prve faze Evrokupa, i mladi centar Mege Filip Petrušev, koji je najkorisniji igrač regionalne ABA lige.

Danas ono čuveno i pomalo romantizovano geslo da je Srbija zemlja košarke nikada nije bilo tačnije, jer sa ponosom u srcu možemo uglas da poručimo: dolazimo iz Srbije, zemlje Nikole Jokića, najboljeg košarkaša sveta.

BRAJANT PREDVIDEO

LEGENDARNI Kobi Brajant je 2019. u sklopu "Mamba mentalitet izazova", u kojem mnogim sportistima i prijateljima postavlja zadatke, izazvao Nikolu Jokića da postane MVP NBA lige. Tragično nastradali as je tada u Jokiću video potencijal da to ostvari, a zanimljivo je da je isti zadatak dao i Janisu Adetokumbu, koji je svoj ispunio osvajanjem prestižne nagrade u dva navrata (2019. i 2020).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna