KAKVA SITUACIJA: Zelenski tražio da se obrati svetu pred finale Mundijala, ovo je odgovor FIFA!

Novosti online

16. 12. 2022. u 22:34

RAT u Ukrajini, ili "Specijalna vojna operacija" kako Rusija zove svoju vojnu intervenciju, i dalje privlači ogromnu pažnju svetske javnosti, a najnovije vesti vezane za pomenute dve države tiču se i sporta. Tačnije, i Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022, čiji je domaćin Katar, "uvučeno" je u ovaj sukob.

КАКВА СИТУАЦИЈА: Зеленски тражио да се обрати свету пред финале Мундијала, ово је одговор ФИФА!

Foto: Printscreen/UN

Maltene čim su trupe Ruske Federacije ušle u Ukrajinu u februaru 2022, ruski sport našao se na udaru brojnih sankcija. Reprezentacije su izbacivane s takmičenja, klubovi takođe naprasno završavali s učešćima na međunarodnoj sceni, brojni indivdualni sportisti nisu mogli da igraju, ili, kao u tenisu, mogli su - samo ako se odreknu imena države, zastave i himne.

A dok se ratna dešavanja nastavljaju (svet sa velikom pažom prati šta se dešava na lokacijama kao što su Bahmut, Nikopolj, i, uopšte, na teritoriji koju Rusi nazivaju "Novorusija"), predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rešio je da se obrati svetskoj kući fudbala - ne bi li mu bilo omogućeno da se čitavoj planeti obrati pred početak borbe za mundijalsku titulu, između Argentine i Francuske.

"Novosti" vam prenose tekst Si-En-Ena (CNN) na tu temu, naslovljen rečima "Ekskluzivno: FIFA odbila zahtev Zelenskog da pošalje poruku mira tokom finala Svetskog prvenstva":

Tekst SiEnEn-a o zahtevu Zelenskog / Screenshot: CNN

"Zahtev predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da pošalje poruku mira pred sam početak utakmice finala Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je na programu u nedelju, odbijen je od strane FIFA, saznaje Si-En-En.

Naš izvor tvrdi da je kabinet Zelenskog ponudio da se on putem video-linka obrati navijačima na stadionu u Kataru, uoči meča, te da je ostao osećaj iznenađenosti usled negativnog odgovora. Nije poznato da li bi poruka Zelenskog bila uživo, ili prethodno snimljena.

- Mislili smo da će FIFA poželeti da svoju platformu iskoristi za veće dobro - taj izvor kaže.

Ipak, razgovori između Ukrajine i svetske kuće fudbala su još u toku, naš izvor dodaje.

Si-En-En je probao da dobije komentar od FIFA, ali odgovora još uvek nema.

Sam zahtev, iako neuobičajen, nije i iznenađujuć. Kijev je konstantno pokušavao da iskoristi velike sportske događaje, bez obzira na njihovu tematiku, ne bi li se pažnja svetske javnosti zadržala na ratu u Ukrajini.

Zelenski se putem video-obraćanja pojavljivao svuda, od sastanka G20, preko dodele Gremi nagrada, do filmskog festivala u Kanu. Uz to je davao i intervjue raznim novinarima i poznatim ličnostima, uključujući Šona Pena i Dejvida Letermana, pokazujući tada i šarm koji je razvio u industriji zabave, a bio je glumac pre nego što je postao političar, sve to ne bi li prikupio podršku Ukrajini", piše Si-En-En.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)